Prima pagină » Știri » CERERE. Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății reluarea internărilor și operațiilor în spitalele suport COVID-19

CERERE. Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății reluarea internărilor și operațiilor în spitalele suport COVID-19

CERERE. Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății reluarea internărilor și operațiilor în spitalele suport COVID-19

Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății reglementarea în regim de urgență a situației internărilor și intervențiilor chirurgicale în spitalele suport COVID-19, după ce a primit mai multe petiții de la pacienți, rude ale acestora și de la organizații ale pacienților.

Petițiile transmise Avocatului Poporului de la pacienți, rude ale acestora și de la organizații ale pacienților arată nemulțumirea față de interzicerea accesului în spitale pentru proceduri medicale complexe ce nu pot fi realizate decât în unități spitalicești.

„Avocatul Poporului a întreprins demersuri încă din 13 mai 2020, arătând la acel moment Ministerului Sănătății că nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienților în spitalele desemnate suport COVID-19, întrucât există mai mulți pacienți cu boli cronice grave pentru care urgența este imperioasă, pacienți care necesită proceduri medicale complexe, care nu se pot realiza decât în spital. Deși apariția Ordinului nr. 961 din 29 mai 2020 prevede faptul că după încetarea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală, se pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, situația rămâne neschimbată în multe unități sanitare”, se arată într-un comunciat transmis vineri de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului: Situația duce la agravarea stării de sănătate a multor persoane

Situația duce la agravarea stării de sănătate a multor persoane, și chiar la decese, motiv pentru care Avocatul Poporului a emis o Recomandare în care solicită Ministerului Sănătății, „emiterea în regim de urgență”, a unei circulare către toate spitalele suport COVID-19, „în sensul în care acestea să reia internările şi intervențiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, în condiții de siguranță, respectându-se astfel, dreptul la ocrotirea sănătății pacienților”.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România a tras un semnal de alarmă, joi, asupra situației continue de încălcare a drepturilor pacienților, arătând că deși în alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu același lucru se întâmplă și în sistemul de sănătate. Aceștia atrag atenția că în continuare sunt internate doar urgențele, iar pacienții sunt amânați până după 15 iunie, iar aparținătorii pacienților nu au voie în unitățile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nașteri, etc.). Totodată, COPAC a adresat rugămintea Avocatului Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienților.

Autor