Virusul SARS-CoV-2 nu este transmisibil prin înţepătura de ţânţar obişnuit şi nici prin cea a ţânţarului tigru asiatic, relevă rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de Institutul Superior de Sănătate (ISS) italian, în colaborare cu Institutul Zooprofilactic Experimental din Veneţia, scrie EFE.
Conform studiului efectuat de o echipă de entomologi și virologi, odată ce virusul intră în corpul țânțarului prin sângele infectat, „acesta nu este capabil să se reproducă” sau să fie inoculat la o altă persoană prin mușcătură, a raportat ISS a printr-un comunicat.
În prezent, este o ipoteză teoretică bazată pe primele rezultate ale studiului, deși datele definitive și probele fizice vor fi publicate în scurt timp, astfel încât cercetarea să poată fi replicată de alți oameni de știință.
În acest fel, Sars-Cov-2 ar fi diferit de alte virusuri care sunt transmise prin țânțari și care provoacă boli precum dengue sau febră galbenă.
Până în acest moment, pandemia Covid-19 a provocat 239.706 de infecții în Italia 34.678 de persoane au murind, în timp ce ultimele date de ieri au arătat o revenire, cu 296 de infecții noi și 34 de decese, cele mai mari număr dintr-o săptămână, relatează EFE.
Medicul Tudor Ciuhodaru a anunțat, duminică, apariția primulului caz de infecție cu virusul West Nile din acest sezon și avertizează populația să ia măsuri de protecție pentru a evita înțepăturile de țânțari, care reprezintă calea de transmitere a bolii.
„Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Virusul West Nile a făcut prima victimă din acest sezon. Un pacient de 66 de ani este internat cu meningită iar medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Anul trecut opt pacienți nu au mai putut fi salvați. În 2018 au fost peste 200 de cazuri și 25 de decese”, a transmis duminică medicul, printr-o postare pe contul de Facebook.