Prima pagină » Coronavirus » A fost confirmat primul caz de contaminare intrauterină cu noul coronavirus. Un studiu arată că mama poate transmite fătului Covid-19 prin placentă

A fost confirmat primul caz de contaminare intrauterină cu noul coronavirus. Un studiu arată că mama poate transmite fătului Covid-19 prin placentă

A fost confirmat primul caz de contaminare intrauterină cu noul coronavirus. Un studiu arată că mama poate transmite fătului Covid-19 prin placentă
Sursă foto:Pixabay.com / caracter ilustrativ

Medicii din Franța au confirmat primul caz de contaminare intrauterină cu noul coronavirus. Informația provine dintr-un studiu care a fost publicat astăzi în revista Nature Communications, scrie France24.

Băiețelul avea simptome de COVID-19

Medicii din Franța au descris primul caz confirmat al unui nou-născut infectat în pântec cu COVID-19 de către mamă.

Băiețelului născut în martie i s-a umflat creierul și a manifestat simptome neurologice legate de COVID-19 la adulți, dar de atunci și-a revenit, au informat marți cei de la revista Nature Communications.

Acest studiu oferă primele dovezi solide

Cercetările anterioare au arătat că este probabilă transmiterea virusului de la mamă la făt, dar acest studiu oferă primele dovezi solide, a declarat  Daniele De Luca, medic la Spitalul Antoine Beclere din Paris.

„Am arătat că transmiterea virusului de la mamă la făt este posibilă prin placentă în ultimele săptămâni de sarcină”, a spus De Luca

Săptămâna trecută, cercetătorii din Italia au declarat că datele despre 31 de femei însărcinate internate cu COVID-19 au „sugerat cu tărie” că virusul ar putea fi transmis copiilor născuți.

„Trebuie să analizați sângele matern, lichidul amniotic, sângele nou-născutului, placentă, etc., a spus De Luca prin telefon.

„Obținerea tuturor acestor probe în timpul unei pandemii cu urgențe peste tot nu a fost ușoară.”

Deoarece copilul a fost născut prin cezariană, toate sursele potențiale de virus au rămas intacte.

Cea mai mare concentrație de SARS-CoV-2 a fost pe placentă

Concentrația de SARS-CoV-2, denumirea tehnică dată virusului, a fost cea mai mare în placentă, au descoperit cercetătorii.

„De acolo a trecut prin cordonul ombilical până la copil, unde se dezvoltă”, a spus De Luca. „Aceasta este calea de transmitere”.

Bebelușul a început să dezvolte simptome severe la 24 de ore de la naștere, inclusiv rigiditatea severă a corpului, deteriorarea substanței albe în creier și iritabilitate extremă.

Trei luni mai târziu, mama sa nu mai prezintă simptome.

„Vestea proastă este că acest lucru s-a întâmplat de fapt și se mai poate întâmpla”, a spus De Luca. „Vestea bună este că infectarea este rară – foarte rară în comparație cu populația globală”.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și