MESAJ. Klaus Iohannis: Astăzi declarăm starea de alertă / Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență, dacă situația se înrăutățește!

MESAJ. Klaus Iohannis: Astăzi declarăm starea de alertă / Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență, dacă situația se înrăutățește!
Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru a discuta despre viitorul buget al blocului comunitar / Sursă FOTO: Administrația Prezidențială
Publicat: 14/05/2020, 18:23
Actualizat: 06/04/2021, 23:46

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că vom intra în stare de alertă, în contextul epidemiei de coronavirus și nu va ezita nicio clipă să declare din nou stare de urgență, dacă situația se va înrăutăți.

E ultima zi în care România se mai află în stare de urgență. Suntem la finalul a două luni dificile. Cei mai mulți ați respectat cu strictețe restricțiile impuse de autorități. Ați stat în casă, ați renunțat să vă vedeți familia, prietenii.

https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/1671589542981163/

Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea epidemiei. Dumneavoastră dragi români sunteți eroii acestui efort național. Acum când încheiem cele 2 luni de stare de urgență, putem spune: ÎMPREUNĂ AM SALVAT VIEȚI! Așa arată o națiune puternică și unită.

Așa trebuie să continuăm și în lunile următoare. Lupta cu virusul e departe de a se fi încheiat. România a acționat rapid. Erau obligatorii măsurile excepționale. Deși numărul de îmbolnăviri era mai mic decât în cazul multor alte state, am fost printre primele țări care au făcut un asemenea demers. Decizia a fost bună, a autorităților, o confirmă numărul redus de decese.

A crescut simțitor capacitatea de testare

Fiecare viață pierdut a fost o luptă pierdută pentru noi. Fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localități, restricționări de circulație, închiderea școlilor, restaurantelor, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare.

Unde se află România la finalul stării de urgență. Astăzi, la data expirării stării de urgență, avem 245 cazuri noi de ieri până azi, în ușoare scădere. Numărul de cazuri vindecate, 9.053 astăzi.

Pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în terapie de urgență.

Capacitatea de testare a crescut la peste 10.000 de testări pe zi.

277.804 teste efectuate până acum în România. Le mulțumesc medicilor pentru efortul extraordinar din această perioadă. Protejarea personalului cu echipament a fost esențială în lupta cu virusul. România din păcate a fost foarte puțin pregătită pentru o asemenea criză. Rezerva statului nu am găsit așa cum ar fi fost normal.

S-a văzut eșecul reformei din ultimii 30 de ani

A fost nevoie de soluții rapide, am reușit într-un timp foarte scurt să achiziționăm tot ce era nevoie. Situația fără precedent ne-a pus în față o oglindă nemiloasă pentru ce a însemnat eșecul în ultimii 30 de ani în fundamentarea statului. Cea mai importantă reformă este reconstrucția statului. Obiectiv ambițios, nu se poate realizat în 4 ani. Să începem resetarea pentru a dezvolta țara. Sistemele ignorate și căpușate trebuie să fie prioritățile noastre. Statul se îndoaie , dacă nu sunt pregătite.

Ne-am confruntat și cu o legislație inexistente. Ne-am bazat pe 2 acte normative, adoptate neglijent în urmă cu 20 de ani. Nu s-a făcut nimic pentru a face față unei posibile epidemii extinse. Guvernul e obligat să ia măsuri. În Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și modestele instrumentele pe care le aveam la îndemână.

Unii parlamentari au vrut să facă inoperabilă starea de alertă! Avem nevoie de legislație coerentă, cu intervenție rapidă a statului.

Încetarea stării de urgență nu înseamnă că virusul a trecut. Ce am făcut până acum a fost eficient, am ținut epidemia sub control. În continuare sunt necesare măsuri pentru revenirea la o viață apropiată de normalitate, dar în aceleași condiții de maximă siguranță.

Declarăm starea de alertă! Dacă situația va impune, revenim la starea de urgență

Astăzi, declarăm starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii pentru măsurile de prevenție! Virusul nu ține cont de acte normative. Să nu facem o gravă eroare. Avem cadru legal în vigoare. În baza lui vor fi luate toate deciziile, ca în următoarele 3 zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea cetățenilor să nu fie puse în pericol.

Intrarea în starea de alertă aduce riscuri noi, pentru cei care își reiau activitatea. Distanțarea socială, munca de acasă, respectarea normelor de igienă sunt esențiale și pe viitorul apropiat, esențiale. Fără măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia, lucrurile pot degenera ușor.

Dacă situația se va înrăutăți, atunci nu voi ezita să declar DIN NOU stare de urgență! Facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru. Nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăși această pandemie. Depinde de fiecare dintre noi ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Vă mulțumesc!

Știrea inițială. Președintele României va susține joi, de la ora 18:30, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, a anunțat Administrația Prezidențială.

Care este contextul declarațiilor șefului statului

Declarațiile șefului statului vin după ce, miercuri, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, și urmează să trimită spre promulgare Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ultima ieșire publică, de marți, 12 mai, când proiectul este în dezbaterea primei camere sesizate, Senatul, președintele a făcut apel la parlamentari să adopte legea cu celeritate. „Mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează activitățile, restricțiile și felul în care se gestionează această stare de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit Parlamentului, parlamentarilor, să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a declarat șeful statului.

Proiectul a fost adoptat de Guvern și în Parlament luni. Premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul a ales varianta elaborării unui proiect de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în urma deciziei CCR, din 6 mai, care a declarat neconstituțională per ansamblu Ordonanţa de Urgenţă 34/2020.

Din legea adoptată miercuri seară a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat în vigoare a legii. Potrivit Constituţiei, orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, înaintea ședinței de Guvern, că azi se încheie starea de urgență. „Astăzi se încheie starea de urgență. Azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă. Tot azi, Comitetul va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Vor fi măsuri obligatorii și vor fi stabilite în baza Ordonanței 21 care reglementează starea de alertă”, a declarat Ludovic Orban.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Meteorologii EaseWeather anunță o lună octombrie istorică în România. Temperaturi și fenomene meteo ciudate
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie”. Ce spune fostul președinte despre secretul longevității, într-un...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți...
Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi, iar...
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2...
Oana Roman a slăbit fără să facă sport. Ce regim alimentar are acum: „Sunt în...
Noul an universitar. Cât au scos părinţii din buzunar pentru dotarea camerelor de cămin la...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Trei cutremure au avut loc în România în acest weekend! Cel mai recent seism a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce se întâmplă dacă speli motorul mașinii? Cum se curăță corect compartimentul motor
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Performanța UNICĂ a soldaților români în Bulgaria! „Nu știu dacă...
Adevărul despre Nicolae Ceaușescu! Ion Iliescu a recunoscut totul: A fost o capcană
Cum să nu se ardă micii pe grătar. Cel mai eficient truc
Insula Iubirii, sezonul 8. Detaliul care i-a făcut pe fani să creadă că Andrei și...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Diferențele de stil pe care Adelina Chivu le-a observat între Milano și România. Cum îi...
Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Un pas important în înțelegerea structurii vaste a Universului. Ce a descoperit o nouă cercetare?