Prima pagină » Sport » Zeci de medaliați la JO în perioada 2001-2012, suspectați după ce rezultatele testelor antidoping s-au dovedit a fi ”dubioase”

Zeci de medaliați la JO în perioada 2001-2012, suspectați după ce rezultatele testelor antidoping s-au dovedit a fi ”dubioase”

Zeci de medaliați la JO în perioada 2001-2012, suspectați după ce rezultatele testelor antidoping s-au dovedit a fi ''dubioase''
Suspiciuni cu privire la numeroși atleți care au câștigat medalii în perioada 2001-2012, în special legate de sportivi ruși și kenyeni, au apărut după ce televiziunea ARD și The Sunday Times au prezentat informații cu privire la rezultatele a 12.000 de teste de sânge, informează bbc.com.

ARD și The Sunday Times au obținut accesul la documente ce aparțin Federației Internaționale de Atletism (IAAF). Cele 12.000 de teste de sânge au fost făcute unui număr de 5.000 de sportivi.

Conform unor experți consultați de BBC, documentele arată că o treime din medaliile din probele de anduranță de la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale în perioada 2001-2012 au fost câștigate de atleți ale căror teste au avut rezultate suspecte. Este vorba de 146 de medalii, dintre care 55 de aur, și niciunui sportiv cu astfel de rezultate suspecte nu i s-a retras medalia. La peste 800 de sportivi testele sangvine au avut rezultate cel puțin anormale sau care sugerează că atleții respectivi s-au dopat. Zece medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au fost câștigate de sportivi cu rezultate dubioase la testele antidoping. La unele finale, toți cei trei atleți de pe podium au avut rezultate suspecte la testele de sânge. Peste 80 la sută din medaliile ce au revenit Rusiei au fost câștigate de atleți cu rezultate dubioase, iar în cazul Kenyei 18 sportivi cu rezultate suspecte la teste au câștigat medalii.

Potrivit bbc.com, sportivi celebri ca Mo Farah și Usain Bolt nu au avut rezultate anormale la testele antidoping.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a anunțat, pe site-ul oficial, că o comisie independentă va desfășura o anchetă cu privire la suspiciunile de dopaj din atletismul mondial, a urmare a dezvăluirilor din presă.

„Având în vedere natura acuzațiilor, situația va fi anchetată de Comisia Independentă a WADA. Aceste acuzații necesită o analiză atentă pentru a se stabili dată au existat încălcări ale Codului Antidoping și dacă s-a întâmplat acest lucru cum trebuie să acționeze WADA și/sau alte foruri”, a precizat președintele Agenției Mondiale Antidoping, Craig Reedie.

Autor

Citește și