Prima pagină » Sport » Un sportiv trans a reușit să alerge mai repede decât 14.000 de femei la maratonul feminin de la Londra. „Este îngrozitor și NEDREPT”

Un sportiv trans a reușit să alerge mai repede decât 14.000 de femei la maratonul feminin de la Londra. „Este îngrozitor și NEDREPT”

Un sportiv trans a reușit să alerge mai repede decât 14.000 de femei la maratonul feminin de la Londra. „Este îngrozitor și NEDREPT”
Un sportiv trans a alergat mai repede decât 14.000 de femei la maratonul feminin de la Londra / Sursa foto: BBC Marathon

Glenique Frank, un sportiv transgender, a reușit să câștige detașat maratonul feminin de la Londra, întrecând fără probleme aproape 14.000 de femei. Victoria nu este, însă, privită cu ochi buni de participantele la competiție, acestea considerându-se nedreptățite.

Frank a alergat la Maratonul de la New York în noiembrie anul trecut în calitate de bărbat, cu numele „Glen”. Organizatorii maratonului de la Londra au decis, însă, să îi accepte participarea la competiția britanică, el concurând sub numele de „Glenique”.

A ajuns la linia de finish după 4 ore, 11 minute și 28 de secunde. Concurând în categoria de vârstă 50-54 de ani, Frank a obținut locul 6.160 într-un grup feminin de 20.123. La categoria masculină, același timp ar fi fost suficient de bun doar pentru locul 15.386, notează The Telegraph.

„Aproape 14.000 de femei au terminat pe o poziție mai proastă din cauza lui”, a spus Mara Yamauchi, care a terminat pe locul șase la maratonul de la Jocurile Olimpice de la Beijing și care este a treia cea mai rapidă femeie din istorie.

„Aceasta este ceea ce permite Maratonul de la Londra”, a argumentat Cathy Devine, fost lector în sport și educație fizică la Universitatea din Cumbria. „Zero categorii care exclud avantajul de performanță masculină. Doamne ferește ca femeile să aibă propria lor categorie”.

Cum a reușit Frank să concureze la o cursă feminină

Pe 31 martie, UK Athletics a anunțat o interdicție generală pentru sportivii transgender în oricare dintre evenimentele sale licențiate, la toate nivelurile, declarând că este „corect ca sportivii care au trecut prin pubertate masculină să fie excluși din categoria feminină din atletism”. Anunțul clarifica faptul că orice atlet care a fost acceptat deja într-un eveniment într-o categorie care nu era destinată sexului lor biologic ar rămâne eligibil pentru acea cursă. Se pare că Frank a fost un beneficiar al acestei lacune.

În timp ce majoritatea controverselor transgender din sport sunt limitate la nivelul profesioniștilor, Yamauchi subliniază că cazul Frank nu trebuie ignorat. „Unii oameni spun că dacă bărbații sunt pe podium, contează, dar nu și dacă termină mai jos în clasament”, a spus ea. „Ceea ce spune acest lucru este că femeile și fetele care nu sunt atât de bune la sport nu merită corectitudine, ceea ce cred că este îngrozitor.”

Vă recomandăm să citiți și:

„M-am simțit umilită”: O campioană la ciclism s-a retras după ce a fost învinsă de un sportiv transgender

Un transgender a dat în JUDECATĂ Clujul! Primăria refuză să îi emită acte conform noii înfățișări. Cazul a ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele