Românul care a cucerit o medalie la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice găzduite de Londra, deși România nu a participat în acel an

Românul care a cucerit o medalie la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice găzduite de Londra, deși România nu a participat în acel an
Publicat: 04/05/2012, 17:44
Actualizat: 09/05/2012, 09:55

Un român din Cluj, Istvan Ștefan Somodi, a cucerit o medalie de argint la una dintre cele două ediții de JO găzduite de Londra, deși România nu a fost prezentă la niciuna dintre aceste competiții.

La 21 iulie 1908 când Somodi a obținut locul doi la Olimpiada din Londra cu o săritură de 1.88 m, era component al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club), iar Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Prima participare oficială a sportului românesc a fost în 1924 la cea de- a VIII-a editie a Jocurilor Olimpice de la Paris, care a însemnat și prima medalie din istoria olimpică a sportului românesc, obținută de echipa de rugby, care s-a clasat pe locul al III-lea. De aceea, în 1908, nici nu s-a pus problema ca România să participe la JO de la Londra.

Somodi a făcut studiile la Colegiul reformat din Cluj și aici a avut și primul contact cu atletismul si patinajul. La concursul Asociației Clujene de Patinaj (Kolozsvári Korcsolyázó Egylet) din 29 ianuarie 1899 a câștigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obținut medalia de aur la săritura în lungime. În același an, pe data de 13 iunie câștigă și concursul elevilor reformați la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) și săritură în înălțime (cu 172 cm). La vârsta de 20 de ani a câștigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociației BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club = Clubul Atletic Universitar Budapesta). La 21 iulie 1908 obține locul doi la olimpiada din Londra cu o saritură de 188 cm și în același an a câștigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club). Doctor jurist, a fost procurorul orașului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieții atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică și pentru rezultatele elevilor săi.

La ediția din 1948 a Olimpiadei din Londra, România (pe atunci RPR) alături de celelalte state sovietice nu au participat ca un boicot la adresa SUA.

Ștefan Somodi (n. 22 august 1885, d. 8 iunie 1963, Cluj) a fost un mare atlet român.

El a fost primul clujean laureat cu medalia de argint la Olimpiada de la Londra 1908.

Biografie

Istoria sportului clujean cuprinde peste 150 de ani. Unul dintre cei mai mari sportivi al orașului nostru a fost Stefan Somodi, atletul care a câștigat medalia de argint la jocurile olimpice de la Londra din anul 1908. La aproape o sută de ani de la câștigarea medaliei olimpice este de datoria noastră să rememorăm aceste momente victorioase și să-i cinstim memoria.

A studiat la Colegiul reformat din Cluj unde a luat contactul cu atletismul si patinajul. La concursul Asociației Clujene de Patinaj (Kolozsvári Korcsolyázó Egylet) din 29 ianuarie 1899 a câștigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obținut medalia de aur la săritura în lungime. În același an, pe data de 13 iunie căștigă și concursul elevilor reformați la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) și săritură în înălțime (cu 172 cm). La vârsta de numai 20 de ani a câștigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociației BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club = Clubul Atletic Universitar Budapesta).

La 21 iulie 1908 obține locul doi la olimpiada din Londra cu o saritură de 188 cm și în același an a câștigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club).

Doctor jurist, a fost procurorul orașului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieții atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică și pentru rezultatele elevilor săi.

Olimpiada din Londra 1908 a fost cea in care un roman a concurat sub steagul Ungariei, intrucat Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Stefan Somodi, pe numele sau, a reusit sa termine al doilea la proba de sarituri in inaltime. Tot acum, distanta pe care competitorii trebuiau sa alerge la maraton a fost stabilita la 42 de kilometri. Un lucru interesant este faptul ca la alergari 400 de metri, Halswelle, din Marea Britanie, a fost singurul concurent, intrucat ceilalti hotarasera sa nu participe din cauza unei decizii de a-l descalifica pe unul dintre ei. Alte noi sporturi sunt introduse, precum polo, rackets sau tenis in sala.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță