România ar putea pierde organizarea Campionatelor Europene de gimnastică. Care este motivul

România ar putea pierde organizarea Campionatelor Europene de gimnastică. Care este motivul
Publicat: 23/09/2015, 14:21

Oficialul Uniunii Europene de Gimnastică, Georges Guelzec, și-a exprimat speranța că gimastica românească nu va avea de suferit din cauza întârzierilor la lucrările de construcție a sălii de sport din București, precizând că reprezentanții Danemarcei ar putea contesta o eventuală propunere de organizare a competiției la Cluj-Napoca.

„După cum ni s-a explicat situația noi ne-am exprimat dorința de a organiza acest eveniment la București, dar având în vedere această situație trebuie să reanalizăm informațiile și să rediscutăm pentru a putea vedea cum putem organiza acest eveniment. Vom avea un Comitet Executiv peste două săptămâni și vom transmite toate informațiile pe care le avem de aici. Le vom transmite dorința tuturor celor prezenți de a organiza acest eveniment în București. Existau doi candidați și România a câștigat organizarea acestui eveniment. Vom vedea care sunt argumentele Comitetului Executiv. Domnul primar ne-a promis că ne va da un răspuns la sfârșitul lunii decembrie și în urma acestui răspuns vom vedea în luna ianuarie ce decizie putem lua. Au mai fost situații, dar fiecare caz este particular. De 24 de ani de când sunt la Uniunea Europeană de gimastică nu a existat un caz precum cel din România. Vom vedea care sunt argumentele pro și contra și pentru un caz excepțional avem o soluție excepțională. Nu știu dacă voi vota pentru România în Comitetul Executiv, voi lua o decizie după ce voi asculta părerea tuturor membrilor și voi vota în cunoștință de cauză. Există riscul ca România să piardă această organizare pentru că au fost doi candidați. România a prezentat Bucureștiul ca oraș gazdă și Danemarca ar putea veni să spună că România a câștigat pentru că a prezentat Bucureștiul. Dacă ar fi prezentat alt oraș poate nu ar fi primit organizarea. Decizia Comitetului Executiv cred că a dorit să acorde României organizarea datorită istoriei gimnasticii și rezultatelor și respectului pe care îl au față de gimastica românească. Personal, sper ca gimastica românească să nu fie penalizată din motive care nu au de-a face cu gimastica. Ar fi păcat”, a declarat Georges Guelzec.

Președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, speră ca, în cazul în care lucrările pentru sala polivalentă din Complexul Sportiv Lia Manoliu nu vor începe la termenul amintit, Uniunea Europeană să fie de acord cu organzarea Campionatelor Europene de gimnastică la Cluj-Napoca. „Lucrurile au fost demarate încă din a nul 2013, având garanția Primăriei Municipiului București că sala polivalentă propusă a fi construită în Complexul Sportiv Național Lia Manoliu va fi terminată și gata de a organiza această competiție. Din păcate, lucrurile s-au încurcat după ce noi am reușit să obținem organizarea acestei competiții la începutul lui 2014. Având toate garanțiile de sprijin din partea Ministerului Tineretului și Sportului și a tuturor organelor administritive care trebuie să contribuie la organizarea unei asemenea competiții de anvergură. Lucrurile s-au complicat când a început o bătălie acerbă între doi candidați care rămăseseră în cursă pentru atribuirea licitației de construcție, aceștia având motive probabil de a se contracandida în justiție în asemenea fel încât iată că demararea construcției acestei săli a fost amânată cu mai mult de un an și jumătate. Uniunea Europeană de Gimnastică a ținut neapărat să vină să vadă situația reală. Competiția urmează să se desfășoare în luna aprilie 2017 și din câte știu nu se poate face la un alt termen. Deci, ceea ce e poate rezolva va trebui rezolvat până la acea dată. Sigur că există o variantă de rezervă pe care toată lumea sportului o intuiește, Cluj-Napoca, unde există o sală polivalentă care poate face față fără nicuin fel de probleme organziării unui campionat european la cel mai înalt nivel. Din punctul nostru de vedere, 50 la sută e rezolvată, restul de 50 la sută este la domnul Guelzec”, a afirmat Stoica.

Primarul general interimar al Municipiului București, Ștefănel Dan Marin, consideră că sala ar putea fi construită până în luna martie a anului 2017, dacă nu vor interveni alte contestații legate de câștigătoarea licitației între asocierile Astaldi Spa – Euro Construct Trading 98 SRL SA și SC Strabag SRL – Aecom INGINERIA SRL – Comnord SA.

„Faza în care ne aflăm, în septembrie 2015, este aceea în care așteptăm un răspuns din partea instanței pentru a desemna câștigătorul licitației și sper să nu mai existe alte contestații, astfel încât să putem demara procedura de proiect, iar ca la finalul lunii decembrie să finalizez și procedurile de discuții cu viitorul constructor, pentru că viitorul contract al celui care va câștiga licitația se desfășoară pe 24 de luni. Tehnic, el se poate realiza până undeva la începutul anului 2017, mai precis martie, dar numai după ce vom avea desmnat un câștigător al licitației. Eu vă spun sincer că vreau să organizăm acest eveniment la București, dar abia după ce voi vorbi cu viitorul constructor voi putea da un răspuns ferm. A existat o corespondență pe parcursul acestor doi ani în care s-au dat anumite asigurări că acest eveniment poate fi organizat la București, dar vă spun cu toată sinceritatea că aceste asigurări nu aveau nimic concret în spate, sunt doar niște proceduri protocolare. Teoretic la sfârșitul lunii septembrie ar trebui să avem o decizie definitivă și irevocabilă în ceea ce privește contstructorul. Faza de proiectare ar trebui să dureze până la sfârșitul lui decembrie, începutul lui ianuarie și abia apoi putem discuta despre momentul începerii lucrării”, a spus Marin.

Edilul nu a dorit să comenteze asupra valorii sumei de 300 de milioane de lei alocată pentru construcția sălii polivalente din București, precizând că decizia în ceea ce privește caietul de sarcini i-a aparținut primarului suspendat Sorin Oprescu: „Suma alocată este în jurul a 300 de milioane și nu pot să mă pronunț dacă acest tumultum de contestații a intervenit în baza sumei. Nu vreau să fac astfel de aprecieri. Pentru un astfel de proiect nu aș vrea să fac referire la sumă, pentru că pe parcurusul derulării procedurilor de licitații au intervenit diverse propuneri din partea federației de a moderniza alte săli. Până nu îmi vine o decizie finală asupra licitatorului nu mă pot pronunța asupra sumei, dacă este mare sau mică. Cert este că acel contract pentru caietul de sarciri pentru licitație este semnat de către vechiul primar”.

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a afirmat că Guvernul va susține în totalitate organizarea Campionatelor Eurpopene de gimastică în cazul în care se va lua decizia ca această competiție să aibă loc pe teritoriul României. „Gimnastica este un sport extrem de important în România, a adus atât de multe satisfacții și a dat nume importante în sportul românesc. În 2013, când Federația Română de Gimnastică a aplicat la forul internațional pentru această competiție, eu personal, ca om de sport, am sărit în sus de bucurie, pentru că era singurul mod care ne obliga întrr-un fel sau altul să punem bazele infrastructurii sportive și publicul să le poată vedea acasă pe gimnastele noastre care performează pe marile arene ale lumii. Din partea mea, toată deschiderea. Și ieri am avut o întrevedere cu prim-ministrul României și vin cu mesajul clar, că indiferent unde va avea loc această competiție în România, au tot suportul Guvernului României. Așteptăm până la finalul anului să vedem care va fi stadiul lucrărilor, dacă se vor începe lucrările. Să dea Domnul să înceapă lucrările la sala polivalentă”, a spus Szabo.

România a obținut în 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.

Construcția sălii polivalente de la București, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”, în care ar urma să se desfășoare CE de gimnastică, feminin și masculin, din aprilie 2017, nu a fost încă începută.

Ediția CE din 2017 ar fi a doua găzduită de țara noastră după cea din 1957, prima a competiției.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată oficial, în octombrie 2014, după o investiție de 70 de milioane de lei. Construcția acesteia s-a întins pe patru ani, din cauza mai multor contestații la lucrări. Lucrările au început în anul 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuție a circa 65 la sută, printr-o decizie a instanței. Ulterior, ele au fost reluate, în urma reluării licitației, care a fost câștigată de aceleași firme, asocierea Con-A cu Nisal și InterSport.

Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei și handbal, dar poate găzdui competiții internaționale de box, arte marțiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile și de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competițiilor sportive.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000 de locuri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă