Prima pagină » Sport » România nu renunță la PODIUM. Tribunalul Sportiv cere un raport la sânge privind contestația SUA care le-a privat pe Sabrina și Ana Maria de medalii

România nu renunță la PODIUM. Tribunalul Sportiv cere un raport la sânge privind contestația SUA care le-a privat pe Sabrina și Ana Maria de medalii

România nu renunță la PODIUM. Tribunalul Sportiv cere un raport la sânge privind contestația SUA care le-a privat pe Sabrina și Ana Maria de medalii

Reprezentanții Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne le-au cerut celor de la Federația Internațională de Gimnastică (FIG) să le transmită cine e persoana care a primit cererea de contestație a echipei americane. TAS trebuie să afle și ora exactă în care americanii au depus contestație. De fapt, aici e cheia întregului proces, potrivit golazo.ro, în cazul Bărbosu. În cazul Voinea, călcâiul invizibil, eroare de arbitraj, poate decide. Dacă vom avea câștig de cauză, este posibil să recuperăm două medalii, fără ca americanii să piardă vreuna. Verdictul TAS este posibil să fie dat în week-end, înainte de stingerea torței la Paris.

Decizia finală nu aparține însă TAS. Tribunalul poate stabili că gimnastele noastre au fost nedreptățite de arbitri, TAS, însă, nu poate acorda medaliile. În cazul unui verdict pozitiv la TAS, Federația Română de Gimnastică va trebui să înainteze o nouă cerere către Federația Internațională de Gimnastică. Doar acest for poate acorda un număr suplimentar de medalii.

FRG cere transparență totală

FRG a solicitat ca în spiritul transparenței să se facă publice analiza detaliată și justificare pentru cele 9 gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunității gimnasticii din România, autorităților guvernamentale și de stat, media națională și internațională.

Totodată Federația Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) două memorii, urmând procedurile acestuia:

  • unul referitor la modul de soluționare al contestației gimnastei Jordan Chiles, după anunțarea clasamentului.
  • cel de-al doilea, pentru felul în care au fost soluționate contestațiile pentru Sabrina Maneca Voinea și Jordan Chiles.

Ce spune regulamentul, atuul României

Americanii aveau la dispoziție, potrivit regulamentului, doar un minut de la momentul încheierii probei să depună contestația. Echipa României susține că americanii au depus contestația după ce a expirat timpul regulamentar, astfel că respectiva cerere, care a schimbat medaliata cu bronz, nici nu trebuia să fie luată în calcul. Imediat după încheierea probei, Ana Maria Bărbosu era pe ultima treaptă a podiumului, dar contestația a făcut ca lui Jordan Chiles să-i fie mărit punctajul suficient pentru a urca pe locul trei.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv le-a cerut vineri avocaților Federației Internaționale de Gimnastică să transmită până la ora 14:00,, ora României, identitatea persoanei care a primit cererea verbală din partea delegației SUA pentru a soluționa contestația.

  • De asemenea, TAS a dorit ora exactă, la minut, în care persoana respectivă a primit-o și dacă a existat și o cerere scrisă a acestei contestații.
  • Federația Internațională de Gimnastică a cerut termen până la ora 16:00, ora României, pentru a pune la dispoziția tribunalului toate aceste informații.
  • Echipa de avocați a României, care au reprezentat cazurile Anei Maria Bărbosu și Sabrinei Voinea la TAS, au marșat pe faptul că există mai mult de un minut, cel regulamentar, între afișarea notei și depunerea contestației.
  • Mai mult, din imaginile video depuse la dosar, nu se vede momentul în care antrenoarea Cecile Landi ajunge lângă masa arbitrelor.
  • Numai antrenorul din concurs al sportivei, în acest caz Jordan Chiles, poate depune contestație. Nimeni altcineva din echipa americană nu avea acest drept.
  • Astfel, Jordan Chiles și-ar păstra medalia pentru locul 3 obținută deja, iar la Jocurile Olimpice s-ar acorda în total 3 medalii de bronz!

Cazul Fanny Smith

Există un caz similar, cel al lui Fanny Smith, unde sportiva elvețiană a terminat cursa de schi cross pe locul al treilea la JO de iarnă de la Beijing 2022. Dar, după cursă, a fost trimisă în afara podiumului, după ce arbitrii au considerat că a încurcat-o, în timpul probei, pe Daniela Maier din Germania.

Fanny Smith a mers la TAS pentru a-și face dreptate. Cazul a fost soluționat prin înțelegerea amiabială a părților. Ulterior, Federația Internațională de Schi și Snowboard (FIS) a decis să refacă ierarhia și le-a oferit ambelor sportive medalia de bronz. Comitetul Olimpic Internațional a fost de acord cu hotărârea, așa că, după mai bine de un an, președintele Thomas Bach i-a înmânat medalia.

Citiți și: Federația de Gimnastică cere REEVALUAREA notelor Sabrinei Voinea la sol. Eroare de arbitraj, acuză FRG

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele