Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a luat act că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat curs solicitării de modificare a Normei 20/2017. Norma modificată privește amenzile primite de șoferii care, deși au încheiat asigurarea RCA, nu aveau asupra lor exemplarul original al acesteia atunci cand erau opriți pentru control de reprezentanții Poliției Rutiere, informează site-ul Financialintelligence.
In cadrul ședinței Consiliului ASF de astăzi, a fost aprobată punerea în dezbatere publică a modificării Normei 20/2017, în vederea rezolvării acestei probleme, arată un comunicat AURSF.
În ședința de astăzi a fost aprobată o procedură simplificată de dezbatere publică, cu un termen redus. Noua procedură va permite adoptarea modificărilor în una dintre următoarele ședințe ale Consiliului ASF din cursul lunii august și intrarea lor în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României.
“O prevedere care a afectat în mod nedrept și absurd foarte mulți proprietari de autovehicule corecți dispare din legislație, într-un interval de timp record, în urma unei colaborări excelente între AURSF, asociație care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare și ASF, autoritatea care reglementează și supraveghează funcționarea piețelor financiare nebancare.
Nu este o coincidență că acest lucru se întâmplă la doar câteva săptămâni de la momentul în care ASF are un nou președinte, după o perioada de aproape un an de vacanță a acestei funcțîi și țin să îi mulțumesc în mod public pentru implicarea decisivă în rezolvarea acestei probleme noului președinte al ASF, Nicu Marcu.
De asemenea, se cuvin adresate mulțumiri și celorlalți responsabili din cadrul ASF, vicepreședintelui Cristian Roșu și colegilor săi din cadrul Sectorului Asigurări, dar și reprezentanților mass-media care au adus în ultima vreme în atenția opiniei publice situația rezolvată acum.
Sperăm ca, împreună și cu ceilalți stakeholderi, să reușim să schimbăm într-un interval de timp cât mai scurt și alte articole ale Normei RCA 20/2017 care creează probleme unei funcționari corecte și eficiente a pieței RCA și, de asemenea, să promovăm activ în legislația primară și în cea secundară digitalizarea, care este de natură să aducă importante avantaje tuturor celor implicați – asigurați, păgubiți, societăți de asigurare, unități reparatoare, etc”, a spus Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare a transmis în dată de 05.08.2020 o scrisoare conducerii ASF în care a solicitat modificarea alin. (11) al articolului 10 din Normă 20/2017, pentru a permite prezentarea poliței RCA sub formă digitală în cazul controlului realizat de reprezentanții Poliției Rutiere.