Ce înseamnă indicele de „distanță socială” utilizat în prognoza care arată că în România s-ar putea ajunge la un milion de infectări cu coronavirus în septembrie. Explicațiile autorului Mihai Pascadi

Ce înseamnă indicele de „distanță socială” utilizat în prognoza care arată că în România s-ar putea ajunge la un milion de infectări cu coronavirus în septembrie. Explicațiile autorului Mihai Pascadi
Ce înseamnă indicele de „distanță socială” folosit în studiul Avantera
Publicat: 20/07/2020, 08:27
Actualizat: 06/04/2021, 18:47

Mihai Pascadi, expert în date strategice, autor al studiului al cărui scenariu pesimist aduce România în postura de a înregistra un milion de cazuri de coronavirus în luna septembrie a acestui an, a explicat la ce se referă indicele de distață socială, utilizat în raport. Asfel, indicele DS (distanță socială) reprezintă intervalul de timp mediu după care o persoană contagioasă ajunge să infecteze la rândul ei o altă persoană. 

„Acest raport arăta mult mai bine acum o lună de zile, când distanța socială era de mai bine de patru ori mai mare decât cea de acum și când eram pe o pantă descendentă cu numărul de cazuri active. Or, în ultima săptămână, cazurile active au crescut cu 54,3 la sută și asta ne arată clar caracterul exponențial, chiar supra-exponențial al acestei creșteri”, a declarat la Digi24 Mihai Pascadi, managerul companiei Avantera, care a întocmit acest studiu de prognoză.

Pascadi: Am căutat să definim o distanță socială, pentru că toată lumea folosea acest termen

Pascadi a precizat că a ales să utilizeze acest termen de distanțare socială pentru că deja era utilizat în spațiul public și se simțea nevoia de cuantificare a expresiei.

Asfel, autorul studiului a pus accentul pe indicele de distanțare socială care trebuie să fie mai mare decât durata medie a unui caz contagios, pentru ca numărul de cazuri active (persoane contagioase) să scadă. „Duminică, 19 iulie 2020, acest indice de distanță socială în România era de 9,16 zile. Este o valoare care se apropie de cea care se înregistra la 11 aprilie (când era de 8,9 zile), în plină stare de urgență. Am căutat să definim o distanță socială, pentru că toată lumea folosea acest termen și atunci ne-am pus întrebarea dacă în loc să-l folosim aluziv sau ca pe un termen vag, nu am putea să punem o cifră în dreptul distanței sociale și asta este ceea ce am reușit să facem până la urmă și punerea la dispoziție a acestor date este o muncă de voluntariat pe care o facem în speranța că putem să ajutăm la instrumentarea deciziilor. Termenul de „distanță socială” (DS) care apare în acest studiu este intervalul de timp mediu după care o persoană contagioasă ajunge să infecteze la rândul ei o altă persoană.”, a precizat Mihai Pascadi.

Pascadi: Dacă distanța socială va fi mare, numărul de cazuri va scădea

Prognoza realizată de compania Avantera evidențiază necesitatea unei distanțe sociale cât mai mari, pentru a întâmpina un scenariu optimist.

„Tot acest sistem – noi, cetățenii, sistemul medical, virusul – toate aceste lumi care alcătuiesc împreună un sistem au o inerție, ceea ce înseamnă că dacă noi de mâine am schimba în mod dramatic lucrurile, tot am avea nevoie de un număr de zile. Ce înseamnă să schimbi în mod dramatic lucrurile? Atunci (la 11 aprilie – n.r.) erau valabile o serie întreagă de restricții pe care le respectam, ceea ce din păcate acum nu mai facem, și tot era nevoie de un număr de zile, de 20 de zile aproape, pentru a ajunge de la creștere la descreștere. Am avut distanță socială la un moment dat și de 39 de zile. Indexul acesta de distanțiere socială este, de fapt, numărul de zile în care cineva contagios infectează o altă persoană. Dacă, de exemplu, eu am o durată a contagiozității de 30 de zile, adică sunt contagios 30 de zile, dar distanța socială este de 10 zile, înseamnă că probabil voi infecta trei persoane pe durata acestor 30 de zile. Sigur, probabilistic vorbind, unii mai mult, alții mai puțin. Atât timp cât această distanță socială este peste acest prag de siguranță, care este dat de durata contagiozității, vom avea scădere”, a explicat Mihai Pascadi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia