40 de tineri din Vaslui au plecat la mare după ce au petrecut împreună la un majorat, deși unii dintre ei aveau simptome de răceală. Una dintre tinere își făcuse tesul de coronavirus înainte de plecare, dar nu a mai așteptat rezultatul. După ce a plecat pe litoral, medicii au depistat că testul acesteia ieșise pozitiv.
Deși unii dintre tineri aveau simptome de răceală, care sunt uneori similare cu cele de Covid, gașca formată din 40 de tineri a plecat să se distreze în Costinești.
Una dintre adolescentele din grup, fiica unui ambulanțier vasluian, ajunsese pe data de 31 iulie la UPU, unde a adus-o tatăl său pentru testul de coronavirus, întrucât prezenta simptme specifice.
Tânăra nu a așteptat rezultatul testului și s-a alăturat grupului de petrecăreți pe litoral.
Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la Costineşti, cei aproape 40 de tineri s-au cazat la vile şi la pensiuni particulare. Pe 3 august, rezultatele testelor COVID-19 au confirmat că fiica ambulanţierului este infectată cu noul coronavirus. În aceeaşi zi, tatăl fetei s-a deplasat la mare cu o ambulanţă a SAJ Vaslui pentru a-şi aduce fiica la spitalul din Bârlad, unitatea suport pentru vasluienii infectați.
Pe lângă fata ambulanțierului, o altă adolescentă din grup a fost confirmată cu coronavirus în cursul zilei de 4 august.
„Astăzi (n.r. 4 august) au fost trimise pe litoral două autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui pentru a aduce două dintre grupuri de tineri. Încercăm să îi aducem în grupurile care s-au organizat la plecare. O altă autospecială ISU urmează să plece mâine dimineaţă spre Costineşti pentru a-i aduce pe ceilalţi tineri. O parte dintre ei prezintă simptomatologie COVID-19. Cu toţii vor fi aduşi la spitalul din Bârlad pentru testare şi evaluare. În cazul pacienţilor asimptomatici, care nu au factori de risc, în urma evaluării medicul curant poate dispune izolarea la domiciliu. Având în vedere numărul mare de persoane implicate, ancheta epidemiologică este una de anvergură ce se poate întinde şi pe durata unei săptămâni. Este un volum de muncă uriaş, abia reuşim să facem faţă. Iar dacă la noi este situaţia aşa, gândiţi-vă ce presiune este pe cadrele medicale. De aceea noi aşteptăm mai multă responsabilitate din partea populaţiei. În cazul de faţă, comportamentul părinţilor este unul care ne-a dezamăgit profund. Noi recomandăm grupuri mici, restrângerea evenimentelor, tocmai pentru a limita răspândirea virusului, dar iată de ce avem parte! În plus, atunci când eşti pacient şi mergi să te testezi, este evident că ai nişte semne de boală, că ai o suspiciune. Până la sosirea rezultatelor, te duci acasă şi te izolezi. Aşa te protejezi şi pe tine, şi pe cei din jurul tău”, a declarat, pentru Adevărul, Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.