Tenisul se joacă ORICUM și ORIUNDE! Ziua Mondială pentru Persoane cu Dizabilități s-a celebrat în acest sport
Ziua Mondială a Tenisului pentru Persoane cu Dizabilități, sărbătorită pe 3 decembrie în fiecare an, a fost celebrată și de FR Tenis.
Marcată în fiecare an la 3 decembrie, această zi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).
Tenisul se joacă ORICUM și ORIUNDE! Ziua Mondială pentru Persoane cu Dizabilități s-a celebrat în acest sport
Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre,
Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.
Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora.
Circuitul din acest an a fost format din două turnee internaționale de tenis dedicate persoanelor cu dizabilități, care au avut loc în luna august. La aceste evenimente au participat reprezentanți din țări precum Argentina, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Marea Britanie, Franța, Țările de Jos, Austria, Grecia sau Bulgaria.
România a fost reprezentată de Filișan Ionuț, Gaiță Mihai, Anton Ciprian (toți la categoria Men), Deac Cristina (categoria Women) și Crăciun Flavian (categoria Quad), scrie site-ul FR de Tenis.
Ce spune Ion Șerban
„Federația Română de Tenis a organizează o npuă ediție a turneelor de wheelchair tennis, încercând să dezvolte și să implementeze în cât mai multe orașe practicarea tenisului de către persoanele cu dizabilități.
Tocmai de aceea, FRT are un program prin care își dorește să faciliteze achiziția de scaune rulante pentru persoanele cu dizabilități care doresc să practice acest sport”, a declarat Ion Șerban, președinte al Comisiei pentru persoanele cu dizabilități în cadrul FRT.
Acest moment este o ocazie importantă de a adresa și de a promova drepturile și oportunitățile pentru sportivii cu dizabilități.
Această zi simbolizează nu doar recunoașterea eforturilor și realizărilor acestor sportivi, ci și angajamentul global pentru incluziune și accesibilitate în sport.