Aproape 27.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, potrivit statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. În total, 456.000 de români au fost vaccinați de la debutul campaniei cu o doză și 165.000 cu două doze.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, vineri, la ora 17.00 situația vaccinărilor în România este următoarea: număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 18.256, iar Moderna 8.501 de doze.
Numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer ioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 806.608. De asemenea, în ultimele zile au fost utilizate 14.944 de doze Moderna.
În ultimele 24 de ore au fost 62 de reacții comune și minore la vaccinare, din care cinci sunt reacții de tip local și 57 reprezintă reacții generale.
În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 2.176 reacții comune și minore.
Cinci reacții sunt în curs de investigare, precizează autoritățile.
Șeful secției COVID-19 de la spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, Virgil Musta, face un apel către populație și îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2.
Campania de vaccinare anti-COVID-19 din România a ajuns la cea de-a doua etapă, în care se pot vaccina persoanele în vârstă, cele cu boli cronice și lucrătorii din domeniile esențiale, iar vaccinarea populației generale va începe în luna martie.
Medicul Virgil Musta face un apel către oameni și în îndeamnă să se vaccineze, în cotnextul în care un sondaj realizat de Avantgarde realizat la sfârșitul lunii decembrie arată că doar 30% dintre români vor să se vaccineze.
„Vaccinarea este o decizie individuală. Cred că este o decizie de responsabilitate şi de solidaritate. Responsabilitate pentru ceea ce înseamnă sănătatea noastră şi sănătatea celor din jurul nostru, a colectivităţii. A celor care au contraindicaţii la vaccinare, nu se pot vaccina şi sunt vitime celor care nu vor să se vaccineze. Decizia individuală trebuie luată pe baza unor informaţii clare, eu vă spun atâta. Dacă nu te vaccinezi, aproape sigur vei face boala. E foarte greu să previ acest lucru pe parcursul lunilor care urmează. Asta înseamnă că te supui la risc de evoluţie severă în 20 la sută din cazuri, în 10 la sută din cazuri la evoluţie critică şi la 5 la sută de deces. Dacă faci vaccinul, reduci la zero riscul de evoluţie severă, reduci la zero riscul de deces şi practic reduci riscurile ţie şi celor din jur de a evolua sever”, a declaratVirgil Musta, în cadrul unui webinar organizat la Timişoara.