Miercuri a fost ziua limită pentru anunțarea loturilor care se vor întrece la partidele din Fed Cup. Astfel, la acestă competiție pe echipe vor participa 14 dintre primele 20 de jucătoare din clasamentul WTA, prezența sportivei canadiene Eugenie Bouchard, locul 7 WTA, fiind încă sub semnul întrebării.
Canada și România se întâlnesc în meci direct, în barajul pentru Grupa Mondială, iar cele două echipe ar putea fi văduvite de cele mai bune jucătoare. Dacă Halep a anunțat de mai mult timp că nu face deplasarea la Montreal, Bouchard se mai poate alătura formației gazdă.
Căpitanul nejucător al Canadei, Sylvain Bruneau, a convocat numai trei jucătoare pentru întâlnirea cu România, pe Gabriela Dabrowski, 177 WTA, Sharon Fichman, 206 WTA, și Francoise Abanda, 243 WTA, lăsând un loc liber, care ar putea fi ocupat de Eugenie Bouchard.
Bruneau a procedat similar și la partida anterioară, cu Cehia (scor 0-4), din februarie, când tot aceleași trei jucătoare au fost în lotul anunțat inițial, în speranța că numărul 1 canadian va veni la echipă. În cele din urmă, Bouchard nu s-a mai alăturat lotului, iar locul ei a fost luat de o junioară de 16 ani, Charlotte Robillard-Millette, locul 802 WTA.
Eugenie Bouchard a solicitat și a primit un wild card pentru turneul de la Charleston (SUA) din această săptămână, unde este cap de serie numărul 1. Ea va juca, miercuri, cu americanca Lauren Davies, în turul al doilea. În funcție de evoluțiile ei de la acest turneu, este posibil ca jucătorea canadiană să se alăture echipei țării sale pentru meciul cu România.
Ea oscilează între a participa sau nu la Cupa Federației, ținând cont că, la fel ca Simona Halep, este înscrisă la turneul de la Stuttgart, care începe imediat după meciurile din Fed Cup.
Simona Halep a jucat în acest an 27 de meciuri, dintre care zece în ultima lună, câștigând turneul de la Indian Wells și ajungând în semifinale la Miami Open. „Este foarte greu să merg să joc în Canada, sunt obosită, am obligații la Stuttgart, dacă era în Europa mă duceam cu mare drag”, și-a justificat Halep absența din echipa de Cupa Federației, la revenirea în România din SUA.
Decizia numrăului 1 român a născut o vie polemică, fostul tensimen Ilie Năstase, președintele COSR, Alin Petrache, și alți oameni de sport criticând-o pe sportiva din Constanța pentru faptul că a refuzat să-și reprezinte țara, într-un moment important, barajul pentru intrarea între cele mai bune opt echipe feminine de tenis din lume, care, în cazul unui rezultat pozitiv, ar reprezenta o performanță unică după 1981.
Pe plan mondial, alte patru jucătoare din Top 20 WTA nu vor participa la Fed Cup, săptămâna viitoare: rusoiaca Ekaterina Makarova, locul 8 WTA, spaniolele Carla Suarez Navarro, locul 10 WTA și Garbine Muguruza, locul 19 WTA, precum și americanca Madison Keys, locul 20 WTA.
La polul opus, Serena Williams, locul 1 WTA, Maria Șarapova, locul 2 WTA, Petra Kvitova, locul 4 WTA, Ana Ivanovici, locul 6 WTA, și poloneza Agnieszka Radwanska, locul 9 WTA, se vor afla pe teren în Cupa Federației.
Un caz special este cel al danezei Caroline Wozniacki, locul 5 WTA, care a hotărât să-și ajute echipa să promoveze din al cincilea eșalon, ultimul, al Fed Cup, unde poate avea ca adversare jucătoare din Mozambic, Congo sau Namibia. Partidele de la acest nivel vor avea loc în Muntenegru.
Maria Șarpova, locul 2 WTA, conduce „armata” rusă la întâlnirea cu Germania, care va avea loc la Adler Arena din Soci, în semifinalele Grupei Mondiale. Din echipa Rusiei lipsește Ekaterina Makarova, dar este posibil ca această absență să fie motivată de rațiuni tactice, pentru că Anastasia Mîșkina, căpitanul nejucător al esticelor, a preferat-o ca „rachetă” numărul 2 pe Svetlana Kuzențova, locul 25 WTA, ținând cont că meciul se va disputa pe zgură. Anastasia Pavliucenkova, locul 38 WTA, și Elena Vesnina, locul 71 WTA, completează echipa rusă.
Germania merge la Soci cu elita sa din Top 20 WTA, Andrea Petkovici, locul 11, Angelique Kerber, locul 16, și Sabine Lisicki, locul 18, „acompaniate” de Julia Goerges, locul 61 WTA.
În cealaltă semifinală, Petra Kvitova este în fruntea unei echipe a Cehiei care conține „crema” tenisului din această țară: Karolina Pliskova, locul 12 WTA, Lucie Safarova, locul 13 WTA și Barbora Strycova, locul 23 WTA. La Cez Arena din Ostrava, cele mai bune sportive cehe le vor avea ca adversare pe cele mai bune jucătoare din Franța, Alize Cornet, locul 24 WTA, Caroline Garcia, locul 28 WTA, Kristina Mladenovic, locul 56 WTA, și Pauline Parmentier, locul 83 WTA.
În barajul pentru Grupa Mondială, surorile Williams, Serena, locul 1 WTA, și Venus, locul 15 WTA, au răspuns și ele prezent la convocarea pentru întâlnirea pe care echipa SUA o va avea cu Italia, formație ce o are ca număr 1 pe Sara Errani, locul 14 WTA. Astfel, Madison Keys, locul 20 WTA, nu a mai „încăput” în echipa americană, celelalte două jucătoare chemate fiind Alison Riske, locul 45 WTA, și Christina Mchale, locul 63 WTA.
De asemenea, Agnieszka Radwanska este numărul 1 în echipa Poloniei, ce va înfrunta, la Zielona Gora, reprezentativa Elveției, în care revine după 17 ani Martina Hingis, pentru meciul de dublu.
În barajul pentru Grupa Mondială II, Ana Ivanovici, locul 6 WTA, și Jelena Jankovici, locul 17 WTA, vor „lupta” în partida de la Novi Sad, cu modesta echipă a Paraguayului, care este condusă de Veronica Cepede Roig, locul 193 WTA.
„Vika” Azarenka, fost numărul 1 mondial, acum pe locul 32 WTA, încearcă să ajute echipa Belarusului să evolueze în Grupa Mondială II, după barajul cu Japonia, de la Ariake Coliseum din Tokyo.
Absențe notabile din Cupa Federației sunt la etapa de săptămâna viitoare și în echipa Spaniei, ultima adversară a României. Astfel, nici Carla Suarez navarro, locul 10 WTA, și nici Garbine Muguruza, locul 19 WTA, nu fac deplasarea în Argentina, pentru barajul „mic”.
Partida Canada – România va avea loc în 18 și 19 aprilie, la Arena Maurice Richard din Montreal. Învingătoarea va evolua în 2016 în cea mai înaltă divizie a competiției, iar învinsa va juca în Grupa Mondială II.
România a evoluat pentru ultima oară în Grupa Mondială în 1992, când a fost învinsă de reprezentativa Austriei cu scorul de 2-1, în primul tur al competiției la care participau 32 de echipe. România a retrogradat din Grupa Mondială după ce a cedat și barajul cu Bulgaria, cu 1-2.