Prima pagină » Sport » Sandu și Dragomir, 3 ani cu suspendare în dosarul dezafilierii U Craiova

Sandu și Dragomir, 3 ani cu suspendare în dosarul dezafilierii U Craiova

Sandu și Dragomir, 3 ani cu suspendare în dosarul dezafilierii U Craiova
Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost condamnați, luni, de Tribunalul București, la câte trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul dezafilierii Universității Craiova, și au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei , decizia instanței nefiind definitivă.

Magistrații Tribunalului București au decis ca Mircea Sandu și Dumitru Dragomir să fie condamnați la trei ani de închisoare cu suspendare și plata, de către fiecare, a unei amenzi penale de 80.000 de lei.

Amenzi au fost aplicate și Ligii Profesioniste de Fotbal și Federației Române de Fotbal, în valoare de 370.000 de lei fiecare, însă decizia magistraților nu este una definitivă.

Totodată, instanța a admis acțiunea civilă formulată de către partea civilă SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA și îi obligă pe Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Liga Profesionistă de Fotbal și FRF la plata „sumei de 1 miliard 84 milioane 592 mii lei către partea civilă, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului și la 10.527.634 lei, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice – ANAF”, se arată în decizia instanței.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o ședință a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U” Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al FRF, susțin procurorii.

Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp”.

În rechizitoriu se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U” Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar aceștia au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susține DNA, în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului.

„Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei”, mai precizează procurorii anticorupție.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arată DNA. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaților Sandu Mircea, Dragomir Dumitru și ale Ligii Profesioniste de Fotbal.