„O să primească finanțare de la Minister doar federațiile care aduc performanță. Nu mai putem să dăm peste tot bani, în stânga și în dreapta, doar ca să… Jocurile Olimpice reprezintă etalonul performanței, de aici trebuie să plecăm. Acolo înseamnă România, cum ne situăm noi la nivel mondial în domeniul sportului, reprezintă imagine, mândrie, sunt lacrimi de bucurie. Clar, lucrurile acestea m-au determinat să analizez și să prioritizez federațiile”, a anunțat ministrul Marius Dunca.
Citește și Cei mai buni sportivi ai României, cu șanse la medalii la Jocurile Olimpice din 2020, au devenit de azi SAMURAI! Până la ce sumă poate primi fiecare Samurai pe lună și condițiile de intrare în acest club „exclusivist”
Demnitarul a susținut că are dosarul prioritizării pe birou și așteaptă doar momentul pentru a-i da drumul mai departe. „Săptămâna asta plec la WADA. Dacă săptămâna viitoare nu venim cu proiectul >, atunci vom veni cu prioritizarea federațiilor. Un lucru este foarte clar azi, în Ministerul Apărării avem cluburi, în Ministerul de Interne, cluburi, în Ministerul Educației, cluburi, în Ministerul Tineretului și Sportului, cluburi, Direcții Județene de Tineret și Sport, Comitet Olimpic și Sportiv Român, Complexuri Sportive Naționale. Toate acestea sunt finanțate din bani de la stat. Trebuie să facem o analiză foarte clară, trebuie să avem o eficiență a investiției banului public”, a precizat Marius Dunca.
Ministrul nu se teme de anumite reacții ale federațiilor nemulțumite, ci chiar a dat un exemplu de „AȘA DA!”: „Să facă scandal, dacă au argumente concrete și exemple elocvente. Am să vă dau un exemplu: Federația Română de Canotaj. Am fost criticat pentru ce buget au primit, că au avut ministru, ce au dres, etc. Are performanțe FR de Canotaj? A demonstrat valoarea ? Ne-a adus renume mondial? Avem medalii de aur la Campionatele Mondiale din 2017? Merită toată aprecierea și recunoștința, iar pentru asta vor primi la anul un buget și mai mare. Așa trebuie să gândim și să și aplicăm, pentru că am tot gândit în ultimii ani și nu am aplicat nimic”. Federația Română de Canotaj este singurul for din România care în acest an a cucerit două titluri mondiale în probele olimpice. O șansă ar mai avea Federația Română de Handbal, la Mondialul din decembrie.
Marius Dunca a susținut că viitoarele finanțări vor fi acordate și prin asumarea unor obiective de către șefii de federații. Vor fi trase la răspundere Federațiile, în cazul în care nu își îndeplinesc obiectivele pentru care au solicitat finanțare de la MTS? „Nu vreau să trag pe nimeni de ureche, dar finanțarea o să fie foarte clară, o să analizăm. Ce ai făcut în anul 2017? Ce ai spus că faci? Haideți, să vedem evaluarea! La început de an când am venit, punctul de reper a fost ce au primit federațiile în anul precedent. Acum se schimbă lucrurile. De acum știu foarte bine ce a făcut fiecare federație, ce campionate au avut, cum le-au avut, câte evenimente internaționale, cum este văzută federația pe plan internațional. Dacă au avut curajul să organizeze Campionate Mondiale, Campionate Europene, pentru că sportul este cel mai bun ambasador pe care în avem, poziționarea în interiorul Federației Internaționale. La prioritizarea federațiilor am mai luat în calcul și tradiția și istoria. Într-adevăr, nu putem să dăm la o parte pe nimeni, dar și federațiile, oamenii care le conduc trebuie să aibe rolul lor să se organizeze. Nu putem aștepta bani doar că ne dă MTS, iar dacă nu ne dă, MTS este de vină. NU! Rolul statului este să investească în copii și juniori. Apoi, dacă ai performanță, primești separat. Sau ne ducem și spre mediul privat. Am organizat foarte multe competiții și i-am întrebat pe șefii de federații, unde este mediul privat? Dacă le-a dat statul… Unde este mediatizarea, mass-media de ce nu ați invitat-o? Sunt câteva lucruri la care nu mi-au dat răspunsuri. Au fost obișnuiți, lasă că merge așa, suntem noi în federații”, a răspuns Marius Dunca.