Simona Halep, audiată în procesul de DOPAJ! Când se dă verdictul
Cazul Simonei Halep este analizat de trei arbitri aleși de tribunalul independent Sport Resolutions. Românca e apărată de doi avocați, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, în dosarul în care e acuzată că s-a dopat cu Roxadustat.
Audierile au început, iar verdictul se va da în cel mult două săptămâni.
„Dopaj accidental ca formă neintenționată în care o substanță interzisă, Roxadustat, a contaminat un supliment nutritiv ingerat de Simona Halep…Suplimente nutritive contaminate achiziționate de la comercianți acreditați și certificați că distribuitori oficiali sau francizanți” au arătat avocații, potrivit ProSport.
Simona Halep, audiată în procesul de dopaj! Când se dă verdictul
Ei au precizat că Simona Halep nu a știut că suplimentele ar fi contaminate, a verificat prospectele respective și nu a apărut nimic suspect.
Astfel, avocații cer ca pedeapsa Simonei să fie eliminată și Halep să primească doar o mustrare.
Dar, cei de la ITIA spun că Halep e vinovată: „Orice jucătoare de tenis care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc. Exact asta a pățit Halep a consumat suplimente contaminate cu Roxadustat și, prin urmare, și-a asumat riscul de a fi supusă sancțiunilor în temeiul Programului anti-doping de tenis. Este responsabilitatea Simonei Halep să întreprindă propriile cercetări cu privire la utilizarea suplimentelor. ITIA nu recomandă niciun supliment. Orice jucător care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc. Jucătorii care consumă suplimente pot consuma din neatenție, involuntar, substanțe interzise”.
În cazul în care nu-și demonstrează nevinovăția, Simona Halep mai are o cale de atac, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Fostul lider WTA paote primi o suspendare maximă de patru ani din circuit.
De ce cazul lui Halep e de durată! ITIA arată: „ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a-și desfășura audierile, iar comisia este de obicei alcătuită din până la trei experți juridici, fără legături cu niciuna dintre părți. O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și are loc de obicei pe parcursul unei zile – deși poate fi mai lungă dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat”.