Prima pagină » Sport » Un meci din Liga 1, suspectat de blat la pariuri conform unui raport prezentat în PE

Un meci din Liga 1, suspectat de blat la pariuri conform unui raport prezentat în PE

Un meci din Liga 1, suspectat de blat la pariuri conform unui raport prezentat în PE
Un raport prezentat în Parlamentul European arată că 4 meciuri din Liga 1 și Liga 2, sunt suspectate ca aranjate pentru pariuri. Echipa lui Hagi, este indicată pentru un 6-1, într-un meci cu ASA Târgu Mureș disputat de Paște. "Și mie mi s-a părut ciudat" a spus unul dintre conducătorii echipei ASA.

Raportul anual întocmit de FederBet – o agenție belgiană de monitorizare a pariurilor – privind meciurile trucate în intervalul iunie 2015 – mai 2016 conține o partidă din Liga 1, trei din Liga 2, două partide amicale cu echipe românești și trei meciuri de tenis în care au evoluat jucători din România, potrivit unui document EXCLUSIV prezentat de Pro Sport

Raportul a fost prezentat pe 14 iunie 2016, la Bruxelles, în fața Parlamentului European de europarlamentarul italian Elly Schlein.

Cel mai important dintre meciurile care privesc România este Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1, disputat pe 2 mai 2016, în a doua zi de Paște, în penultima etapă din play-offul Ligii 1, între două echipe care nu mai aveau ca miză decât locul 5 la finalul sezonului.

Potrivit agenției cu acționariat italian, lista completă a evenimentelor suspecte de a fi fost aranjate pentru pariuri și în care au fost implicați români arată astfel:

Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1 (play-off Liga 1)

Mioveni – FC Brașov 4-2 (play-off Liga 2)

Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1 (play-off Liga 2)

FC Brașov – UTA 2-3 (play-off Liga 2)

Debrecen – FC Baia Mare 3-1 (amical)

CFR Cluj – UFA(Rusia, Liga 1) 0-2, suspendat (amical)

Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam – Anna Morgina/Ling Zhang 6-0,6-3 (turneu la Guangzhou)

Daiana Negreanu – Tadeja Majeric 6-4, 6-3 (turneu la Gyor)

Petru Alexandru Luncanu – Iliya Marchenko 3-6, 1-6 (Andria Challenger)

Olimpik Donețk – Șahtior Donețk 2-3 (Ucraina)

Metoda de diagnosticare este similară celei folosite de mult mai cunoscutul sistem de detecție a fraudei, Fraud Detection System, pus la punct de compania Sportradar și folosit de UEFA pentru descoperirea anomaliilor de pe piața pariurilor. Pe scurt, FederBet analizează mișcările cotelor raportate de bookmakeri din întreaga lume. Iată descrierea mecanismului, postată pe www.federbet.com:

„Piața de pariere mondială este ca bursa, doar că în loc de acțiuni sunt tranzacționate cote. La fel ca în cazul acțiunilor, cotele sunt supuse unor mișcări, fie că sunt fizice sau dictate de alte schimbări, iar câtă vreme aceste modificări rămân într-o limită considerată ca fiind „acceptabilă” nu există nicio suspiciune. Totuși, când modificările în prețuri duc la șocuri violente și nu sunt justificate de evenimentul în cauză, atunci asistăm indubitabil la o tentativă de a aranja un meci”

Cele patru meciuri din primele două ligi din România indicate de FederBet în raportul său anual s-au disputat anul acesta, în aprilie și mai.

Viitorul – ASA Târgu Mureș 6-1 s-a jucat pe 2 mai, iar agenția belgiană a remarcat mișcări suspecte ale cotelor acordate pentru victoria echipei lui Gheorghe Hagi. Cu câteva ore înainte de meci, unele case de pariuri din Marea Britanie au scăzut cota pentru victoria Viitorului până la 1,19, în condițiile în care partida era una teoretic echilibrată.

Meciul nu a avut istoric, deși Viitorul nu câștigase niciun joc în primele opt etape din play-off. Reporterii ProSport au analizat rezumatul partidei și prezintă filmul celor 7 goluri:

1-0, minutul 19: Muth îl lasă pe Tănase să îi ia fața la o minge lungă, după care apărarea ASA rămâne imobilă la o pasă peste pentru Filip, care îi trimite lui Ianis Hagi în fața porții goale. Pe imaginile Digi din tribună, Florin Cernat este filmat în timp ce bate palma cu directorul sportiv Zoltan Iasko, iar directorul general Cristian Bivolaru râde.

2-0, minutul 25: Gorobsov este deposedat ușor la 40 m de poarta lui de Tănase. Argentinianul îl urmărește apoi fără chef pe Tănase care pasează înapoi pentru Ianis Hagi, nemarcat în careu. În tribune, Cristian Bivolaru este surprins în timp ce îi dă un umăr în glumă lui Iasko.

2-1, minutul 33: Voiculeț pasează în mijloc, la marginea careului, în timp ce fundașul central Boli iese la întâmpinare lăsându-și omul în marcajul fundașului stânga Cristi Ganea. Aceasta încearcă să îi ia fața lui Dedov, însă cade pe spate și îl lasă pe atacant singur cu portarul.

3-1, minutul 36: Hagi execută un corner, mingea îl lovește pe Brandan, iar Boli o trimite spre poartă. Stănciou o respinge în sus, dar asistentul consideră că a fost gol.

4-1, minutul 48: Tănase îi pasează lui Chițu în spatele lui Buș, Chițu centrează în mijlocul careului de unde ieșise Brandan, iar Ganea – singur cu Stăncioiu – trimite în portar. Mingea ricoșată este reluată în plasă de Casap.

5-1, minutul 67: Lovitură liberă de la 23 m bătută de Coman, Stăncioiu este păcălit de traiectorie și respinge în față, iar Tănase înscrie din apropiere cu capul.

6-1, minutul 90+3: Deși centralul George Rădulescu a acordat doar 2 minute de prelungiri, Viitorul a avut o lovitură liberă de la 21 m la 50 de secunde după expirarea timpului indicat. Băluță a executat, mingea a lovit transversala și pe Stăncioiu în mâini, iar Tănase a înscris cu poarta goală. În tribune, Bivolaru, Iasko, Hagi, Cernat și Petre Marin râd mulțumiți de victorie.

Practic, meciul a fost decis de „dublele” lui Ianis Hagi și Florin Tănase, doi jucători pe care Viitorul speră să-i vândă cu sume importante. Cu această victorie fără emoții, echipa finanțată de Hagi și-a asigurat locul 5 în play-off și, automat, o sumă din drepturile TV mai mare cu aproximativ 150.000 de euro față de locul 6.

Teoria unui aranjament este alimentată și de situația de la ASA Târgu Mureș din momentul disputării meciului. Conform mărturiilor din interior, clubul era în pragul colapsului, o „debandadă totală”, cu fotbaliștii neplătiți de cel puțin 5 luni. Potrivit unui raport întocmit de Financial Action Task Force (TFATF), un organism inter-guvernamental mondial respectabil, echipele aflate într-o situație financiară precară intră ușor în sfera rețelelor de crimă organizată. Trucarea de meciuri este doar una dintre consecințe.

În ciuda distanței de 568 de kilometri, ASA s-a prezentat la Ovidiu după un drum obositor cu autocarul. În lot au fost convocați mai mulți juniori, dar antrenorul George Ciorceri i-a introdus printre titulari pe experimentații Stăncioiu, Brandan, Gorobsov, Borza, Voiculeț, Laurențiu Buș și Dedov.

O coincidență transformă partida de la Ovidiu într-un eveniment și mai bizar. În aceeași zi și aceeași lună, 2 mai, dar în 2015, ASA și Viitorul se întâlniseră într-un meci din etapa a 30-a a sezonului 2014-2015. Scorul a fost atunci identic celui din 2016, 6-1, doar că victoria a fost obținută de echipa din Târgu Mureș, antrenată la acel moment de Liviu Ciobotariu.

Suspiciunile legate de meciuri în care joacă Viitorul nu sunt noi. În 2012, ProSport a scris despre partida cu Săgeata Năvodari din ultima etapă a Ligii 2 și despre victoria cu 2-0 care a asigurat promovarea echipei lui Hagi în prima ligă. Patru jucători au povestit atunci cum Săgeata a primit 10.000 de euro pentru a pierde meciul.

Un an mai târziu, Viitorul s-a salvat de la retrogradare după o victorie neașteptată cu 5-2, obținută în Ghencea, în fața Stelei. La final, Laurențiu Reghecampf a declarat că intenționează să demisioneze, delimitându-se de modul în care echipa sa a pierdut: „Din vară, va continua altcineva activitatea aici, pentru că eu nu fac astfel de lucruri murdare la Steaua”. Ulterior, a revenit asupra declarației și a deciziei. Finanțatorul George Becali a vorbit despre „omenie, declarând că e fericit pentru nașul Hagi.

De atunci, Viitorul nu a obținut nicio victorie împotriva Stelei, iar presa a speculat că Hagi îi este dator lui Becali pentru rămânerea în prima ligă.

În acest sezon, suspiciunile au reapărut după ce FC Botoșani s-a cazat la hotelul lui Hagi, Iaki, în săptămâna în care a disputat două meciuri împotriva Viitorului, pierdute cu 1-0 (Cupă)și 3-1 (Liga 1).

Contactat de ProSport, Cristian Bivolaru, directorul general de la Viitorul, nu și-a amintit inițial de victoria obținută acum două luni și două zile:

„6-1? Adică invers… 6-1 a fost? Nu, ăla a fost la Târgu Mureș, sezonul trecut! Atâta i-am bătut noi? 6-1? Ce e de comentat? Habar n-am. Nici nu-mi amintesc meciul efectiv. Știu doar că s-au prezentat execrabil (n.r. – ASA). Erau în degringolada în care erau. O echipă care n-a câștigat niciun meci în tot play-offul. Nici nu știu dacă au câștigat vreun punct. Nici noi nu câștigasem. Eu credeam că vă referiți la meciul de anul trecut. Asta e prima dată când aud așa ceva.”a spus Bivolaru pentru ProSport

Oficialul de la Viitorul a adăugat: „Asta nu exclude faptul că oamenii ăia au niște date. Cine, cum…aia e probabil foarte greu de depistat. Fără să fiu malițios, dar într-o situație din asta degetul se îndreaptă mai mult
spre ăla care a pierdut la un scor de genul acesta”.

Daniel Stanciu, directorul departamentului sport de la ASA, echipa care a pierdut cu 6-1, a avut o reacție neașteptată.

„Nu știu ce să zic. Uitați-vă cu o etapă înainte la câte galbene și roșii am luat. De aia am făcut atunci urât și am zis că nu-i mai primesc pe unii. Și mie mi s-a părut ciudat, dar am pus-o pe seama Paștelui, urma să jucăm în a doua zi de Paște. Am fost obligat să legitimez copii, să-i duc la meciul cu Viitorul. De aia spun eu că pe Gorobsov, Brandan și Stăncioiu, orice s-ar întâmpla, nu pot să mă supăr. Au acceptat să vină să joace”.

Meciul precedent umilinței de la Constanța indicat de Stanciu a fost un 1-4, acasă, cu liderul Astra. Pârvulescu, Mureșan și Țucudean au luat galbene și nu au jucat cu Viitorul, la fel ca și Gabriel Matei, care a fost eliminat în minutul 74. Trei dintre ei sunt impresariați de soția lui Laurențiu Reghecampf. Marius Constantin și Ivan Gonzalez Lopez au absentat și ei de la partida jucată de Paște.

La o simplă căutare pe Google, numele agenției apare alături de denumirea asumată de „Organizație Anti Meciuri Trucate”. Conform prezentării de pe site, FederBet este o federație nonprofit, înființată prin decret regal în Belgia, în 2011, care „reprezintă interesele tuturor consumatorilor și clienților din sectorul de gaming”.

În piața de pariuri, reputația FederBet nu se ridică la nivelul celei deținute de Sportradar, firma care colaborează cu UEFA. În ultimii doi ani, agenția a fost vehement contestată de ligile din Anglia și Portugalia, după ce raportul anual prezentat la Parlamentul European a inclus partide din țările respective. În plus, cluburi precum Uniao Madeira sau Penafiel au amenințat cu o acțiune în instanță împotriva „prostiilor” prezentate de Federbet.

Totuși, în precedentul raport anual prezentat în 2015, belgienii au trecut două partide din România, amândouă din Liga 2: Dacia Brăila – Gloria Buzău 3-2 și Gloria Buzău – Rapid Suceava 3-1.

Ambele meciuri se regăsesc pe lista meciurilor trucate anchetate de FRF în dosarul Gloria Buzău, în care Comisia de Disciplină a dictat suspendări în cuantum de 14 ani și 6 luni, pentru 3 antrenori și 14 jucători.

Citește și