Țiriac: E foarte ușor ca România să co-organizeze un CE la fotbal, Olimpiada însă e ceva complex
Omul de faceri Ion Țiriac a declarat, joi, că ar fi foarte ușor pentru România să organizeze alături de o altă țară un Campionat European la fotbal, dar nu și o ediție a Jocurilor Olimpice, pe care o consideră un eveniment „complex”.
„Cu organizarea unor Jocuri Olimpice trebuie să mai așteptăm puțin. Din punctul meu de vedere cred că este foarte ușor să co-organizezi un Campionat European la fotbal decât să organizezi o Olimpiadă. La fotbal cinci stadioane le faci în doi ani și chior. Dar Olimpiada nu același lucru. E foarte complex. Ce faci cu infrastructura după Olimpiadă? Păi Soci, după părerea mea, o să devină după Olimpiadă o stațiune ca Albertville cu zece Cupe Mondiale organizate anual”, a spus Țiriac în cadrul dezbaterii „Sporturile Olimpice și Geopolitica Succesului” organizată de Institutul Aspen România.
Fostul tenisman este de părere că în momentul în care se dorește organizarea unui eveniment major în sport trebuie discutat atât cu partidele aflate la putere, cât și cu cele din opoziție. De asemenea, Țiriac consideră că România ar trebui să investească 3-4 miliarde de euro în infrastructura pentru turismul de iarnă din Munții Carpați. „Este inadmisibil să gândești ceva, un proiect de organizare a unui eveniment major, pentru mai mult de patru ani fără să chemi la aceeași masă și opoziția. Trebuie să lămurim Guvernul că trebuie niște bani investiți în turismul de iarnă. Aici, pe o rază de o mie de kilometri, suntem cam singuri și să adunăm tot aici. Ce înseamnă pentru o țară ca a noastră 3-4 miliarde de euro ca să faci infrastructura de turism în Carpați? Absolut nimic. Trebuie însă să avem însă puțină cultură politică, să ne dăm seama că nu suntem veșnici și nu costă nimic să aduci la masă opoziția”, a precizat omul de afaceri.
Prezent în 1964 la Jocurile Olimpice de iarnă cu echipa națională de hochei pe gheață a României, Ion Țiriac a explicat că astăzi sportul a devenit o industrie în care fără investiții nu poți obține performanțe. „Am participat la Jocurile Olimpice de iarnă pe vreme mea, adică în complet alt secol, era cu totul altceva. Poate atunci jocurile erau mai umane decât azi. Pe vremea mea erau 800 de sportivi și câțiva ziariști. Atunci se găseau 20 de camioane să aducă zăpadă din Germania în Austria, la Innsbruck, pentru că nu prea era zăpadă. Atunci nu existau tunuri de zăpadă ca acum, când sportul a devenit o adevărată industrie. Olimpiada de la Beijing se poate să fi costat 100 de miliarde de dolari, dar e greu de spus exact. Nu se știe cât a costat armata care a asigurat paza, cum nu se știe cât va costa armata care va asigura securitatea la Soci. Oricum, multe miliarde. Însă rușii vor face totul foarte bine și foarte spectaculos”, a afirmat fostul tenisman.
Ion Țiriac nu are speranțe mari în ceea ce privește rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Soci. „Delegația României la Soci este mică, dar sper să facem o figură onorabilă și dacă nu, măcar să se calificăm undeva decent. Unde nu dă Dumnezeu să ne întoarcem și noi acasă cu o medăliuță cu puțin noroc. Însă pentru noi niciodată jocurile de iarnă nu au reprezentat ce au reprezentat cele de vară. Trăim cu speranța că în viitor vom avea mai multe FOTE, adică mai multe pârtii, mai multe patinoare, mai multe trambuline. Dar aici e vorba și de buget, iar ministrul aici de față nu cred că poate face ceva pentru că are acum un buget cât pentru două săniuțe”, a menționat Țiriac.
Prezent la dezbatere, ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat că totuși sunt țări cu bugete alocate sportului mai mici decât al României și cu toate acestea obțin medalii la Jocurile Olimpice. „Problemele din sportul românesc sunt, să nu spunem de cod roșu, dar cred că de cod portocaliu. Într-adevăr, bugetul este cea mai mare problemă a sportului, însă se pot găsi soluții și fără buget. Sunt țări care reușesc să ia medalii și cu bugete mai mici decât ale României și care fac performanțe fără a avea condițiile minime. Dar în sporturile olimpice România niciodată infrastructură, până la FOTE România nu a avut un traseu de biatlon. Sunt pași timizi, dar sunt pași pe care i-am făcut”, a adăugat Bănicioiu.
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Octavian Morariu, a declarat că este optimist în ceea ce privește șansele României de a câștiga organizarea Jocurile Olimpice de iarnă ale Tineretului din 2020. „În 2020 România candidează pentru organizarea Festivalului Olimpic pentru Tineret pentru toată lumea, nu doar pentru Europa iar eu sunt optimist pentru că după FOTE avem deja ceva construit la Brașov, nu mai suntem o destinație exotică. Sper ca de acum înaite, politic vorbind, să meargă în aceeași direcție”, a menționat Morariu.