China se află în faţa celui de-al cincilea val al pandemiei de Covid-19, a avertizat un expert de la Centrul de Control şi Prevenţie a Bolii din ţara asiatică, în ziarul South China Morning Post, relatează The Guardian.
Potrivit South China Morning Post, caracterizarea primelor patru valuri de coronavirus este următoarea: declanşarea epidemiei în Wuhan, controlată până la începutul lunii martie; o epidemie regională în nord-estul Chinei, în aprilie şi mai, determinată de cazuri importate; focarul izbucnit în iunie la o piaţă din Beijing; descoperirea de cazuri în oraşele din nord-est Dalian şi Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, în luna iulie.
„Cu excepţia epidemiei din Wuhan, focarele au fost sporadice, cazuri regionale şi au fost eficient controlate”, a spus un cercetător citat de ziarul chinez.
La nivel mondial, numărul total al deceselor înregistrat de la începutul pandemiei este de 957.192, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, care a calculat un total de 30,78 de milioane de cazuri în lume.
Câteva mii de persoane din nord-vestul Chinei au fost confirmate cu „febra malteză” sau „febra mediteraneană”, o boală bacteriană declanșată după apariția unei scurgeri de gaze reziduale, anul trecut, la o companie biofarmaceutică.
După o campanie de testare a populației, autoritatea responsabilă de sănătatea publică din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, a confirmat că 3.245 de persoane au fost testate pozitiv cu bruceloză, o boală adesea contractată prin contactul cu animale care poartă bacteria brucella, relatează CNN, citată de Hotnews.ro.
Sunt suspecte alte 1.401 de persoane, iar până în prezent nu au fost raportate decese cauzate de această boală, a anunțat Comisiei de sănătate a orașului. În total, autoritățile au testat 21.847 de persoane din totalul de 2,9 milioane de locuitori ai Lanzhou.
Potrivit sursei citate, bruceloza, cunoscută și drept „febra malteză” sau „febra mediteraneană”, poate cauza simptome care includ dureri de cap, dureri musculare, febră și oboseală. Majoritatea dispar după vindecare, însă artrita și inflamațiile în anumite organe, provocate de infecție, pot deveni cronice, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.