Prima pagină » Sport » Un cunoscut club de fotbal va fi lichidat. „Consider că am ars banii ăștia. Dacă îi aruncam pe geam, măcar îi găsea cineva și se bucura de ei”

Un cunoscut club de fotbal va fi lichidat. „Consider că am ars banii ăștia. Dacă îi aruncam pe geam, măcar îi găsea cineva și se bucura de ei”

Un cunoscut club de fotbal va fi lichidat.
La câteva ore după ce oficialii FC Bihor au aflat de condamnarea la faliment, jucătorii au învins miercuri pe Metalul Reșița (2-1) și sâmbătă pe Șoimii Pâncota (1-0). Au fost printre ultimele partide disputate în actuala formulă, întrucât lichidatorul judiciar le va desface contractele.

La venerabila etate de 113 ani, clubul-fanion al fotbalului bihorean e obligat fie să se reinventeze, fie să moară. Tribunalul a hotărât falimentul ONG-ului care administrează FC Bihor, ceea ce înseamnă că acesta va fi lichidat, iar numele, culorile și palmaresul, precum și cele câteva bunuri pe care le deține, de abia câteva mii de lei, vor fi scoase la vânzare.

Înființat încă din 1902, FC Bihor agonizează din 2003, de când a jucat ultima oară în Divizia A. Atunci, după ce l-a promovat, Marius Vizer a vândut firma care îl administra Primăriei Oradea (67,02% din acțiuni), Consiliului Județean (22,5%), Electrocentrale (9%) și Drumuri Orășenești (1,24%). Tot de atunci, clubul a fost condus de o Adunare Generală a Acționarilor formată din politruci – Mircea Matei (PD) și Iulius Delorean (UDMR) sunt cei mai cunoscuți – care până în 2008 au adunat datorii imense.

Cifrate la 1,2 milioane euro, ele au ieșit la iveală abia în 2009-2010, când Finanțele le-au revendicat declanșând insolvența. Primăria și CJ au obținut eșalonarea plăților și au reorganizat FC Bihor sub forma unei ONG, Asociația Clubul Sportiv FC Bihor Oradea, iar până în 2012 au achitat aproape 250.000 euro. Anul trecut, însă, invocând că FC Bihor era o „gaură neagră” și că banul public trebuie folosit la lucrările edilitare, Primăria a ieșit din asociația părăsită, între timp, și de Electrocentrale.

„Consiliul Județean va rămâne alături de FC Bihor într-o formă sau alta după terminarea procedurii de faliment”, spune Horia Carțiș, șeful de cabinet al președintelui CJ Cornel Popa. „Am alocat încă din februarie 500.000 lei pentru FC Bihor, dar nu am virat banii pentru că nu putem finanța o entitate care nu este constituită legal”, spune Carțiș, precizând că banii puteau fi virați abia după ce ONG-ul ar fi avut din nou, în acte, minimum 3 asociați care să-și și asume responsabilitățile aferente.

Pe de altă parte, și lui Giurgiu i-a pierit elanul. Deși în august se angaja ca până la 10 septembrie să achite primii 200.000 euro din datorii și să obțină o nouă eșalonare pentru restul, clujeanul nu s-a ținut de cuvânt, susținând însă că a suportat singur, cu 100.000 euro, funcționarea curentă. „Consider că am ars banii ăștia. Dacă îi aruncam pe geam, măcar îi găsea cineva și se bucura de ei”, spune Giurgiu, care de trei săptămâni n-a mai asigurat nici măcar plata arbitrilor ori deplasările echipei.

Autor