Modificarea a fost pusă în discuție după ce s-a observat, din punct de vedere statistic, că echipa care execută prima are șanse extrem de mari de a se califica mai departe sau de a câștiga trofeul pus în joc. Noul sistem de executare al loviturilor de departajare este supranumit ABBA și reprezintă o practică asemănătoare cu cea folosită în tenis la tie-break.
Astfel, echipa A execută primul penalty, apoi echipa B execută de două ori la rând, continuă echipa A cu alte două execuții și tot așa până se termină seria de cinci penalty-uri.
„Există ipoteza că jucătorul care execută a doua lovitură de departajare din serie are parte de o mare presiune psihică. Când echipa adversă a transformat primul penalty din serie, dacă jucătorul ce execută al doilea penalty din serie ratează, atunci există riscul ca echipa lui să piardă imediat meciul, mai ales începând cu a patra serie de lovituri de departajare”, și-a explicat cei de la UEFA inițiativa.
Noul sistem de executare al loviturilor de la 11 metri va fi folosit la Campionatele Europene U17 masculin și feminin, competiții ce se desfășoară în această perioadă.