Românul care a cucerit o medalie la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice găzduite de Londra, deși România nu a participat în acel an

Românul care a cucerit o medalie la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice găzduite de Londra, deși România nu a participat în acel an
Publicat: 04/05/2012, 17:44
Actualizat: 09/05/2012, 09:55

Un român din Cluj, Istvan Ștefan Somodi, a cucerit o medalie de argint la una dintre cele două ediții de JO găzduite de Londra, deși România nu a fost prezentă la niciuna dintre aceste competiții.

La 21 iulie 1908 când Somodi a obținut locul doi la Olimpiada din Londra cu o săritură de 1.88 m, era component al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club), iar Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Prima participare oficială a sportului românesc a fost în 1924 la cea de- a VIII-a editie a Jocurilor Olimpice de la Paris, care a însemnat și prima medalie din istoria olimpică a sportului românesc, obținută de echipa de rugby, care s-a clasat pe locul al III-lea. De aceea, în 1908, nici nu s-a pus problema ca România să participe la JO de la Londra.

Somodi a făcut studiile la Colegiul reformat din Cluj și aici a avut și primul contact cu atletismul si patinajul. La concursul Asociației Clujene de Patinaj (Kolozsvári Korcsolyázó Egylet) din 29 ianuarie 1899 a câștigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obținut medalia de aur la săritura în lungime. În același an, pe data de 13 iunie câștigă și concursul elevilor reformați la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) și săritură în înălțime (cu 172 cm). La vârsta de 20 de ani a câștigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociației BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club = Clubul Atletic Universitar Budapesta). La 21 iulie 1908 obține locul doi la olimpiada din Londra cu o saritură de 188 cm și în același an a câștigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club). Doctor jurist, a fost procurorul orașului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieții atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică și pentru rezultatele elevilor săi.

La ediția din 1948 a Olimpiadei din Londra, România (pe atunci RPR) alături de celelalte state sovietice nu au participat ca un boicot la adresa SUA.

Ștefan Somodi (n. 22 august 1885, d. 8 iunie 1963, Cluj) a fost un mare atlet român.

El a fost primul clujean laureat cu medalia de argint la Olimpiada de la Londra 1908.

Biografie

Istoria sportului clujean cuprinde peste 150 de ani. Unul dintre cei mai mari sportivi al orașului nostru a fost Stefan Somodi, atletul care a câștigat medalia de argint la jocurile olimpice de la Londra din anul 1908. La aproape o sută de ani de la câștigarea medaliei olimpice este de datoria noastră să rememorăm aceste momente victorioase și să-i cinstim memoria.

A studiat la Colegiul reformat din Cluj unde a luat contactul cu atletismul si patinajul. La concursul Asociației Clujene de Patinaj (Kolozsvári Korcsolyázó Egylet) din 29 ianuarie 1899 a câștigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obținut medalia de aur la săritura în lungime. În același an, pe data de 13 iunie căștigă și concursul elevilor reformați la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) și săritură în înălțime (cu 172 cm). La vârsta de numai 20 de ani a câștigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociației BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club = Clubul Atletic Universitar Budapesta).

La 21 iulie 1908 obține locul doi la olimpiada din Londra cu o saritură de 188 cm și în același an a câștigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club).

Doctor jurist, a fost procurorul orașului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieții atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică și pentru rezultatele elevilor săi.

Olimpiada din Londra 1908 a fost cea in care un roman a concurat sub steagul Ungariei, intrucat Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Stefan Somodi, pe numele sau, a reusit sa termine al doilea la proba de sarituri in inaltime. Tot acum, distanta pe care competitorii trebuiau sa alerge la maraton a fost stabilita la 42 de kilometri. Un lucru interesant este faptul ca la alergari 400 de metri, Halswelle, din Marea Britanie, a fost singurul concurent, intrucat ceilalti hotarasera sa nu participe din cauza unei decizii de a-l descalifica pe unul dintre ei. Alte noi sporturi sunt introduse, precum polo, rackets sau tenis in sala.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
Scandal în lumea manelelor. S-au aruncat cuvinte grele și a fost necesară intervenția polițiștilor
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Test de cultură generală. Ce obicei alimentar ciudat avea Charles Darwin?