Medicii din Franța au confirmat primul caz de contaminare intrauterină cu noul coronavirus. Informația provine dintr-un studiu care a fost publicat astăzi în revista Nature Communications, scrie France24.
Medicii din Franța au descris primul caz confirmat al unui nou-născut infectat în pântec cu COVID-19 de către mamă.
Băiețelului născut în martie i s-a umflat creierul și a manifestat simptome neurologice legate de COVID-19 la adulți, dar de atunci și-a revenit, au informat marți cei de la revista Nature Communications.
Cercetările anterioare au arătat că este probabilă transmiterea virusului de la mamă la făt, dar acest studiu oferă primele dovezi solide, a declarat Daniele De Luca, medic la Spitalul Antoine Beclere din Paris.
„Am arătat că transmiterea virusului de la mamă la făt este posibilă prin placentă în ultimele săptămâni de sarcină”, a spus De Luca
Săptămâna trecută, cercetătorii din Italia au declarat că datele despre 31 de femei însărcinate internate cu COVID-19 au „sugerat cu tărie” că virusul ar putea fi transmis copiilor născuți.
„Trebuie să analizați sângele matern, lichidul amniotic, sângele nou-născutului, placentă, etc., a spus De Luca prin telefon.
„Obținerea tuturor acestor probe în timpul unei pandemii cu urgențe peste tot nu a fost ușoară.”
Deoarece copilul a fost născut prin cezariană, toate sursele potențiale de virus au rămas intacte.
Concentrația de SARS-CoV-2, denumirea tehnică dată virusului, a fost cea mai mare în placentă, au descoperit cercetătorii.
„De acolo a trecut prin cordonul ombilical până la copil, unde se dezvoltă”, a spus De Luca. „Aceasta este calea de transmitere”.
Bebelușul a început să dezvolte simptome severe la 24 de ore de la naștere, inclusiv rigiditatea severă a corpului, deteriorarea substanței albe în creier și iritabilitate extremă.
Trei luni mai târziu, mama sa nu mai prezintă simptome.
„Vestea proastă este că acest lucru s-a întâmplat de fapt și se mai poate întâmpla”, a spus De Luca. „Vestea bună este că infectarea este rară – foarte rară în comparație cu populația globală”.