Simona joacă până la ultima minge, se antrenează ca și cum ar intra în teren mâine. Fostul lider mondial face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Simona joacă până la ultima minge, se antrenează ca și cum ar intra în teren mâine. Fostul lider mondial face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv
Simona Halep
Publicat: 12/09/2023, 20:00
Actualizat: 12/09/2023, 21:00

Simona Halep nu cedează, va face apel împotriva suspendării sale pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat fostul lider mondial, marţi, într-un comunicat remis Reuters. Mai mult, campioana ripostează, va ataca în instanță compania care a produs suplimentul pe care ea îl consideră “contaminat cu roxadustat“. Dacă decizia va rămâne, totuși, definitivă, ea va avea foarte puține șanse să revină în topul WTA. Suspendarea Simonei, 31 de ani, va expira pe data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va avea 34 de ani. Ea a ispășit deja un an de suspendare.

Evident, va mai putea să joace în turnee profesioniste, dar este greu de crezut că va mai avea forța fizică și psihică să atace la vârf turneele de Grand Slam.

Simona nu abandonează

Devastată de decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, campioana nu se dă bătută. Simona a anunțat pe Instagram că va face apel la decizia „juraților” și, mai mult, va a în judecată compania farmaceutică care produce suplimentul pe care ea îl consideră “contaminat cu roxadustat“. Practic, fostul număr 1 mondial nu consideră meciul încheiat, mai mult, ea continuă să se antreneze ca și cum ar intra în teren mâine.

”Continui să mă antrenez şi să fac tot ce stă în puterea mea să îmi exonerez numele de aceste acuzaţii false şi să revin pe teren. Intenţionez să fac apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale împotriva companiei care a produs suplimentele alimentare contaminate”, a declarat Halep.

Două capete de acuzare

ITIA a precizat că un tribunal independent l-a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep (31 ani), dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei, iar a doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).

Tribunalul independent tribunal, stabilit de Sport Resolutions, s-a reunit pe 28 şi 29 iunie, la Londra şi a audiat experţi ştiinţifici care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa tribunalului, se arată în comunicatul ITIA.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ”violări intenţionale” ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă.

Şi acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială ”puternica opinie” unanimă a celor trei experţi independenţi (APMU) care au considerat că „probabil dopajul” este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.

Pe tușă, până în 2026, în cel mai rău caz

Halep a fost suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026.

”După un proces complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să îl ia în considerare, în ambele speţe, a fost unul substanţial. ITIA a urmat procesul corect, aşa cum face în cazul oricărui individ, în concordanţă cu Codul Mondial Antidoping, îndeplinindu-şi scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul unei competiţii curate, în numele sportului”, a declarat directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse.

Dosar fluviu

Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA.

”Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi suntem decişi să rămânem transparenţi atât cât este posibil, iar decizia integrală va fi publicată în curând”, se mai arată în comunicat.
Halep a negat în mod repetat că ar fi luat în mod conştient substanţa roxadustat, acuzând că testul antidoping pozitiv ar fi survenit în urma unei contaminări. De asemenea, a acuzat de mai multe ori ITIA pentru tergiversarea judecării cazului.

Citiți și: BREAKING NEWS! Simona Halep, SUSPENDATĂ patru ani pentru dopaj. Cât timp are la dispoziție pentru APEL

Simona Halep, SCOASĂ din clasamentul WTA! Avem un nou lider mondial în tenisul feminin: Arina Sabalenka

Simona Halep, EXCLUSĂ de la US Open! Anunțul oficial: „A fost retrasă automat”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...