Prima pagină » Știri » CONSULTARE. Iohannis, pregătiri pentru reuniunea Consiliului European. Obiectivul major al României, obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură

CONSULTARE. Iohannis, pregătiri pentru reuniunea Consiliului European. Obiectivul major al României, obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură

CONSULTARE. Iohannis, pregătiri pentru reuniunea Consiliului European. Obiectivul major al României, obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură
Președintele Klaus Iohannis, prin videoconferință, la reuniunea Consiliului European din 19 iunie / Sursa: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis a avut, marți, o consultare bilaterală în format de videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în vederea pregătirii reuniunii Consiliului European care va avea loc în perioada 17-18 iulie, la Bruxelles, Regatul Belgiei, potrivit unui comunicat al Administrației Preziențiale. Potrivit comunicatului, președintele s-a pronunțat pentru asigurarea unei perioade de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate pentru redresarea economică.

Șeful statului a discutat, marți, cu președintele Consiliului European despre viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și Planul de relansare economică propuse de către Comisia Europeană.

Consultarea cu Charles Michel are loc după ce, la finalul reuniunii din data de 19 mai, Klaus Iohannis declara că luptă alături de întreaga echipă a României pentru a obține o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar. Președintele anunța la acea dată că următoarea reuniune va fi într-un format fizic

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale de marți, Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale pe care România le are în cadrul acestui proces de negociere, reiterând necesitatea de a se ajunge cât mai curând posibil la un acord final.

O flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate politicii de coeziune

„În ceea ce privește viitorul buget al Uniunii, Președintele României a subliniat că obiectivul major al țării noastre este obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de menținere a unui rol principal al celor două politici în cadrul viitorului buget al Uniunii, având în vedere că acestea reprezintă cele mai importante instrumente de investiții ale Uniunii, care funcționează în mod adecvat și care pot oferi soluții eficiente în situațiile de criză”, se arată în comunicatul transmis.

În ceea ce privește politica de coeziune, președintele României a solicitat o flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate acestei politici. „Astfel, Președintele Klaus Iohannis a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri ale acestei politici pentru a adapta finanțarea disponibilă la nevoile noastre specifice de dezvoltare. De asemenea, Președintele României s-a exprimat în favoarea menținerii ratelor de cofinanțare și prefinanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și a actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani”, conform documentului transmis.

Totodată, în timpul consultării, Klaus Iohannis a pledat pentru o flexibilitate suplimentară în cadrul concentrării tematice în cazul Fondului European de Dezvoltare Regională. În plus, referitor la Politica Agricolă Comună, președintele a solicitat alocări suplimentare pentru dezvoltarea rurală, ținând cont de faptul că zonele rurale au o nevoie ridicată de investiții pe termen lung.

Sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest

„În ceea ce privește plățile directe, Președintele Klaus Iohannis a susținut continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest. De asemenea, Președintele României a pledat pentru eliminarea caracterului obligatoriu al mecanismului de plafonare a plăților directe, astfel încât statele membre să aibă flexibilitatea necesară pentru adaptarea finanțărilor la propriile condiții specifice”, arată comunicatul citat.

Cu privire la introducerea unor resurse proprii noi la bugetul Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România este în favoarea oricărei alte resurse care poate genera venituri suplimentare, dar care să nu afecteze sursele de venit existente la nivelul statelor membre.

„Referitor la Planul de redresare economică, Președintele României a pledat pentru o alocare totală substanțială, pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate, precum și pentru un acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient”, a transmis Administrația Prezindențială.

Potrivit comunicatului citat, președintele României s-a pronunțat pentru asigurarea unei perioade de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate pentru redresarea economică, întrucât această abordare ar permite punerea în aplicare a angajamentelor pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene, evitând, totodată, presiuni nejustificate asupra bugetelor naționale.

În ceea ce privește Fondul pentru Tranziție Justă, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru caracterul voluntar al transferurilor de la Fondul de Coeziune către acest fond.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și