România vrea să organizeze CE de gimnastică din 2017 la București sau la Cluj: Vrem la București, dar nu știm dacă o să fie gata sala promisă de Primărie
„Primăria Capitalei s-a angajat să fie partener în organizarea unui Campionat European de gimnastică în 2017. Săptămâna viitoare vom participa la susținerea candidaturii. Să vedem dacă o vom primi, pentru că ne ducem la această susținere fără ca obiectivul să fie măcar început. Sperăm că vom găsi înțelegere la Comitetul Executiv al Uniunii Europene de Gimnastică. Ne cunoaștem de mult timp, pentru că România este o țară cu mare tradiție în gimnastică. În București s-a organizat prima ediție a Campionatelor Europene în 1957. Ar fi o punte de peste 60 de ani și ar fi cazul să ne arătăm și capacitatea organizatorică”, a spus Stoica, cu ocazia redeschiderii sălii de antrenamente din cadrul CSN Lia Manoliu.
Adrian Stoica a afirmat că important este ca România să primească dreptul de organizare al Campionatelor Europene din 2017 și apoi se va decide unde acestea vor fi organizate. „Pregătim și varianta cu sala polivalentă din Cluj-Napoca. Ideea de bază este să obținem ca țară dreptul de organizare și am să le explic membrilor Comitetului Executiv că există și alte variante, dar că dorința noastră este să fie organizată în București, pentru că aici sunt cele mai bune condiții”, a completat Stoica.
Potrivit lui Stoica, până în prezent doar Danemarca și-a mai depus dreptul de organizare al europenelor din 2017. „Deocamdată doar Danemarca și-a mai depus candidatura. Danemarca este un organizator frecvent. E un candidat puternic și din cauza Campionatului European de anul trecut de la Sofia, unde bulgarii nu prea au avut spectatori, s-a lansat un fel de discriminare pentru țările estice. Nu se va pune problema în România, pentru că publicul din România iubește gimnastica”, a explicat Stoica.
Președintele FRG speră ca redeschiderea sălii de antrenamente să ajute echipa masculină să obțină calificarea la Jocurile Olimpice din 2016. „Nu s-a făcut rabat de la calitate. Desigur, nu s-a putut dărâma sala și să se construiască una nouă, pentru că ar fi fost un efort imens, iar pe lângă asta ne-ar fi încurcat și pe noi. Bucuria noastră este că s-a lucrat foarte repede și foarte bine. În acest an aștept calificarea echipei la Jocurile Olimpice de la Rio, dar este un obiectiv extrem de greu de îndeplinit”, a subliniat Stoica.
Printre lucrările care s-au executat în cadrul procesului de reparație și reabilitare a sălii s-au numărat refacerea integrală a finisajelor, refacerea pardoselii, a gropilor de sărituri, reabilitarea termică a clădirii, precum și refacerea integrală a instalațiilor electrice, termice și sanitare.
Construcția sălii de gimnastică din cadrul CSN Lia Manoliu a început în 1963, fiind dată în folosință în 1964, scopul acesteia fiind asigurarea unor condiții optime pentru pregătirea sportivilor care aveau să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Pe parcursul anului 2014 întregul complex Lia Manoliu a intrat într-un proces de renovare, igienizare și reparații capitale.