În urma declarațiilor părților implicate, suporterii implicați în disputa FCSB-CSA Steaua au dezbătut pe larg problema care se referă la dreptul clubului Armatei de a juca fotbal la nivel înalt, în primele eșaloane fotbalistice din România. De-a lungul ultimilor ani în fotbalul românesc un zvon a fost preluat de suficient de multe ori încât a căpătat valoare de adevăr. „Cluburile departamentale, cele aflate în administrarea statului prin Armată, Poliție sau alte ministere, nu pot juca la nivel profesionist potrivit legilor UEFA”.
Zvonul cu valoare de adevăr a fost folosit îndeosebi în cazul „FCSB-CSA” ca argument împotriva Clubului Sportiv al Armatei. Chiar finanțatorul FCSB a vorbit deschis, în repetate rânduri, despre demersul futil al Ministerului Apărării Naționale de a forma un club de fotbal. „A fost dată o lege că nu se pot face cluburi departamentale, ei nu pot juca fotbal profesionist”, a spus Becali într-o intervenție recentă. Mai mult, discursul finanțatorului a fost susținut public și de către Liga Profesionistă de Fotbal. Prin vocea lui Marius Mitran, directorul de comunicare al forului, Liga a susținut că: „Acel club al Armatei nu va putea juca niciodată în prima ligă profesionistă, pentru că nu se poate prin statut. Tocmai de aceea s-au rupt cluburile departamentale acum mulți ani. Cât timp patronul va fi MApN, acea echipa nu va putea juca în prima ligă”.
UEFA permite CSA Steaua să joace în orice competiție internă și internațională
Becali și reprezentantul LPF par să aibă dreptate, însă explicațiile sunt mai complexe decât cele insinuate. Pentru lămurirea primei părți a situației ProSport a apelat la comunicarea cu UEFA. Forul fotbalistic european este cel care stabilește legile și regulamentele desfășurării competițiilor, legi și regulamente care trebuie respectate de toți membrii afiliați, inclusiv de către FRF și LPF. Întrebarea ProSport a fost formulată astfel: „Există în regulamentul UEFA o lege care să interzică dreptul cluburilor de fotbal care sunt sub controlul Ministerului Apărării sau Ministerului Afacerilor Interne de a juca în competițiile europene? Mai mult, există posibilitatea ca un club deținut de Armata Română să joace fotbal profesionist conform prevederilor și regulamentelor UEFA?”.
Răspunsul forului european la solicitarea ProSport a venit prompt și elimină orice dubiu cu privire la posibilitatea ca CSA Steaua să aibă restricții de a juca la nivel înalt:
„Nici regulamentele UEFA cu privire la competițiile la nivel de club, nici regulamentele UEFA cu privire la FairPlay-ul Financiar și Licențiere nu conțin restricții pentru cluburile deținute de stat”
Adrian Stângaciu, directorul departamentului juridic FRF, pentru ProSport: „Nu există nicio restricție pentru participarea CSA Steaua în cupele europene, indiferent cum e organizat clubul! Nu încape discuție pe tema asta!”
Vestea proastă pentru CSA Steaua e Legea Sportului
Chiar dacă UEFA nu are prevederi care să împedice eventuala participare a Clubului Sportiv al Armatei Steaua în competițiile interne și internaționale, există o piedică majoră în calea acestui proces. Este vorba despre Legea Sportului, legea 69/2000, așa cum precizează pentru ProSport un om din fotbal: „În momentul de față, Legea Sportului te lasă să activezi în cel mai important eșalon din sportul în care activezi, dar numai dacă în sportul respectiv nu există o ligă profesionistă. Spre exemplu, CSM București de la handbal e club departamental, dar are voie să joace în prima ligă pentru că la handbal competiția este organizată de federație, nu de o ligă profesionistă. La fotbal, prin legea 69/2000 și prin existența Ligii Profesioniste de Fotbal, un club departamental nu ar putea să existe și să activeze în primul eșalon valoric. La liga a doua ar putea. Pentru ca CSA Steaua să activeze la fotbal în Liga 1 sunt două variante: ori să desființezi Liga și competiția să fie organizată de Federație, ori să fie modificată Legea Sportului”.
Cele două articole care ar explica situația în care se găsește CSA Steaua sunt:
Articolul 42, punctul 1: „Ligile profesioniste sunt structuri sportive constituite prin asocierea cluburilor sportive profesioniste pe ramuri de sport”
Articolul 31, punctul 1: „Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociatii fara scop patrimonial sau societati comerciale sportive pe actiuni, care au obtinut licenta din partea federatiei sportive nationale, emisa in conformitate cu statutele si regulamentele federatiilor internationale pe ramura de sport”.