Prima pagină » Sport » Răzvan Burleanu rămâne președinte al FRF. Cum a motivat decizia Judecătoria Sectorului 2

Răzvan Burleanu rămâne președinte al FRF. Cum a motivat decizia Judecătoria Sectorului 2

Răzvan Burleanu rămâne președinte al FRF. Cum a motivat decizia Judecătoria Sectorului 2
Federația Română de Fotbal (FRF) a salutat, marți, decizia de respingere a cererii AJF Giurgiu de suspendare a efectelor Adunării Generale din 5 martie, în care Răzvan Burleanu a fost ales președinte, forul de la Casa Fotbalului precizând că instanța nu a dispus transferul litigiului la TAS.

„Federația salută poziția constantă a instanțelor judecătorești de a confirma competența exclusivă a TAS asupra litigiilor ce derivă din acte emise de organele federale – exclusivitatea acestei competențe reprezintă o cerință esențială a afilierii FRF la FIFA. De altfel, inadmisibilitatea demersurilor AJF Giurgiu este subliniată de prevederile propriului statut al acestei asociații, care impuneau în mod neechivoc necesitatea sesizării în termen legal a TAS în cazul unor nemulțumiri față de hotărârile Adunării Generale a FRF. Totodată, este important de precizat că Judecătoria Sectorului 2 nu a dispus transferul litigiului pe rolul TAS, ci încheierea sa prin respingerea ca inadmisibilă a cererii AJF Giurgiu. Soluția este supusă apelului”, se arartă într-un comunicat al FRF, publicat pe site-ul oficial.

Judecătoria Sectorului 2 a respins cererea AJF Giurgiu privind suspendarea efectelor hotărârilor Adunării Generale a FRF din 5 martie, când Răzvan Burleanu a fost ales președinte, susținând necompetența instanțelor judecătorești.

Judecătoria Sectorului 2 a respins acțiunea deschisă de AJF Giurgiu ca inadminisibilă. „Admite excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești. Respinge acțiunea ca inadmisibilă. Cu apel în cinci zile de la pronunțare”, se arată în soluția instanței publicată, marți, pe portarul Ministerului Justiției.

Adrian Rațiu, avocatul Asociației Județeane de Fotbal Giurgiu (AJF Giurgiu), a declarat, marți, agenției de presă MEDIAFAX, că declinarea competenței instanței este aberantă, deoarece acțiunea este o problemă de legalitate în raport cu legea română și nu cu legile sportive.

„Concret, s-a decis că instanța, respectiv Judecătoria Sectorului 2, nu este competentă să judece nici cererea de anulare a hotărârii Adunării Generale a FRF de alegere a președintelui, nici măsura provizorie de suspendare a președintelui, până când se va judeca cererea principală. După dânșii, eu acum fac niște speculații, pentru că hotărârea nu s-a motivat încă, s-a dat o pronunțare, doar Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne ar fi competent să judece orice fel de genul acesta. Presupun că instanța va spune «duceți-vă frumos la tribunalul sportiv și judecați-vă acolo». Ceea ce din punctul meu de vedere este aberant. Noi judecăm o problemă de legalitate în raport cu legea română – președintele FRF nu a fost ales în conformitate cu legile românești. Și pentru asta am fost la judecător, care trebuie să-mi spună dacă legile din România se aplică sau nu și judecătorul mă trimite la plimbare zicându-mi «nu domnule, du-te dumneata la tribunalul sportiv, ia un elvețian, plătește-l ca sa-ți zică dacă se aplică legea română». Cam asta e vrea să zică judecătorul nostru de azi”, a declarat Rațiu.

Asociația Județeană de Fotbal Giurgiu (AJF Giurgiu), membru afiliat al FRF, a contestat validitatea alegerilor pentru președinția Federației Române de Fotbal, câștigate de Răzvan Burleanu, solicitând la Judecătoria Sectorului 2 suspendarea, dar și anularea hotărârilor Adunării Generale din 5 martie.

Asociația Județeană de Fotbal Giurgiu a deschis acțiune de suspendare a efector hotărârilor Adunării Generale de alegeri a FRF până la judecarea dosarului privind anularea AG din 5 martie, al cărui prim termen la Judecătoria Sectorului 2 a fost stabilit la 10 septembrie.

Motivul contestației îl reprezintă participarea la alegeri a cluburilor școlare, structuri de drept public care, conform Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) în vigoare, nu aveau drept de vot.