Sportivii români care au evitat în ultimul moment cutremurul din TURCIA! „Hotelul nu mai există”
Componenții naționalei de volei pe zăpadă aveau rezervate camere pentru luna februarie într-un hotel ras de pe fața pământului de seismul devastator din Turcia.
Componenții lotului național de volei pe zăpadă pot spune că s-au născut a doua oară. România trebuia să participe, din 20 februarie, la turneul din circuitul mondial organizat la Kahramanmaraş, oraș situat în epicentrul devastatorului seism produs la 6 februarie, în Turcia.
„Pe data de 20 trebuia să ajungem și noi la Kahramanmaraş, acolo unde anul trecut am ocupat locul 5. Cutremurul ne-a prins acasă, din fericire nu am fost acolo. Hotelul nu mai există, nu mai există foarte multe din clădirile pe unde noi ne plimbam anul trecut. Toate echipele străine urmau să stea în același hotel, era o etapă de World Tour”, a declarat Răzvan Ifrim, antrenorul lotului național de volei pe zăpadă al României.
Sportivii români care au evit în ultimul moment cutremurul din Turcia
„Dumnezeu ne iubește. Asta pot să spun clar, pentru că mai aveam câteva zile și trebuia să plecăm acolo. Îmi pare foarte rău de ce s-a întâmplat acolo”, a anunțat și Roxana Bacșiș, componentă a echipei naționale de volei pe zăpadă al României.
În aceste condiții, echipa României se pregătește la București. În lipsa zăpezii, antrenamentele au loc pe nisip, însă Federația Română de Volei a aranjat și câteva mini-cantonamente la Poiana Brașov, pentru a se acomoda cu zăpada.
Câștigătoare a Cupei Challenge cu CSM București în 2016, Roxana Bacșiș este cea mai experimentată componentă a echipei. Ea a devenit chiar expertă în crampoane: „Jucăm cu crampoane, este chiar ceva nou și pentru mine, dar într-adevăr mă simt mai bine în crampoane decât dacă aș fi jucat în adidași. Sunt foarte ușoare, parcă nici nu le ai în picioare. În plus de asta, suprafața pe zăpadă, dacă nu ai avea crampoane, ar fi foarte alunecoasă. De fapt, am și învățat că pentru a nu aluneca și a se înfige foarte bine în zăpadă, crampoanele trebuie să fie de un anume fel, trebuie să aibă și cercuri și dreptunghiuri si romburi”.
Roxana, jucătoare care a fost titulară ani buni în naționala de senioare a României, recunoaște că atunci când juca volei de sală nici nu se gândea că va ajunge să joace în ploaie, vânt sau ninsoare: „Este un sport diferit față de cel de sală, dar pot spune că m-am adaptat ușor la condițiile de aici. Este foarte diferit pentru că este în aer liber și te confrunți cu alte lucruri: vântul, care la sală bineînțeles că nu există, dar și alte condiții meteo. Chiar ne-am antrenat în condiții meteo nefavorabile, ploaie, vânt. Nu m-aș fi gândit niciodată că voi juca volei pe ploaie și vânt, dar pentru toate există un început”.
Între seturi se bea ceai cald, nu apă
Uneori, se joacă volei și la minus 14 grade, iar pentru a se încălzi, sportivele nu beau apă în timpul time-out-urilor sau între seturi, ci ceai cald. Uneori iau și vitamine.
„De preferat ceai. Mai bem și apă și mai luăm și vitamine. Însă eu prefer să joc la 40 de grade, la beach volley, decât la minus 14”, a anunțat Ioana Miu, componentă a echipei naționale de volei pe zăpadă a României.
Am jucat la minus 15 grade și pe o vijelie nu aveai ce să faci. Mai mult încercam să ne coordonăm cu vântul ca să treacă mingea peste fileu – Ioana Hododi, componentă a echipei naționale de volei pe zăpadă a României.
Atât Ioana Miu, cât și Ioana Hododi, evoluează vara pe nisip. Ele spun că preferă să facă plonjoane pe nisip decât pe zăpadă, chiar dacă la primele mai intră nisipul și în gură. „Când te arunci pe zăpadă e altceva. Îți îngheață mâinile și tot. Pe nisip măcar intră nisipul, îl scuipi și atât”, a mai spus Ioana Hododi.
Eu prefer voleiul pe plajă, pentru că îmi place mult mai mult vara, clima e mult mai favorabilă, deși și la beach când joci la 40 de grade e neplăcut. Fără îndoială, plonjonul pe nisip e mult mai ușor decât cel pe zăpadă – Ioana Miu
România are două turnee în luna martie
După anularea, din cauza cutremurului, a celor trei etape – două de Cupă Mondială și una din circuitul european – programate în februarie și martie în Turcia, pentru echipa națională mai rămân două competiții în calendar.
„La sfârșitul lunii martie vom avea în Austria o etapă la Wagrain, iar în premieră anul acesta se va organiza un Campionat Balcanic, unde sperăm să câștigăm o medalie. Iar în data de 28 martie vom avea Campionatele Naționale, ediția a patra, la Straja”, a declarat Răzvan Ifrim, antrenorul lotului național de volei pe zăpadă al României.
Selecționerul României spune că prezența Roxanei Bacșiș în echipa noastră reprezintă un mare plus. „Eu zic că experiența Roxanei va ajuta această echipă, care în anii anteriori a pierdut trei finale cu medalia de bronz pe masă. A fost exact factorul care ne-a lipsit: experiența. Dincolo de valoare, dincolo de voleiul pe care îl stie Roxana, experiența unei jucătoare ca ea cred că va ajuta această generație de 18 ani care deja are doi-trei ani de jucat pe zăpadă”.