Potrivit celor transmise într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie nu are averi, arhiepiscopul reprezentând averea Bisericii. Biserica mai transmite că Teodosie este călugăr, care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au redactat un comunicat de presă în au transmis faptul că singurele venituri ale lui IPS Teodosie sunt cele prevăzute în lege.
Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabilește veniturile reprezentaților tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Așadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorități, și nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcțiile clericale și universitare pe care le deține. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparația veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Președintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolșevicii agitau masele spre lupta de clasă”, susțin reprezentanții bisericii dobrogene.
Instituția religioasă mai transmite, de asemenea, că Arhiepiscopul Teodosie nu deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia. Complexul este deținut de o fundație finanțată din surse private, în care IPS Teodosie este membru și președinte onorific, alături de alte 11 persoane.
În încheierea comunicatului de presă, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului afirmî că IPS Teodosie este monah care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.
Ca atare, el nu poate deține averi personale, așa cum interzice Regulamentul monahal, art. 41: Nu este îngăduit starețului și nici unui monah să posede bunuri personale ca: mașini, case, apartamente, garsoniere, terenuri. Așadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii”, precizează Arhiepiscopia.