Prima pagină » Sport » Un austriac va încerca să depășească viteza sunetului în cădere liberă, plonjând de la 36.576 de metri

Un austriac va încerca să depășească viteza sunetului în cădere liberă, plonjând de la 36.576 de metri

Un austriac va încerca să depășească viteza sunetului în cădere liberă, plonjând de la 36.576 de metri
Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, va încerca pe 8 octombrie să depășească viteza sunetului în cădere liberă - o premieră mondială -, plonjând de la altitudinea record de 36.576 de metri deasupra statului american New Mexico, au anunțat marți responsabilii acestui proiect.

Potrivit AFP, acest anunț a pus capăt unei perioade de incertitudine în ceea ce privește data la care va avea loc saltul supersonic, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste.

„Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes”, a declarat într-un comunicat Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit „Stratos”.

Atingând viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri/ oră (343 metri/ secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glonț de pistol.

Recordul pentru saltul cu parașuta în cădere liberă este deținut din 1960 de un fost colonel din aviația americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spațiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Pentru a se pregăti pentru această performanță, parașutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico – primul în martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri – atingând viteza maximă de 864 kilometri/ oră, înainte de a-și deschide parașuta.

„Mă simt ca un tigru închis în cușcă, nerăbdător să ies afară”, a declarat austriacul.

Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului „Stratos” constă în colectarea de date științifice care ar putea să amelioreze siguranța călătoriilor spațiale permițând, în cazuri de urgență, salturile cu parașuta de la mare altitudine.

Înainte de acest proiect, Felix Baumgartner a devenit cunoscut grație unor salturi pe care le-a efectuat de pe World Financial Center T101 din Taipei (Taiwan) și de pe statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia).

Sportivul este sprijinit tehnic și financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de băuturi energizante Red Bull și de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.

Cel din urmă este și proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concurează actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.