Prima pagină » Știri » BOLI. Primul virus eradicat de om. Ce este, de fapt, variola și cum se manifestă

BOLI. Primul virus eradicat de om. Ce este, de fapt, variola și cum se manifestă

BOLI. Primul virus eradicat de om. Ce este, de fapt, variola și cum se manifestă

În urmă cu 40 de ani, Organizația Mondială a Sănătății anunța că variola, boală cu care s-a confruntat omenirea secole de-a rândul, a fost eredicată.

După 200 de ani de când a fost descoperit vaccinul împotriva acestei boli, OMS a anunțat pe 8 mai, în 1980, la Geneva, că toate popoarele au fost eliberate de variolă, fiind singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost complet eliminți din mediul natural.

 

 Virusul variolei s-a transmis prin salivă, aerosoli și prin lenjerie contaminată, într-o mai mica măsură. Variola a ucis și a desfigurat un număr imens de oameni. Numai în secolul al XX-lea, vaiola a ucis între 300 și 500 de milioane de oameni.

 

Variola a fost localizată în vasele de sânge mici de piele, în gură și în gâtul celor infectați. La nivelul pielii s-a manifestat prin apariția bășicilor umplute cu lichid.

 

Variola a avut 2 forme, una gravă și una ușoară. Variola majoră a avut o rată de mortalitate la nivel global de 30-35% dintre persoanele infectate, iar variola minoră, a uzis aproximativ 1% dintre persoanele infectate.

 

În rândul supraviețuitorilor formei grave a variolei, un număr foarte mare se persoane au rămas mutilate. Mulți dintre cei care nu au murit de variolă au rămas cu cicatrici caracteristice, de obicei pe față(apar la 65-85% din supraviețuitori). De asemnea, 2-5% dintre supraviețuitori au orbit, sau au rămas cu deformații la nivelul membrelor.

 

Vaccinul, descoperit acum 2 secole

 

Vaccinul împotriva variolei a fost descoperit la finalul secolului al XVIII-lea, când un medic britanic (Edward Jenner) a remarcat că inocularea virusului variolei taurinelor îi proteja pe oameni.

Înainte de campania mondială de vaccinare, populaţia practica „variolizarea”: o modalitate veche de imunizare, care consta în inocularea virusului pentru a provoca o formă benignă, care să preîntâmpine o formă mai gravă de variolă. Procedeul „proteja eficient, dar avea inconvenientul că lăsa să circule variola”, a comentat Anne-Marie Moulin, medic la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa.

„Pe lângă variolă, noul tip de coronavirus nu este decât un simplu exerciţiu de antrenament, întrucât în zilele noastre majoritatea persoanelor nu au fost niciodată vaccinate şi sunt, deci, vulnerabile, a declarat David Evans, specialist în virusologie la Universitatea Alberta din Canada şi care, pentru prima dată, în 2017, a recreat virusul variolei cabaline.

Citește și