Yamato Zaharia a câștigat TITLUL de campion european în ciuda unei grave fracturi apărute în timpul finalei! Medicii turci au pus un diagnostic greșit

Publicat: 24 10. 2023, 10:46

La ultima ediție a Campionatelor Europene de Kempo care s-au desfășurat în perioada 8-14 octombrie 2023 în Antalya, naționala României s-a clasat pe locul I pe națiuni, devansând țara gazdă, Turcia, precum și Portugalia sau Franța, țări cu o mai mare putere economico-financiară.

La acest succes al sportului românesc, un aport deosebit l-a avut și Yamato Zaharia, unul dintre fiii președintelui forului național de specialitate, Amatto Zaharia, care a câștigat două titluri de campion european la Submission și Full-Kempo.

Demn de remarcat este faptul că în timpul meciului disputat în finala categoriei de 70 Kg la proba de luptă Full-Kempo, una dintre cele mai dure, complexe și agresive forme de luptă, Yamato Zaharia și-a fracturat metatarsienele în urma unei lovituri de picior care a atins genunchiul adversarului său.

Yamato Zaharia a câștigat TITLUL de campion european în ciuda unei grave fracturi apărute în timpul finalei! Medicii turci au pus un diagnostic greșit

Cu toate astea, deși avea două fracturi cu deplasare, Yamato a continuat să lupte reușind să câștige finala în ciuda durerilor uriașe cu care s-a confruntat în ultimele minute de luptă.

Reîntors în țară, Yamato Zaharia a fost operat de urgență de medicul Dinu Gabriel la antepiciorul drept, fiindu-i introduse două șuruburi care să corecteze și să stabilizeze deplasarea metatarsienelor. Pentru campionul nostru va urma o lungă perioadă de repaus total, după care un proces dificil de recuperare.

„Eu lupt de la vârsta de 6 ani iar pentru mine, în întreaga mea carieră de peste 20 de ani cu sute de meciuri intens disputate, a renunţa sau a fugi de luptă nu a fost niciodată o opţiune indiferent de cine a fost în faţa mea şi indiferent de obstacolele fizice sau psihice cu care m-am confruntat.

Într-o postare pe care am făcut-o chiar înainte de plecarea în Antalya la Campionatul European am şi spus că dacă nu esti pregătit să dai totul în lupta cu mine pe saltea, în ring sau cuşcă, înseamnă că nu suntem făcuți din același aluat, cel de campion

Eu așa am fost pregătit, așa am fost construit. În finală am lovit în genunchiul adversarului şi am simţit că mi s-a fracturat ceva la degetele de la picioare, la metatarsiene.

Am simţit de atunci că este ceva grav dar nu trebuia să vadă acest lucru nici adversarul meu şi nici medicul competiţiei care ar fi putut să oprească meciul.

Am continuat să lupt în ciuda fracturii şi a durerilor puternice pe care le resimţeam, ba mai mult am reuşit şi o aruncare spectaculoasă urmată de o fixare pe final, câștigând astfel titlul european la 70 Kg, după care am fost dus la spital

Acolo, medicii turci mi-au pus un diagnostic greşit spunându-mi că nu am nimic, că nu este decât o traumă deși, în realitate, aşa cum aveam să constat la întoarcerea mea în ţară, suferisem o fractură cu deplasare la metatarsianul 1 care a împins şi a deplasat şi restul metatarsienelor de la locul lor.

Din păcate, pentru că medicii turci mi-au spus ca nu am nimic grav, eu am mers peste tot pe picioarele mele timp de 4 zile, la sală, pe stradă, în aeroport.

Acum, ce să zic, am fost operat de urgenţă şi va trebui să stau imobilizat o perioadă destul de lungă. O să fie foarte greu, imobilizare, recuperare, dar o să trec şi peste asta și o să revin și mai puternic pe câmpul de luptă”, a declarat multiplul campion European şi mondial, Yamato Zaharia, la ieșirea din operație.

  • Kempo (Arte Marţiale Mixte) este considerat ca fiind unul dintre cele mai complexe, spectaculoase şi populare sporturi de luptă, mii de copii şi tineri fiind legitimaţi în cadrul Federaţiei Române de Kempo, federaţia sportivă naţională de specialitate.