Dosarul Simonei Halep va fi judecat în regim de urgență de Sports Resolution, tribunal independent din Londra care analizează cazurile de dopaj din tenis.
Halep este suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat, controlul fiind efectuat la US Open 2022.
Suspendarea maximă pe care Simona Halep o poate primi este de patru ani.
Colegii de la ProSport arată ce cere Simona Halep în acest caz: anularea perioadei de suspendare.
Totul e în temeiul lipsei vinovăției sau neglijenței semnificative și ca justificare sunt următoarele argumente:
a) încălcarea reglementărilor anti-doping presupune o substanță nespecifică (Roxadustat), alta decât o substanță de abuz sau o metodă nespecifică.
Simona sau o altă persoană (cea care a prescris produsul) poate dovedi lipsa vinovăției sau neglijenței semnificative astfel incat sancțiunea sa fie sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare;
b) Halep sau alte persoane pot dovedi atât lipsa vinovăției sau neglijenței semnificative, cât și faptul că substanța interzisă detectată (Roxadustat) provine dintr-un produs contaminat astfel sancțiunea sa fie sub formă de mustrare și fără perioadă de suspendare;
Sport Resolutions, tribunalul independent care judecă acest caz, poate decide ca perioada de suspendare să fie calculată de la data prelevării probei doping, 29 august 2022.
Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului arăta despre cazul Simonei Halep că: „Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre Metaboliții sau Markerii prezenți în probele lor. În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping! Nici lipsa de intenție, culpă, neglijență sau cunoaștere a jucătorului nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping la articolul 2.1”.