Prima pagină » Educație » ANUNȚ. Anisie: Absolvenții de liceu pot da Bacalaureatul în prima sesiune chiar dacă au febră

ANUNȚ. Anisie: Absolvenții de liceu pot da Bacalaureatul în prima sesiune chiar dacă au febră

ANUNȚ. Anisie: Absolvenții de liceu pot da Bacalaureatul în prima sesiune chiar dacă au febră
ANUNȚ. Anisie: Absolvenții de liceu pot da Bacalaureatul în prima sesiune chiar dacă au febră / Sursă Foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Absolvenții de liceu pot da Bacalaureatul în prima sesiune chiar dacă au febră, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, vineri seară, la Digi 24.

Monica Anisie a precizat că examenul  de Bacalaureat poate fi susținut în condiții speciale

„Metodologia de Bacalaureat prevede posibilitatea de a susține examenul în condiții speciale. Pentru Evaluarea Națională nu există posibilitatea aceasta. Condiții speciale înseamnă că pot da examenul în spital sau la domiciliu, cu o comisie specială. E o măsură care s-a aplicat și în anii trecuți”, a spus Anisie.

Potrivit acesteia, părintele trebuie să ceară comisiei județene de Bacalaureat susținerea examenului în condiții speciale, iar comisia județeană face cere la minister, la comisia națională, care o aprobă.

Dacă elevul află în ziua examenului că nu poate intra în sală, poate da examenul cu subiectul de rezervă, după încheierea examenului din ziua respectivă, conform ministrului Educației.

MEC a emis metodologia de recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale pentru Bacalaureat

Ministerul Educației și Cercetării a emis, vineri, metodologia de echivalare sau recunoaștere a nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale pentru examenul național de bacalaureat – sesiunea 2020.

Conform Mediafax, comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat (2020), în perioada 11 – 17 iunie 2020. Decizia este prevăzută în metodologia specifică, aprobată prin ordin al ministrului Monica Anisie.

Potrivit acestui document, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă. Astfel, prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaților li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

• utilizator mediu: pentru media cuprinsă între 5 și 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Cum se stabilește nivelul de competență digitală

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

• utilizator începător: pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
• utilizator de nivel mediu: pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

 

Autor

Citește și