Simona Halep – Eugenie Bouchard, Live. Antrenorul Simonei Halep, belgianul Wim Fissette, a acordat un amplu interviu site-ului oficial al WTA, în care a dezvăluit câteva dintre detaliile muncii pe care o face alături de sportiva română, subliniind că scopul principal este îmbunătățirea jocului prestat de numărul 3 WTA.
Fissette a mai spus că Simona Halep adoră cumpărăturile și îi place să fie înconjurată de mulți oameni.
Vă prezentăm integral interviul acordat de Wim Fissette site-ului WTA:
Reporter: Spune-ne cum ai ajuns să lucrezi cu Simona și care au fost pașii făcuți împreună!
Wim Fissette: Am primit un telefon chiar înainte de Australian Open și am fost foarte bucuros să încep să lucrez cu Simona deoarece eram foarte sigur de potențialul ei. Primul lucru pe care l-am făcut împreună a fost să discutăm despre emoțiile pe care le-a avut în timpul meciului din sferturile de finală ale Australian Open și am avut astfel un punct de plecare. Jocul ei era bun, dar avea nevoie să capete încredere pentru a juca cel mai bun tenis în momentele importante ale unui Grand Slam. Era vorba de etape, de asemenea: a câștigat la Doha, a jucat semifinală la Indian Wells, finală la Madrid și apoi altă finală la Paris. Totul a fost despre cum să treacă la nivelul următor. Jocul ei se îmbunătățește, devine tot mai bun și mai consistent.
Simona Halep – Eugenie Bouchard LIVE pe gândul, în semifinale la Wimbledon >>>
R: Ai început să lucrezi cu Simona când îi mergea bine. Cum ai reușit să nu schimbi lucrurile care mergeau deja bine și să implementezi altele care să aibă efect?
WF: Dacă ai câștigat șase titluri într-un an asta înseamnă că ești un jucător mare. La acest nivel, este vorba numai despre detalii. Anumite mici detalii vin odată cu încrederea, astfel că asta a fost problema mea: cum să-i dau Simonei încredere pe teren? Poți să observi în timpul unui meci că ea crede în tenisul ei mai mult decât la începutul anului. Obiectivul ei la începutul anului era să stea în Top 20 și, dacă se va ivi vreo oportunitate, să intre în Top 10. Dar numărul 3? Nu a crezut așa ceva la începutul anului, dar acum crede din ce în ce mai mult. Ea își merită locul pe care se află acum.
R: Și acum cum stabilești micile obiective odată ce a atins acest nivel?
WF: Nu vorbim prea mult despre rezultate. Vorbim despre cum să-și îmbunătățească jocul. Obiectivul este jocul ei și apoi rezultatele vor veni de la sine. Rezultatele nu le poți controla, dar putem să-i facem jocul cât mai bun posibil.
R: O înfrângere la Radwanska (Indian Wells) sau Kuznețova (Stuttgart), vorbiți despre ce a mers bine și ce nu?
WF: Simona este foarte inteligentă, chiar și în timpul meciurilor și își analizează propriul joc. Dar ne așezăm și facem o analiză a meciului. Ea știe încotro trebuie să se îndrepte jocul ei și la ce trebuie să lucreze.
R: Ce poți să ne spui despre pregătirea ei fizică? Aceasta esta partea evoluției ei cea mai lăudată.
WF: Simona este foarte puternică natural, întotdeauna se mișcă bine pe teren. Muncește din greu pentru pregătirea fizică, în acest an și-a angajat un antrenor special și un fizioterapeut. Știe că trebuie să-și trateze corpul foarte bine. Dacă se mișcă bine, meciul este aproape câștigat.
R: Care parte a jocului ei crezi că este cea mai subestimată?
WF: Poate serviciul. Este o jucătoare care se apără bine, dar serviciul ei este foarte precis. Serviciul ei devine din ce în ce mai rapid, aproape de 105 sau 110 mile pe oră, ceea ce este bine pentru o fată de talia ei. Poate fi agresivă pe serviciul al doilea, poate juca în toate direcțiile. Nimeni nu vorbește de serviciul ei, dar are unul foarte bun.
R: La Roland Garros, ea a fost în finală pentru prima dată în carieră. Vorbiți despre situații cum ar fi să joci pe terenul central?
WF: Când managerul ei m-a căutat, ei doreau pe cineva care să aibă experiență la turneele majore. Bineînțeles că discutăm despre așa ceva. La Paris, au fost multe așteptări de la început și cred că s-a descurcat foarte bine, de la primul până la ultimul meci. Vorbim despre aceste situații, da, dar ea are tot timpul familia și prietenii alături, ceea ce este bine, pentru că nu se gândește numai la tenis. Găsește o combinație perfectă.
R: Cât de importante au fost cele câteva zile de după înfrângerea în fața Mariei Șarapova la Roland Garros? Ea a mers acasă, s-a relaxat.
WF: În acea zi a făcut un meci atât de mare, a fost aproape să câștige și a fost mândră de prestația sa. O primă finală de Mare Șlem nu este niciodată ușoară. Un asemenea efort îți ia foarte mult din energia mentală, iar când ne-am întâlnit din nou la ‘s-Hertogenbosch mi-am dat seama că este obosită. Uneori dormea și 14 ore pe zi, dar corpul ei avea nevoie de asta. Nu am exersat prea mult în acele zile, pentru că știam că are nevoie de odihnă, să ia lucrurile ușor.
R: Sună ca și cum jucătorii au într-adevăr nevoie de acest echilibru.
WF: Fiecare jucător este diferit. Dar este important să găsești drumul corect între a juca suficiente meciuri și a fi proaspăt la turneele de Mare Șlem. Trebuie să găsești echilibrul, să îți asculți atât trupul, cât și mintea.
R: Cum abordați meciurile? Ai antrenat-o pe Sabine Lisicki, așa că lucrurile vor fi diferite acum.
WF: Nu poți controla jocul adversarului, dacă va da tot ce are mai bun, eu nu mai am ce face. Urmăresc adversarele Simonei când pot, pentru a-i da detalii, dar nu vreau să-i ofer prea multe informații. Eu mă gândesc că dacă îi ofer prea multe informații, nu se va mai simți liberă. Ca antrenor, te afli într-o situație dificilă: vrei să oferi îndrumare, dar nu prea multă.
R: Cum a fost experiența cu Kim Clijsters și apoi Sabine Lisicki?
WF: Am avut șansa să lucrez cu Kim. Am început ca partener de antrenament la finalul anului 2005 și doar învățam de la ea. Am încercat să vorbesc mult cu antrenori buni, să mă duc la seminarii internaționale, dar voiam să o iau pe drumul meu. Tenisul feminin nu este doar despre tehnică și tactică. Desigur, trebuie să ai o bază bună, dar trebuie să ai tot pachetul. Jucătoarea trebuie să se simtă cât mai bine poate pentru a da totul. Asta încerc să ofer fiecărei jucătoare. Ca antrenor, încerc să mă gândesc de ce are nevoie o jucătoare în acel moment. Trebuie să te concentrezi pe punctele forte ale jucătoarei.
R: Care este singurul lucru pe care Simona îl adoră, care îi ia gândul de la tenis?
WF: Cumpărăturile (râde). Tot timpul, shopping! Îi place să fie înconjurată de mulți oameni și îi tratează foarte bine pe toți. Într-o zi de pauză ne ducem cu toții la cumpărături, avem o cină drăguță, cu un desert drăguț, pentru că îl adoră și nu ne gândim deloc la tenis.
R: După turneul de la New Heaven, Simona spunea că, pe lângă jocul de tenis, dorește să-și îmbunătățească și limba engleză. Cum comunicați? În limba engleză?
WF: Da, da. Îmi aduc aminte că atunci când i-am trimis pentru prima oară un e-mail, mi-a răspuns și și-a cerut scuze pentru engleza ei, dar i-am spus că vom lucra și la asta. Engleza ei nu era slabă în ianuarie, dar nu vorbea prea mult în afara conferințelor de presă. Vorbind din ce în ce mai mult cu mine, își îmbunătățește discursul. Simt că asta o face o persoană mai puternică, îi oferă mai multă încredere. Se poate exprima mai bine.
R: Simona este una dintre cele două sportive care a ajuns până în sferturile de finală la fiecare turneu de Grand Slam din acest an, alături de Eugenie Bouchard. Ce așteptări ai de la acest weekend?
WF: O luăm meci cu meci. Simona a jucat mult tenis în ultimele săptămâni. Nu este ușor să faci trecerea de la zgură la iarbă.
Simona Halep, locul 3 WTA și cap de serie numărul 3, a devenit, miercuri, prima jucătoare din România care se califică în semifinelele turneului de Grand Slam de la Wimbledon, după ce a învins-o, cu scorul de 6-4, 6-0, pe sportiva germană Sabine Lisicki, locul 19 WTA și cap de serie numărul 19.
Halep a depășit astfel performanța Virginiei Ruzici, calificată în sferturile de finală, în 1978 și 1981. În penultimul act, Halep va juca, joi, cu Eugenie Bouchard (Canada, locul 13 WTA și cap de serie numărul 13).
Jucătoarea din Constanța se află la numai un meci de locul 2 WTA. O calificare în finală o va „urca” pe Halep în poziția a doua mondială, după americanca Serena Williams.