Tezaurul cucerit la Europenele de ÎNOT pentru juniori a ajuns acasă
Delegația României clasată pe locul 4 în ierarhia pe națiuni la competiția din Vilnius, după 7 medalii cucerite ( 2 de aur, 4 de argint și 1 bronz) a fost primită cu aplauze la București.
Au fost momente de sărbătoare la Aeroportul Otopeni, acolo unde sportivii care au ocupat locul 4 în clasamentul pe națiuni la Campionatul European de înot pentru juniori au revenit acasă. Cu medaliile la gât, campionii noștri au fost aplaudați la scenă deschisă.
Dublu campion european, la 200 m mixt și 400 m mixt, Robert Badea era extrem de fericit: „Sunt foarte fericit, chiar nu mă așteptam la două medalii de aur, și rezultatele au fost pe cinste. M-am dus fără așteptări și până la urmă a ieșit bine”.
Tezaurul cucerit la Europenele de înot pentru juniori a ajuns acasă
El spune că mai presus de medaliile de aur, cel mai mult l-a bucurat doborârea recordului european de juniori la 400 m mixt. Ba chiar recunoaște că după primul titlu, cucerit la 200 m mixt, era puțin trist. „Eram puțin trist după prima medalie de aur, cea șde la 200 m. Voiam un rezultat puțin mai bun, dar la 400 m mixt a fost extraordinar, a fost un timp genial. Timpul m-a bucurat mai mult, clar. Medalia chiar nu mă interesa în acel moment”, a declarat Robert Badea, dublu campion european de juniori.
El nu va avea timp de sărbătorit, pentru că de miercuri revine în bazin: „Mă voi întoarce la antrenamente de miercuri pentru Cupa României. La fel ca întotdeauna, va trebui să fiu atent la detalii, să mă antrenez la fel de bine și cam asta e tot ce contează”.
Dedic medaliile echipei mele. Familiei, prietenilor, doamnei director de la Liceul Emil Racoviță, Mihaelei, lui Tibi, Anei, tuturor cei care m-au ajutat – Robert Badea
Antrenoarea sa, Iulia Becheru, spune că deocamdată nici nu a sărbătorit cu sportivul său succesele de la Europene: „Eu și cu staff-ul da, am sărbătorit, dar cu sportivii nu, pentru că ei au avut programul competițional încărcat și o să vedem. Mai avem deocamdată un concurs de parcurs și vedem după”.
Chiar dacă este o antrenoare cu vechi ștate în înotul românesc, Iulia Becheru a avut parte de o premieră la aceste Europene: Robert este primul ei sportiv dublu campion european. „E o premieră și pentru mine și pentru el. Și sperăm să fie doar începutul. Aici pleca din postura de favorit, deci cumva am putea spune că ne așteptam, însă recordul lui european a fost o surpriză. Nu era neapărat în calcul, dar a fost o surpriză plăcută și am fost fericiți”, a declarat Iulia Becheru.
Vlad Mihalache a simțit că va fi campion european
Campion european la 200 m fluture, Vlad Mihalache dezvăluie că nici nu și-a dat seama de la început că a terminat primul. „Purtând ochelari nu mi-am dat inițial seama, dar după ce am văzut reacția antrenorului și a celorlalți din tribună mi-am dat seama că am câștigat. Am fost plin de fericire și cred că s-a văzut și pe filmare acest lucru. În acea seară am adormit cam greu de la emoții”, a spus Vlad Mihalache.
El a simțit încă dinaintea cursei că va câștiga primul aur european din carieră: „Am simțit dinaintea cursei. Am vizualizat fiecare parte a cursei, inclusiv cum câștigam, de la start, de la intrarea la bloc start, de la lucru pe sub apă, întoarceri, tot. Și știam de la început că o să câștig, însă nu eram foarte sigur pe mine pentru că știam că se poate întâmpla orice”.
Pentru antrenorul său, Mircea Purcaru, care lucrează cu el de 8 ani, această victorie este doar un pas spre marele vis, aurul olimpic.
„Eu cu Vlad lucrez de aproape 8 ani. Nu pot spune că a fost obiectivul principal să iasă campion european acum 8 ani. Ne dorim mereu să fim cea mai bună variantă a noastră și acum aceasta a fost cea mai bună variantă, să fim campioni europeni. Peste alți 8 ani sper să ne așteptați aici după Jocurile Olimpice, să venim tot la fel cu o medalie de aur și să ne bucurăm de o medalie de aur peste 8 ani”, a anunțat Mircea Purcaru, antrenorul lui Vlad Mihalache.
România a încheiat Campionatul European de înot pentru juniori cu şapte medalii în total. Patru de aur: Vlad-Ştefan Mihalache – 200 m fluture, Robert Badea – 200 m mixt, 400 m mixt și Daria Silişteanu – 100 m spate. Două de argint: Rebecca-Aimee Diaconescu – 200 m liber și Aissia Prisecariu – 200 m spate şi una de bronz: Alexandru Constantinescu – 200 m spate.