Singurul gimnast care a participat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice s-a retras din activitate

Publicat: 25 02. 2013, 09:40
Actualizat: 04 02. 2019, 06:37

Bulgarul Iordan Iovcev, singurul gimnast din lume care a participat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, s-a retras din activitate, acest eveniment fiind marcat de o ceremonie desfășurată sâmbătă seară, la Sofia, informează AFP.

Cu o zi înainte de a împlini 40 de ani, Iovcev a prezentat câteva mișcări la inele, în aplauzele a aproximativ 12.500 de spectatori.

Câștigurile obținute în urma organizării evenimentului vor fi folosite pentru dezvoltarea gimnasticii pentru copii.

„Am considerat mereu cariera mea drept o cale pe care trebuie să o urmez cât mai mult posibil. Am muncit mult, eram convins că pot reuși și poate am avut și talentul care m-a ajutat să obțin succese”, a declarat bulgarul pentru AFP.

El a precizat că nu s-a considerat niciodată cel mai mare sportiv al Bulgariei. „Cel mai mare? Nu, nu. Bulgaria are campioni olimpici la gimnastică, eu nu sunt astfel. Mi-ar fi plăcut să am o medalie olimpică de aur”, a adăugat Iordan Iovcev.

Iovcev a participat pentru prima dată la JO la vârsta de 19 ani, în 1992. Opt ani mai târziu, el a câștigat la Sydney două medalii de bronz, la inele și la sol. La Atena, în 2004, Iovcev s-a clasat pe locul doi la inele și al treilea la sol. Anul trecut, în ciuda accidentărilor, bulgarul a participat la JO de la Londra, unde s-a clasat al șaptelea la inele.

„Sunt obosit și nu vreau să mai simt această durere. Însă probabil că îmi va lipsi sportul”, a adăugat el.

Iordan Iovcev a obținut de-a lungul carierei 22 de medalii la campionatele europene și mondiale. În prezent, el este președintele Federației Bulgare de Gimnastică.