Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, dezvăluiri despre JO Paris 2024

Publicat: 14/06/2024, 10:02

Thomas Bach, Președintele CIO, a discutat cu Eurosport, iar printre temele abordate s-au numărat pregătirile pentru JO Paris, egalitatea de gen, ceremonia de deschidere sau adăugarea unor noi sporturi Jocurilor Olimpice.

Paris nu a mai găzduit JO din 1924, iar Team Romania are 91 de sportivi calificați la această ediție a Olimpiadei.

A 33-a ediție a Jocurilor Olimpice se desfășoară între 26 iulie și 11 august 2024.

Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, despre JO Paris 2024

Președintele CIO, pentru Eurosport:

despre pregătirile pentru Paris 2024: „Este o perioadă aglomerată, dar și palpitantă. Toate pregătirile merg foarte bine. Flacăra olimpică inspiră Franța și simțim entuziasmul întregii lumi. Cu toate știrile globale despre, conflicte, sancțiuni, ură, agresiune, cred că toți, în inimile noastre, ne dorim ceva care să ne unească, să ne aducă împreună și să ne dea speranță. Este un moment emoționant și dorim să oferim această speranță oamenilor din întreaga lume”

despre JO: „Este timpul ca ele să se întoarcă în Franța după 100 de ani. Nu mi-aș putea imagina, în acest moment, un oraș mai bun pentru organizarea Jocurilor Olimpice decât Orașul Luminii. Orașul fondatorului nostru, Pierre de Coubertain. Un oraș și un comitet de organizare care este pregătit să preia toate reformele de pe agenda noastră olimpică pentru a avea niște Jocuri tinere, incluzive, durabile și urbane. De-abia așteptăm.

despre egalitatea de gen: „Am lucrat pentru acest lucru încă de la începutul agendei noastre olimpice din 2014. Și am ajuns aici pas cu pas. Am făcut primele progrese modeste la Rio, pentru că nu a fost prea mult timp, din 2014 până în 2016. Apoi am făcut un pas mai mare până la Tokyo, unde ne-am apropiat de obiectiv. Și apoi, în cele din urmă, pentru Paris am reușit, împreună cu federațiile internaționale, să alocăm exact același număr de locuri de calificare pentru sportivii de sex feminin și masculin.

despre satul olimpic (au fost adăugate locuri unde mamele să stea cu copiii lor): Aceasta este o inovație extraordinară. A trebuit să găsim câteva soluții improvizate pentru Tokyo și pentru Beijing, atunci când unele tinere mame sau sportivi s-au adresat nouă și ne-au cerut ajutorul. Astfel, a trebuit să improvizăm acest lucru și am reușit. Nu voi uita momentul de la Tokyo, în timpul ceremoniei de deschidere, când am coborât de la pupitrul unde am ținut discursul și am trecut printre sportivi și, dintr-o dată, unul m-a apucat de braț. Nu știam ce se întâmplă, dar apoi a spus doar că vrea să-mi mulțumească pentru că am ajutat acolo situația cu copilul său. Asta mi-a arătat importanța acestui lucru și, prin urmare, am fost extrem de mulțumiți de soluția noastră pentru Paris.

despre Ceremonia de deschidere: Abordarea a fost următoarea – am avut o ceremonie de deschidere în aer liber în 2018, la Jocurile Olimpice de Tineret, și a funcționat extrem de bine. Am avut sute de mii de oameni acolo, pe bulevardul principal din Buenos Aires, în jurul obeliscului, și a fost foarte emoționant. Și acolo, atunci, tot în Buenos Aires, m-am întors către Tony Estanguet și i-am spus: Tony, mi-aș putea imagina asta la Paris. Iar el a spus că ar fi foarte dificil. Am continuat să vorbim și am revenit la idee din când în când. Apoi Tony a spus: „știi, trebuie să mă consult mai întâi cu securitatea, cu autoritățile, dar cred că este într-adevăr o idee bună.” La un moment dat, am spus: „ați putea să o faceți pe Champs-Élysées.” Tony s-a întors și a spus: „cred că am găsit o soluție. Aceasta este o veste bună pentru tine, pentru că tu ai vrut-o. Dar vestea proastă este că nu va fi pe Champs-Élysées.” Așa că am întrebat unde. Și el a spus că pe râul Sena. I-am spus că aceasta este o veste și mai bună, este genială, mult mai bună decât orice altă soluție. Așadar, am fost încântat încă de la început. De asemenea, știind că, încă de la început, toate serviciile de securitate și toate autoritățile au fost incluse în procesul de luare a deciziilor, acum putem aștepta cu mare nerăbdare acele momente.

despre adăugarea unor noi sporturi: „Noi controlăm dimensiunea Jocurilor și totul se întâmplă în cooperare cu Comitetul de organizare. Aceasta este o altă parte a reformei. Am spus că, din momentul semnării acordului cu țara gazdă, CIO nu mai poate, ca în trecut, să impună noi sporturi sau alte măsuri, care au un impact asupra bugetului. Așadar, am fost foarte mulțumiți de propunerea din partea Parisului vizavi de break dancing. Tocmai am venit de la seria de calificări olimpice de la Shanghai, iar sportivii ne spuneau că, de când a devenit sport olimpic, sportul lor a luat avânt. În ceea ce privește evoluțiile sportivilor, ele sunt uluitoare. Când am văzut sportul pentru prima dată la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, mi s-a părut foarte interesant. A trebuit să învăț, stând în public, că nu am voie să aplaud, că trebuie să îmi arăt aprecierea în alte moduri. Iar deja la Shanghai, nu se poate compara ce făceau sportivii. Vorbim de o ligă diferită din punct de vedere al performanței, așa că abia aștept.

Să sperăm că veți vedea destul de curând o ediție olimpică a Jocurilor Olimpice de eSport. Nu căutăm includerea sporturilor electronice în cadrul Jocurilor din diferite motive, organizatorice și de buget, dar lucrăm la crearea Jocurilor Olimpice de sporturi electronice, iar acest lucru este în mișcare. Nu vă pot da încă o dată fixă, dar sper că foarte curând – Thomas Bach

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri