Prima pagină » Știri » Alexandru Rafila explică recordul de decese cauzate de coronavirus: „O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută”

Alexandru Rafila explică recordul de decese cauzate de coronavirus: „O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută”

Alexandru Rafila explică recordul de decese cauzate de coronavirus: „O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută”

Alexandru Rafila a vorbit despre recordul de decese și de internări la Terapie Intensivă, ănregistrate pe fondul crizei coronavirusului. Reprezentantul României la OMS spune că aceste numere sumbre reprezintă urmarea creșterii cazurilor de îmbolnăviri de Covid-19.

În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un număr de 48 de decese, cel mai mare de până acum. De asemenea, un record negru este și cel al pacienților internați la ATI: 436.

„Creșterea numărului deceselor și al pacienților de la ATI e un lucru pe care deja îl consemnăm. E din cauza faptului că în ultimele 10 zile am avut un număr mare de cazuri, în jur de 1.000 sau peste 1.000. Lucrul acesta se reflectă după un anumit interval de timp, în sensul că cazurile care ajung la Terapie Intensivă și decesele apar după o perioadă de evoluție a bolii. O să vedem în continuare o tendință destul de neplăcută din punct de vedere al corpului medical. Deocamdată nu cred că lucrurile se pot schimba rapid în această zonă pentru că am avut foarte multe cazuri înregistrate în această perioadă”, a spus Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila: Un nou vârf al pandemiei nu se poate estima

Întrebat când vom atinge vârful epidemiei, profesorul a răspuns că acest lucru nu s epoate estima:

„Lucrul acesta nu se poate estima. Cine face prognoze legate de un anumit interval de timp.. că o să scadă peste 2-3 săptămâni, o lună.. să dea Dumnezeu să scadă cât mai repede, să ajungem la vârful respectiv cât mai repede și apoi să asistăm la o tendință de scădere, care să fie și susținută nu întâmplătoare.. dar abia după un interval de vreo 2 săptămâni putem să vedem dacă această tendință se conturează sau nu, dacă măsurile luate suplimentar au vreun impact și dacă reușim să schimbăm modul de a comunica cu oamenii, astfel încât oamenii să fie parteneri în efortul acesta, să nu se simtă în vreun fel excluși”.

În ceea ce privește noile reguli de prevenire a răspândirii coronavirusului, medicul spune că acestea trebuie să fie explicate și demonstrate:

„În primul rând, aș încerca să le explic de ce e o anumită măsură, de ce în anumite zone aglomerate se poartă mască. E foarte simplu, pentru că nu poți păstra acea distanță de siguranță de 1,5 metri și dacă e o aglomerare mare într-un spațiu limitat, singura soluție e să folosești o barieră și bariera este masca. Lucrurile acestea trebuie explicate mai mult, trebuie exemplificate, chiar făcute niște demonstrații video, pentru ca oamenii să înțeleagă, indiferent de nivelul de pregătire. Dacă reușim să limităm consecințele transmiterii bolii, toată zona economică, socială poate să funcționeze. Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă. Mesajul nu trebuie să fie unul amenințător, ci să-i aducă pe oameni împreună într-o direcție pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat Alexandru Rafila, directorul Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS.

Autor

Citește și