Fostul purtător de cuvânt al Poliției Române, comisarul șef Christian Ciocan, demis cu opt ani în urmă după ce a fost acuzat că a hărțuit sexual o cunoscută jurnalistă, dar și mai multe polițiste pe care le avea în subordine, a fost împuternicit să conducă, în calitate de director, Unitatea de Politici Publice din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Fost purtător de cuvânt al Poliției Capitalei, Christian Ciocan ajunsese, în urmă cu mai bine de zece ani, un adevărat polițist vedetă, nelipsit de la evenimentele mondene importante. Cu timpul, acesta a ajuns, însă, să fie fotografiat în ipostaze și anturaje considerate nepotrivite. În presă au apărut atunci știri legate de o colecție de chiloți pe care Cătălin Botezatu i-a dedicat-o lui Christian Ciocan, dar și fotografii în care polițistul apărea cu felii de castraveți pe ochi sau din toiul unor petreceri în care se săruta cu unele vedete.
Mai mult, acesta a apărut și în compania iubitei lui Bogdan Niță, zis Vulpe, un mare traficant de droguri. Este vorba despre o anume Mihaela, cunoscută și drept una dintre protejatele clanului Cămătaru.
În paralel cu viața mondenă, Christian Ciocan a reușit să ajungă, din poziția de purtător de cuvânt și șef al structurii de presă a Poliției Capitalei, în funcția de șef al Serviciului de Presă al Poliției Române.
Era anul 2012, când o cunoscută jurnalistă l-a anunțat pe ministrul de Interne de atunci, Traian Igaș, că șeful structurii de presă a IGPR a hărțuit-o sexual. Tânăra a spus că polițistul ar fi sunat-o în toiul nopții și ar fi întrebat-o, printre altele, dacă este singură în pat și cu ce este îmbrăcată.
A urmat o anchetă internă, susținută de structura de control a Poliției Române, care l-a găsit nevinovat. Ulterior acestui scandal, pentru că în spațiul public au apărut noi informații legate de un presupus comportament deviant al ofițerului de poliție, care hărțuia jurnalistele și colegele de serviciu în mod obișnuit și care, în mod curent, folosea numai toaleta femeilor, ministrul a dispus o nouă anchetă, susținută de această dată de Corpul de Control al MAI.
Acum a fost făcută mult mai riguros, iar mai multe polițiste care lucrau în subordinea lui, la Serviciul de Presă, au descris cu lux de amănunte ce pățeau, aproape zilnic, la locul de muncă. Ca urmare, Christian Ciocan a fost demis și pus la dispoziție.
Aproximativ șase luni mai târziu, acesta a fost nevoit să accepte o funcție măruntă în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, care l-a ținut departe de ochii presei, iar singurele sale apariții publice erau atunci când angajații acestei structuri ieșeau pe teren ca să împartă pliante cu mesaje preventive, în care copiii erau învățați cum să traverseze în siguranță, iar părinții lor cum să-și securizeze locuințele împotriva hoților.
Ținut departe de mass media, Ciocan a avut câteva tentative de revenire, după ce, potrivit unor surse din Poliție, ar fi încercat să negocieze cu fostul ministru Carmen Dan, pentru funcția de șef al Direcției de Informare și Relații Publice a MAI.
Greșelile din trecut au cântărit, însă, greu, iar Carmen Dan a preferat să-l ocolească. Între timp, aceasta a mai fost și purtător de cuvânt, voluntar, al Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, organizație înființată de Gabriel Oprea în perioada în care ocupa scaunul de Ministru al Apărării Naționale (MApN).
Cu două luni în urmă, Christian Ciocan a fost împuternicit direct în funcția de director al Unității de Politici Publice (UPP) a Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit site-ului MAI, Unitatea de Politici Publice ar trebui să asigure, printre altele „consultanţă, sprijin şi îndrumare metodologică structurilor ministerului în ceea ce priveşte elaborarea documentelor de politici publice”, să colaboreaze cu Direcţia Coordonare Politici şi Programe din cadrul Secretariatului General al Guvernului în procesul de adoptare a documentelor de politici publice inițiate la nivelul ministerului” și alte activități care țin de imaginea ministerului din perspectiva cetățenilor dar și a partenerilor.