Tribunalul București decide că Gigi Becali trebuie să plăteasca Armatei pentru că a folosit marca Steaua 10 ani
În urmă cu trei săptămâni, cei trei avocați care-l reprezintă pe Gigi Becali în procesul despăgubirilor cerute de Armată de la FC FCSB pentru folosirea ilegală a numelui și mărcii Steaua în perioada 2004-2014 au recunoscut faptele acuzatului și au cerut, în fața instanței de la Tribunalul București, ca FCSB să plătească prejudiciul doar pe trei ani (2011-2014). Însă magistrații au respins cererea și i-au dat, din nou, dreptate lui Florin Talpan, cel care a rămas ferm pe poziții și a cerut ca FCSB să plătească pentru perioada 2004-2014: „S-a respins excepția prescripției extinctive, Gigi Becali e bun de plată! Va trebui să achite întreg prejudiciul creat în perioada decembrie 2004 – decembrie 2014. Prejudicierea continuă și astăzi. Sunt foarte mulțumit și mă așteptam, pentru că decizia e legală”, a declarat juristul CSA, citat de gsp.ro.
Acum, cu o nouă victorie în „vistieria” lui Florin Talpan, procesul continuă pentru stabilirea prejudiciului și are o miză substanțială: 37 de milioane de euro, atât cât cere Armata pentru deceniul în care Gigi Becali s-a folosit ilegal de numele și marca Steaua. Talpan a susținut în fața instanței că, potrivit Codului de Procedură Civilă, vinovatul trebuie să plătească tot prejudiciul prezent, actual și viitor. Iar prejudiciul a început să curgă de la data de când Becali și-a înregistrat cu rea-credință marca (2004) și până la constatare (2014). Acesta ar fi prejudiciul actual. La acesta s-ar adăuga prejudiciul viitor (adică din momentul constatării de către ICCJ, anul 2014, și până în prezent, deoarece Becali continuă, sub diverse forme, să folosească numele Steaua).
Avocații lui Becali au susținut că FC FCSB poate plăti numai o parte din pagubă. Ei au invocat prescripția extintivă de 3 ani (Art. 2517 din Noul Cod Civil). Prescripția extintivă de 3 ani se aplică și în cazul unor acțiuni de despăgubire. Pe de altă parte, colonelul Talpan a susținut că prescripția dreptului material la acțiune începe de la data la care păgubitul (CSA Steaua) a aflat cine este vinovatul (FC FCSB), care este valoarea prejudiciului și când s-a demonstrat legătura de cauzalitate. Iar vinovăția FCSB a fost stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 decembrie 2014.
Dacă avocații lui Becali spun că acțiunea e tardiv introdusă, Talpan spune că, din contră, în lipsa unei decizii date de o instanță, CSA nu putea să emită pretenții deoarece FCSB avea o aparență de drept (avea numele înregistrat și o marcă înregistrată). Dacă Steaua ar fi întreprins ceva înainte ca instanțele să stabilească definitiv și irevocabil că Becali nu poate folosi marca și numele Steaua, ar fi fost abuz de drept (adică acționezi în judecată pe cineva fără dovezi). În acest caz, Înalta Curte a decis pe 3 decembrie 2014 că Becali a înregistrat cu rea-credință marca Steaua, iar Curtea de Apel a stabilit, pe 21 decembrie 2016, că Becali folosește ilegal numele Steaua.
Iar noul succes al lui Florin Talpan vine la doar o zi după ce juristul Clubului Sportiv al Armatei s-a adresat FRF pentru a dezalifia FCSB și a introduce Steaua în Liga 1. Plecat la drum cu un geamantan plin de acte, colonelul a reușit să stârnească, din nou, furia lui Gigi Becali, iar omul de afaceri a ajuns pe un tărâm neexplorat. Dacă până acum anunța în gura mare că are dreptate și că se bate cu Talpan până în pânzele albe, discursul lui Becali s-a schimbat total, iar latifundiarul a anunțat că are în plan să plece din fotbalul românesc și să se mute în cel din Anglia, în speranța că va putea găsi o afacere profitabilă cu un club britanic: „În România, orice nebun poate să spuna orice. Există un demers oficial al unui om care nu are discernământ. Orice om poate să facă o nebunie și noi o comentăm. În România, tot ce este valoros se distruge. Ce face Becali? Coeficient? Aduce bani în România? Trebuie distrus. În România e putregai! Eu bag bani în fotbal. Dacă e mizeria asta, putregaiul ăsta, oameni de doi lei… L-am întrebat pe MM dacă s-ar muta în Anglia, să lucreze în fotbal, dacă i-aș spune asta. Mi-a zis că da. Luăm o echipa de B, 25 de milioane ne costă, plătim și cumpărăm toți jucătorii de la FCSB. Plătesc salarii de 10 milioane de euro și am profit de 100 de milioane de euro pe an. Luăm 150 de milioane numai din televizare. Eu pot s-o fac. Am și puterea și mintea s-o fac”, a spus Becali, joi, la Pro X.