Zi decisivă pentru Oscar Pistorius: campionul află dacă va fi sau nu condamnat pentru uciderea iubitei sale
Acuzarea cere o condamnare la 10 ani de închisoare, în timp ce apărarea vrea ca pedeapsa să fie de muncă în folosul comunității. Care dintre părți a convins-o pe judecătoarea Thokozile Masipa, care l-a declarat pe sportivul în vârstă de 27 de ani vinovat de omor din culpă?
În ultima săptămână de audieri, în perioada 13-17 octombrie, judecătoarea nu a lăsat să i se vadă intențiile. În fața camerelor de televiziune care au transmis integral și în direct procesul, începând din luna martie, în fața sutelor de jurnaliști care scris despre proces, judecătoarea a rămas impenetrabilă.
A fost oare ea convinsă de emoționanta mărturie a verișoarei victimei, care a declarat plângând că Pistorius trebuie să ajungă la închisoare ca să plătească pentru ce a făcut? Va ține cont de raționamentul redutabilului procuror Gerrie Nel – devenit celebru datorită procesului, care a spus că societatea nu va ierta o eventuală netrimitere a lui Pistorius după gratii?
Sau Masipa a fost convinsă de argumentele lui Barry Roux, avocat care afirmă că sportivul este cuprins de remușcări, dar și că în închisoare nu sunt condiții pentru un om cu handicap cum este Pistorius?
Judecătoare experimentată și respectată în Africa de Sud, va fi oare Thokozile Masipa influențată de criticile apărute în luna septembrie, când i s-a reproșat faptul că l-a declarat pe Pistorius vinovat de omor din culpă și nu de crimă?
De la tragica noapte de Sfântul Valentin din 2013, Oscar Pistorius a susținut mereu aceeași variantă: că s-a trezit din cauza unui zgomot suspect, a crezut că în baie se află un hoț și, panicat, a tras patru gloanțe prin ușa închisă.
În concluziile sale, judecătoarea a exclus varianta premeditării și a admis că acuzarea nu a reușit să demonstreze că Pistorius a avut intenția de a o ucide pe Reeva Steenkamp. Această concluzie nu a fost criticată, mărturiile prezentate – vecinii care au auzit focuri de armă sau țipete – fiind interpretabile și chiar contradictorii.
Însă mulți, în frunte cu procurorul Nel, nu au înțeles de ce judecătoarea nu a conchis că Pistorius a avut intenția de a ucide, în condițiile în care sportivul a tras cu muniție de război prin ușa băii gândindu-se că este cineva înăuntru. În cele din urmă, Thokozile Masipa a decis că a fost omor din culpă, același verdict care se pronunță de exemplu și în cazul unui șofer care, în stare de ebrietate, ucide pietoni pe stradă.
„Acuzatul a tras știind că acolo era cineva”, a spune vineri procurorul Nel. „Reeva a avut o moarte oribilă. Pedeapsa trebuie să reflecte caracterul sacru al vieții”, a conchis el.
Indiferent de sentință, tânărul campion paralimpic care alerga cu proteze de carbon a căzut de pe piedestal. Cândva un idol și model de curaj pentru că a reușit, în ciuda handicapului, să participe la Jocurile Olimpice de la Londra alături de sportivii fără handicap, acum Pistorius este un om distrus, susține avocatul său.
„Distrus, dar în viață”, a replicat inflexibil procurorul Nel.
Juriștii sud-africani se așteaptă ca apărarea sau acuzarea să facă apel în cazul în care sentința va fi considerată prea severă sau dimpotrivă, prea mică. Ceea ce ar relansa foiletonul Pistorius.