Prima pagină » Sport » Scandalul care zguduie Campionatul Mondial de Fotbal 2014: FIFA și mai multe federații naționale, bănuite de implicare în trafic de bilete

Scandalul care zguduie Campionatul Mondial de Fotbal 2014: FIFA și mai multe federații naționale, bănuite de implicare în trafic de bilete

Scandalul care zguduie Campionatul Mondial de Fotbal 2014: FIFA și mai multe federații naționale, bănuite de implicare în trafic de bilete
Autoritățile braziliene au destructurat o rețea de vânzare ilegală a biletelor la partidele de la Cupa Mondială de fotbal și anchetează existența unor eventuali complici în cadrul FIFA și federațiilor braziliene, argentiniene și spaniole, informează AFP

Această rețea era dirijată de un algerian, Mohamadou Lamine Fofana, care a făcut de trei luni obiectul unei anchete, a declarat, miercuri, procurorul Marcos Kac, însărcinat cu investigațiile în acest caz.

Potrivit acestuia, zece persoane bănuite de a fi membre ale acestei organizații au fost interogați la Rio de Janeiro și Sao Paulo, în cadrul „Operațiunii Jules Rimet”, după numele fostului președinte francez al FIFA, inițiatorul Cupei Mondiale.

Fratele și impresarului fotbalistului brazilian Ronaldinho, Roberto de Assis Moreira, va fi audiat în cadrul acestei anchete, a indicat Parchetul din Sao Paulo.

Fratele lui Ronaldinho „le-a spus unor prieteni că pot cumpăra bilete prin acest sistem” pentru a asista la meciuri din tribunele VIP, a declarat Kac agenției France Presse.

Cotidianul btazilian O’Dia a publicat, miercuri seară, stenograma înregistrării unei discuții telefonice, autorizată de justiție, în care fratele lui Ronaldinho îl întreba pe Fofana dacă a primit solicitările de bilete din partea prietenilor lui.

În cadrul aceleiași convorbiri, din data de 17 iunie, Fofana se oferea să intermedieze transferul lui Ronaldinho, care evoluează acum la Atletico Mineiro, în Qatar sau Dubai.

Potrivit poliției braziliene, biletele proveneau din pachetele furnizate gratuit de FIFA partenerilor, federațiilor naționale, ONG-urilor sau jucătorilor.

„Rețeaua obținea sume mari de bani pentru fiecare meci, vânzând aproximativ o mie de bilete per partidă la prețuri începând cu 1.000 de euro fiecare”, a explicat procurorul..

Fofana, 57 de ani, ar fi rezident în Dubai și ar avea un birou în Elveția, potrivit O’Dia, care adaugă că sistemul fruadulos ar fi funcționat la ultimele patru ediții ale Cupei Mondiale, generând venituri de aproximativ 70 de milioane de euro la fiecare competiție.

Procurorul a menționat că biletele aveau locuri în sectoarele destinate federațiilor din Brazilia, Argentina și Spania. „De asemenea, avem bănuieli că rețeaua avea contacte cu cineva din cadrul FIFA. Cercetăm și această pistă”, a precizat anchetatorul.

Vânzarea tichetelor se făcea prin intermediul a trei agenții de turism din Copacabana (sud de Rio), care au fost închise de poliție.

Într-un comunicat dat publicității miercuri seară, directorul de marketing al FIFA, Thierry Weil, a declarat că așteaptă rezultatele anchetei. „Cu privire la Operațiunea Jules Rimet, FIFA așteaptă informații detaliate (…) pentru a determina originea biletelor în cauză și pentru a lua măsurile adecvate, împreună cu autoritățile locale”, a afirmat el

La meciul Argentina – Elveția, din optimile de finală ale Cupei Mondiale, biletele se tranzacționau pe piața neagră cu aproximativ 1.200 de euro. Poliția braziliană a arestat deja mai mulți traficanți de tichete.