Considerat de mulți drept unul dintre primii mafioți români de după Revoluție, fostul lider interlop Mihai Bucurenciu a murit, vineri dimineață, ca urmare a unor grave probleme de sănătate. Acesta a devenit cunoscut publicului larg la începutul anilor 2000, în contextul afacerii „Portbagajul”, când din mașina acestuia s-au furat aproximativ 500.000 de dolari, o sumă imensă pentru România acelor vremuri. Ulterior, oamenii lui Bucurenciu, în frunte cu brutalul criminal Sandu Geamănu, l-au prins pe unul dintre hoți și l-au torturat zile în șir. Scandalul a culminat cu demiterea șefului de atunci al Poliției Capitalei, după ce s-a demonstrat că până și el își oferise serviciile pentru recuperarea valizei cu bani.
Începutul anilor ‘90 găseau România într-o totală dezordine din punct de vedere legislativ. Țara era în plină tranziție, iar pe străzi, scăpați de temuta Miliție, pungașii erau și ei în plină reorganizare.
Pe acest fond, în cartierul Giulești, a început să-și dezvolte afacerile Mihai Bucurenciu, un interlop înzestrat cu un talent înnăscut pentru afaceri.
Așa a apărut Club 99, o discotecă foarte frecventată la acea vreme, inclusiv de două cântărețe care, mai târziu, aveau să devină vedete. Este vorba despre Anda Adam și Cătălina Toma. În paralel, acesta avea și o fabrică de sticlă în Giulești dar și multe magazine.
Surse din anturajul lui Mihai Bucurenciu au afirmat, pentru Gândul.ro, că tot în acea perioadă, în jurul afaceristului începuseră să polarizeze o parte dintre cei mai violenți interlopi ai momentului, în frunte cu Alexandru Ilie, zis Sandu Geamănu.
Deosebit de bogat pentru acele vremuri, în care țara se zbătea într-o sărăcie generalizată, Mihai Bucurenciu ajunsese în centrul atenției. Sursele citate susțin că acesta lua în calcul să dețină monopolul peste lumea interlopă din Capitală și era convins de faptul că, în lumea subterană, există o adevărată cursă a înarmării.
Ca urmare, Bucurenciu ar fi început și el să investească în arme de foc, aduse la acea vreme în România de diverși infractori veniți din Basarabia, care aduceau armele din zonele de conflict care existau în spațiul ex-sovietic. Un incident neprevăzut avea, însă, să curme dintr-o dată ascensiunea omului de afaceri, perceput drept unul dintre primii mafioți postdecembriști.
În ianuarie 2000, un interlop din anturajul său, Valentin Răducan, i-a furat, la pont, din portbagajul mașinii, o geantă în care se aflau nu mai puțin de 500.000 de dolari. A urmat apoi o cursă nebună pentru recuperarea banilor, în care s-au implicat mai mulți lideri interlopi, în special din sectoarele 1 și 6. Răducan a fost prins și sechestrat într-o casă din Breaza care îi aparținea lui Bucurenciu, unde a fost torturat. La un moment dat, acessta a reușit să evadeze și a mers la poliție.
A urmat un proces în urma căruia afaceristul a primit 10 ani de pușcărie, însă a fost închis abia șase ani mai târziu, timp în care a fost fugit din țară. În acest dosar și-a pierdut funcția și generalul Mircea Bot, șeful de atunci al Poliției Capitalei, după ce s-a aflat că acesta ar fi negociat la rândul său cu Bucurenciu și i-ar fi cerut 200.000 de dolari ca să-i recupereze paguba.
„În anii ‘90, când șomajul era în floare iar salariile sub 100 de dolari, bodyguarzii mei câștigau și 10.000 de dolari pe lună”, dezvăluia Bucurenciu, pentru Gândul.ro, cu mai puțin de două luni înainte să moară.
„Totul s-a dus la vale după ce mi s-au furat banii din portbagaj. Am făcut ani mulți de închisoare, la care se adaugă și cei șase ani în care am stat pe goană. Dacă nu erau toate astea, probabil că aș fi ajuns un om foarte bogat. Culmea este că am fost închis cu toate că eu nu am pus pe nimeni să-mi recupereze banii. Sandu (n.r. Sandu Geamănu) s-a băgat imediat să caute valiza pentru că dorea să încaseze un comision”, a mai spus Bucurenciu.
Acesta a mărturisit atunci că nu dorește să revină în viața publică, dar a spus că intenționează să-și strângă toate amintirile într-o carte despre care era convins că va avea succes.