Simona Halep a pierdut locul 1 WTA, după înfrângerea din finala Australian Open. „Nu e ușor să vorbesc acum”
Simona a pierdut o nouă finală de Grand Slam, cea de-a treia din carieră, iar tristețea ei a fost evidentă pentru toată lumea.
Halep, în vârstă de 26 de ani, a pierdut a treia finală de Grand Slam a carierei și a rămas fără titlu major câștigat, la capătul unui meci care a durat două ore și 50 de minute. A fost, de altfel, primul turneu de Mare Șlem obținut de Wozniacki, la 27 de ani.
Daneza a avut un start bun de meci și, după ce și-a făcut serviciul, a reușit break-ul în game-ul al doilea, după care s-a desprins la 3-0. Halep și-a câștigat, apoi, serviciul de trei ori și a reușit, în cele din urmă, și break-ul, scor 4-5. S-a ajuns în tie-break, acolo unde constănțeanca și-a adjudecat doar două puncte.
Startul setului secund a fost la fel de echilibrat, iar cele două finaliste au câștigat toate game-urile pe propriul serviciu, până la 4-3 pentru Simona, când liderul mondial a reușit primul break al actului și al doilea al întâlnirii și s-a distanțat la 5-3. Halep s-a impus și pe propriul serviciu și a câștigat setul la a treia șansă pe care și-a creat-o, în urma unui game extrem de disputat. În cel de-al doilea act, Simona a acuzat probleme de sănătate, iar la scorul de 3-2, medicul i-a luat tensiunea.
Simona Halep a avut o cădere în debutul actului decisiv, scor 0-2, dar a făcut imediat rebreak-ul, la a șasea oportunitate pe care a avut-o, după cel mai lung game al partidei: 14 minute. Ea nu a izbutit să-și păstreze serviciul, iar Wozniacki s-a distanțat din nou, 3-1. Au urmat trei game-uri câștigate de Simona, apoi încă trei pentru Wozniacki.
A fost a treia finală de Grand Slam a carierei pentru Simona Halep, după cele două pierdute la Roland Garros, în 2014 și 2017. Pentru prezența în finală, în urma căreia va coborî pe locul secund, Halep va primi cu 1.300 de puncte WTA și 1.56 milioane de dolari.
Wozniacki câștigă 3,12 milioane de dolari și 2.000 de puncte în ierarhia mondială de simplu, după această victorie, și redevine lider WTA.
Gândul a transmis LIVE TEXT finala Australian Open de la Melbourne
13.24: A treia finală de Grand Slam pierdută de SImona, după cele două de la Roland Garros. A fost un meci infernal, aproape trei ore de joc, și Caroline se impune cu 7-6(2), 3-6, 6-4.
13.18: Game greu și pentru Wozniacki, pe propiul serviciu, dar daneza găsește puterea să ducă scorul la 5-4, la un singur game de trofeu.
13.15: Game dur pentru Simona pe serviciul ei, obligată să revină de la 0-30, apoi să salveze o minge de break la 30-40. A luptat incredibil și daneza, care s-a apărat bine. Servește, însă, doarte bine Simo și salvează o nouă minge de break. Nu și pe a doua, iar Caroline restabilește egalitatea. Este 4-4.
13.04: De la 0-30, Wozniacki face trei puncte la rând și servește pentru a câștiga acest game, dar un retur fantastic al Simonei prelungește acest game pe serviciul ei și apare și prima minge de break pentru Simona. Care nu iartă și pentru prima dată în acest set decisiv românca este la conducere. Pauză la Melbourne pentru că daneza a cerut și ea un time-out medical.
12.58: Game fabulos pentru Simona care își forțează limitele și duce scorul la 3-3.
12.53: Simona începe cu 30-0 și acest game pe serviciul danezei, se face 40-15 și are alte două șanse de break. Și este break, al patrulea la rând în acest set trei.
12.50: Mari probleme la serviciu pentru Simona, iar Caroline nu iartă. Break la zero și 3-1 pentru daneză.
12.46: Două mingi de break la rând a avut Simona în acest game pe serviciul danezei, dar Caroline servește foarte bine și le salvează. Urmează multe puncte intense, cu alte șanse de break pentru Simona, cu șanse de game pentru daneză, dar publicul „explodează”. Este break pentru Simona și echilibrul este restabilit. Nu foarte rapid, ci după un alt game care a durat mai bine de zece minute.
12.34: 30-0 rapid pentru Simona în acest game pe serviciul ei, dar după mici probleme la serviciu daneza egalează. Nu mai are ce să facă, însă, când Simona servește fantastic . Prima șansă de game este ratată, la fel și a doua, iar Caroline profită și face break la prima oportunitate.
12.28: Mult mai lent ritmul de la revenirea celor două de la vestiar. Simona a avut 30-0 pe servicuul danezei, dar Caroline reușește trei puncte la rând. Nu închide, însă, game-ul, din prima, și se joacă la avantaj.
12.23: Jucătoarele au revenit de la vestiar și începe setul trei, cu daneza la serviciu.
12.13: SET și pentru Simona, după cea de-a treia șansă a sa în acest game în care a și salvat trei mingi de break. Simona pleacă rapid spre vestiar. Are mare nevoie de puțină răcoare și câteva momente de refacere. De fapt vor fi 10 minute de pauză pentru fiecare jucătoare pentru că este foarte cald. Organizatorii au „activat” regula care permiteaceastă pauză când este foarte cald.
12.05: BREAK pentru Simona Halep, care are șansa să ducă acest mec în setul decisiv. Deși este evident deranjată de starea ei fizică, Simona găsește puterea să continue acest meci.
12.01: Game și pentru Simona, rapid câștigat, iar compatrioata noastră stă bine în acest set secund în care conduce cu 4-3.
11.58: Este 3-3 după un game câștigat de Caroline, dar Simona este evident deranjată de starea ei fizică din acest moment.
11.53: Simona a cerut intervenția medicului. Este foarte cald la Melbourne, iar Halep pare deranjată de umiditate și presiunea ridicată. Compatrioata noastră pare puțin amețită.
11.51. Cât de bine servește Simona în aceste și cât de bine acoperă terenul. Game rapid și 3-2 pentru Simona.
11.49: un game în care fiecare s-a resimțit după game-ul precedent, cel mai lung al acestei finale, iar Wozniacki, de la 40-0, a văzut-o pe Simona apropiindu-se până la 40-30. Game, însă, pentru Caroline, și este 2-2.
11.45: Prima șansă de break a setului secund, în dreptul danezei, dar Simona atacă tot timpul și salvează, pentru moment, acest game. Ratează și Simona o șansă de a închide game-ul, apoi salvează o nouă minge de break și ratează o altă șansă de game. După aproape 11 minute de joc și patru mingi de break salvate în acest game este 2-1 pentru Simona.
11.33. Game bun și pentru Caroline, care restabilește repede egalitatea.
11.29: A început setul secund cu Simona impecabilă la serviciu. Un nou as în acest game și este 1-0 pentru Simona.
11.25: Set pentru Caroline, care se impune cu 7-2 în tie-break.
11.22: Primul mini-break este reușit de Wozniacki care se distanțează la 4-1. Acum este 4-2 după un punct superb câștigat de Simona și cele două schimbă terenurile.
11.17: Avem tie-break în primul set. Simona este solidă pe propriul serviciu și se anunță un decisiv echilibrat în acest prim set. Pentru prima oară cele două joacă un tie-break în întâlnirile lor directe. Fanii Simonei Halep domină tribunele.
11.13: Este 6-5 pentru Wozniacki, în primul set, care câștigă, în sfîrșit, după trei game-uri al rând ale Simonei.
11.11: Simona reușește primul as al ei în acest game, și pe al doilea, iar în mai puțin de un minut se face 5-5. Atitudine remarcabilă a Simonei în aceste momente.
11.07: Simona recuperează magistral break-ul în momentul în care Caroline avea cea mai mare nevoie de consistență la serviciu. Trei șanse de break a avut Simona în acest game, care vine după ce le-a ratat pe primele două.
11.03: De la 30-0 pentru ea Simona s-a văzut rapid egalată, dar o lovitură absolut superbă, în cros, o readuce în avantaj în acest game. Se face 3-5, iar Caroline servește pentru primul set.
10.58: Caroline trebuie să muncească mai mult pe propriul serviciu, dar continuă să rămână la distanță confortabilă de Simona. Se face 5-2 în acest prim set după un game în cafre Simona dă, pentru prima dată, semne de nervozitate. Era o șansă bună să se facă 30-0 pentru ea, dar banda fileului a oprit lovitura agresivă a compatrioatei noastre.
10.55: Cu excepția game-ului secund, în care a fost puțin surprinsă de returul danezei, Simona se descurcă foarte bine pe propriul serviciu și este 2-4.
10.51: Game rapid și pentru Wozniacki. 4-1 pentru daneză care își păastrează avansul de un break în acest prim set.
10.48: Primul game al meciului pentru Simona, după cel mai rapid game al acestei finale. Wozniacki nu mai este la fel de periculoasă, iar Halep este mai agresivă. 1-3
10.44: Al treilea game la rând pentru Wozniacki. Simona caută încă soluții pentru a o pune în dificultate pe adversara sa, dar prea multe mingii revin de la Caroline care se distanțează la 3-0.
10:41: Până în acest moment Caroline pare să se descurce mai bine de pe linia de fund și reușește primul break al meciului pentru 2-0. Simona este însă calmă pentru că știe că meciul este lung.
10.34: A început marea finală. Prima care servește este Wozniacki, și o face foarte bine. Game rapid câștigat de daneză, care conduce cu 1-0.
Învingătoarea meciului Simona Halep – Caroline Wozniacki va deveni a 24-a campioană din istoria Australian Open-ului, de la startul Erei Open (prima ediție – 1969) și a 47-a campioană de Mare Șlem în Era Open.
Simona Halep – Caroline Wozniacki este prima finală de turneu de Mare Șlem din Era Open în care se întâlnesc două sportive care au salvat cel puțin o minge de meci în precedentele șase partide. Românca este prima jucătoare din istorie care ajunge la meciul de titlu la acest nivel după ce a salvat pe parcurs mingi de meci în două partide, scrie Pro Sport.
Numărul 1 și numărul 2 mondial nu s-au mai întâlnit într-o finală în tenisul feminin din 2015, iar ultima finală de la Australian Open între primele două favorite s-a consumat tot în 2015, când #1, Serena Williams, a învins-o pe Maria Șarapova.
Dacă finala Simona Halep – Caroline Wozniacki s-ar fi jucat în 2014, când daneza juca ultima finală de Mare Șlem a carierei, iar Simona dădea prima lovitură la Roland Garros – la senioare, atunci meciul ar fi fost doar o luptă de anduranță între cele mai bune două jucătoare defensive din circuit. Un ‘The Wall’ versus ‘The Wall’. Două recuperatoare de aur, care ar fi putut lupta ca Făt Frumos și Zmeul Zmeilor trei zile și trei nopți dinapoia liniei de fund a terenului.
Însă Australian Open 2018 aduce față în față două jucătoare care și-au schimbat jocul: Simona Halep a uimit pe toată lumea la Melbourne cu atacuri repetate la plasă, cu un joc agresiv de pe linia de fund care a jumulit-o mai întâi pe Bouchard, apoi pe Pliskova și, în final, pe Kerber. Atât de schimbată a fost Simona, încât, în timpul duelului cu Pliskova, administratorii conturilor oficiale ale Australian Open-ului și WTA-ului au avut reacții de uimire totală.
De partea cealaltă, Caroline Wozniacki și-a cizelat și ea jocul, a adăugat o dimensiune ofensivă și de pe linia de fund, și prin adăugarea curselor la fileu. Iar australienii i-au spus, în 2018, Winner-acki. Dincolo de asta, daneza a progresat și și-a transformat serviciul în armă – cum a punctat Wilander la microfonul Eurosport, dând-o exact din acest motiv favorită pe daneză, plus prin prisma prospețimii fizice.
Nici Simona Halep nu a stat degeaba în ceea ce privește serviciul, eternul punct slab al jocului ei. După US Open s-a antrenat ca nebuna, de una singură, servind coșuri de mingi, apoi a profitat din plina de întreaga experiență a lui Andrei Pavel la acest capitol. Rateuri dă și acum serviciul Simonei, dar la fel de adevărat este că de mai multe ori i-a dat siguranță româncei și a salvat-o din momente dificile în această formidabilă cursă purtată la Antipozi.
Halep și Wozniacki continuă să fie ziduri, care returnează mingi imposibile, însă sunt și mult mai mult decât atât, acum, când sunt pentru a treia oară la un pas de primul titlu de Mare Șlem și pe punctul de a da o palmă ‘cârcotașilor’.