O relaxare cvasi-totală nu va fi posibilă în contextul unei transmiteri comunitare a coronavirusului, spune ministrul Sănătății care atrage atenția asupra necesității respectării distanțării.
Creștera numărului de cazuri de coronavirus din ultima perioadă nu este o surpriză pentru autorități, luând în considerare cele trei faze de relaxare.
„Sunt creșteri asumate câtă vreme nu depășim o creștere progresivă și trecem la o creștere exponențială. Avem 321 de cazuri, în contextul în care 2 zile am avut între 200 și 250. Este o transmitere comunitară accentuată, dar o punem și pe seama celor 3 măsuri de relaxare și pe weekendurile prelungite”, a spus ministrul.
Tătaru recomandă în continuare păstrarea distanțării, a regulilor de igienă, purtarea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport și evitarea zonelor aglomerate.
„Recomand păstrarea distanțării, menținerea regulilor de igienă, a purtării măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport, evitarea zonelor aglomerate. Faptul că s-au luat măsuri de relaxare nu înseamnă că au fost ridicate toate restricțiile. Evoluția favorabilă nu poate să se facă decât în contextul colaborării populației”, a spus el.
Chiar dacă se dorește o relaxare cvasi-totală progresivă, cât timp există transmiterea comunitară, acest lucru nu e posibil, spune Nelu Tătaru.
„Nerespectarea acestor reguli poate duce la o transformare a creșterii progresive într-o creștere exponențială și atunci avem și o transmitere comunitară accentuată care va duce la un moment dat, dacă nu respectăm aceste reguli, la niște restricții. Progresiv mergem spre relaxarea cvasi-totală, dar aceasta nu se poate produce când avem transmitere comunitară accentuată și vedem că acele reguli de protecție sau de precauție nu sunt aplicate”, a mai spus Tătaru.
„Transmiterea comunitară accentuată devine îngrijorătoare când de la o zi la alta avem un număr crescândnd exponențial de cazuri care vor sufoca unitățile de primiri urgențe sau terapie intensivă.
„Nerespectarea regulilor duce la cazuri în general care sunt în grupele de risc, în continuare avem focare în instituțiile în care sunt instituționalizate sau cazate persoane vârstince sau cu afecțiuni neuropsihice , în spitale și acestea sunt cele pe care ne chinuim să le asanăm”, a explicat el.