Șeful FRF: Dacă sunt împuternicit de C.Ex. să-l demit pe Pițurcă, îl demit și îi plătim banii

Publicat: 17 04. 2013, 19:10
Actualizat: 02 10. 2018, 22:31

Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că poate să-l demită pe selecționerul Victor Pițurcă dacă este împuternicit de Comitetul Executiv, dar cu plata compensărilor prevăzute în contractul său, precizând totuși că el are încredere în antrenorul naționalei.

„Pițurcă are o oarecare repulsie față de oamenii care au făcut parte la data respectivă din Comitetul Executiv (n.r. – după primul meci cu Olanda), dar nu față de instituția în sine, dar o să vină la Comitetul Executiv, însă nu mergem pe linia de forță. Comitetul Executiv mă poate împuternici să-l demit, îl demit și îi plătim banii. E foarte simplu. Toți vrem să ne calificăm, doar că trebuie să fim realiști și să vedem că trebuie să formăm o echipă națională. Sunt convins că Pițurcă va realiza mai multe decât i-am trasat ca obiectiv”, a spus Mircea Sandu.

El s-a arătat mirat de schimbarea în rău a primei reprezentative de la meciurile de toamna trecută și îi recomandă lui Pițurcă să comunice mai mult cu antrenorii și jucătorii de la cluburi. Totodată, șeful FRF consideră că selecționerul trebuie să ofere explicații membrilor Comitetului Executiv cu privire la evoluțiile slabe din partidele cu Ungaria și Olanda.

„Nu am solicitat încă un raport al antrenorului echipei naționale, pentru că nu a fost pe ordinea de zi. Am avut o discuție cu el legată de organizarea celor două jocuri, de la momentul convocării până la încheierea acțiunii și m-am arătat foarte mirat pentru ceea ce s-a întâmplat din toamnă până în primăvară. De la dăruirea și interpretarea partiturii din toamnă la două meciuri care au arătat o echipă națională fără niciun fel de coeziune, ambiție, realizări. Am dat două goluri în Ungaria, dar nu am avut realizări deosebite. Asta e o problemă pe care el trebuie să o rezolve pe parcurs, să meargă să discute la cluburi cu jucătorii și antrenorii. Sunt câteva probleme la care va trebui să ne dea un răspuns”, a precizat Sandu.

Președintele FRF a catalogat drept tâmpenii afirmațiile făcute de antrenorul Stelei, Laurențiu Reghecampf, potrivit cărora jucătorii săi se întorc nepregătiți și mai grași de la echipa națională.

„Asta nu e bine (n.r. – conflictul dintre Reghecampf și Pițurcă). Probabil că s-a dorit de cineva ca jucătorii să fie montați împotriva selecționerului, dar nu cred că de Reghecampf. Să terminăm cu tâmpeniile astea. Mă mir că Reghecampf a putut să spună așa ceva. Se poate întâmpla doar dacă mănânci pe ascuns ciocolată. Totul e calculat caloric. Nu ai cum să te îngrași dacă faci programul de pregătire și mănânci ce ți se pune”, a spus Sandu.

Criticile selecționerului la adresa jucătorilor echipei naționale nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, consideră șeful federației, care a remarcat și el, la fel ca Pițurcă, o anumită stare de oboseală la fotbaliștii steliști.

„Nu este un diferend între echipa națională și Steaua. Este un dialog între cei doi antrenori și sper să se întâlnească și să discute, pentru că jucătorii Stelei, nu doar la echipa națională, văd că au și anumite scăderi. Ei sunt într-o anumită stare de puțină oboseală. Nu trebuie să deranjeze pe nimeni că spune Pițurcă ceva despre jucătorul Latovlevici. Nu îi place lui să se manifeste așa, dar nu asta a determinat neconvocarea lui. Nu l-a convocat pentru că îi aveam pe Raț și Radu puțin în fața lui, iar la meciul cu Ceahlăul și încă unul a jucat mai slab”, a precizat președintele FRF.

Mircea Sandu nu crede că ar fi o pierdere retragerea fundașului Ștefan Radu de la echipa națională, lăsând să se înțeleagă că jucătorul echipei Lazio nu vine cu tragere de inimă la prima reprezentativă.

„Lui Radu Ștefan să-i fie de bine, să joace la Lazio. Cât a jucat Radu Ștefan la echipa națională. Nu am primit nimic, dar dacă el a declarat-o, trebuie să o luăm de bună. Și? Ce pierdere să fie? Câte meciuri a jucat el la echipa națională, ce randament a avut, a venit vreodată cu plăcere sau fără plăcere, a venit cu devotament sau fără devotament, a tremurat tricoul sau carnea pe el când ia tricoul echipei naționale? Că asta trebuie să simtă un jucător. Nu vrei să vii? La revedere, dragă”, a afirmat Sandu.

Ofcialul FRF a menționat că atacantul Adrian Mutu mai poate fi util echipei naționale, dar decizia convocării lui îi aparține lui Pițurcă. Sandu a povestit că el l-a convins pe Mutu să nu plece din cantonamentul de la Mogoșoaia înaintea reunirii lotului pentru meciurile cu Ungaria și Olanda.

„Pe Mutu de câte ori l-a iertat până acum Pițurcă? Dacă au avut o înțelegere, ea trebuie respectată. Una peste alta, Mutu a rămas la echipa națională. El trebuie să respecte dispoziția antrenorului. Mutu mai poate un pic, mai departe e problema antrenorului. Am avut o discuție cu Mutu să nu plece din cantonament și să rămână acolo, să se pregătească și prin asta îl va convinge pe selecționer că vrea să joace acolo. A rămas în program și i-am spus ulterior și lui Pițurcă după meciurile astea două, pentru că a apărut în presă, pentru că altfel nici nu îi spuneam. I-am dat un sfat ca fost jucător al echipei naționale și am avut eu dreptate. Interesele echipei trebuie să le aperi atâta timp cât consideră că asta e bine. Să fiți convinși că Mutu dacă va fi convocat, va putea sta și pe bancă și va veni”, a adăugat Sandu.