DECLARAȚII. Klaus Iohannis: „Considerăm că e posibil să continuăm cu unele măsuri de relaxare”. Apelul președintelui către parlamentari

DECLARAȚII. Klaus Iohannis: „Considerăm că e posibil să continuăm cu unele măsuri de relaxare”. Apelul președintelui către parlamentari
Imagini din timpul ședinței de la Palatul Cotroceni de marți, 9 iunie / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 09/06/2020, 10:48
Actualizat: 06/04/2021, 21:35

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut declarații de presă, după ce a condus la Palatul Cotroceni o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Șeful statului a anunțat că, în urma analizei, se impune prelungirea stării de alertă, dar cu mai puține restricții, și a enumerat principalele măsuri de relaxare vizate.

La ședința de la Palatul Cotroceni au participat premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, transmite Administrația Prezidențială.

Se vor putea deschide mall-urile, grădinițele, sălile de fitness și piscinele exterioare

Președintele Klaus Iohannis a detaliat marți pricipalele măsuri de relaxare, dar și regulile care trebuie respectate și după 15 iunie.

„Tocmai am încheiat o ședință de analiză. Am luat în discuție posibile măsuri de relaxare și evident necesitatea prelungirii de alertă.

Partea pozitivă: având în vedere că numrul de noi îmbolnăviri nu a crescut sau scăzut, considerăm că e posibil să continuăm cu unele măsuri de relaxare.

Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante sau locuri de joacă.

Vor fi posibile evenimente private, cu 20 de persoane în interior, 50, în exterior.

Pentru a veni în sprijinul părinților, care vor trebui să meargă la seriviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă, nu obligatoreie, după 15 iunie, redeschiderea afterschool-urilor, a grădinițelor și creșelor private.

Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte.

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care vor fi puse la dispoziția celor interesați.

Măsurile de izolare la domiciliu, respectiv de autoizolare au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și analiza noastră.

Este important ca ușor, ușor, să renunțăm la unele din aceste măsuri, acolo unde e posibil.

S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi să lucrăm, în acest sens lucrurile vor fi mai relaxate n relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la un milion de locuitori, în media ultimelor 14 zile.

Deocamdată nu se încadrează la acest criteriu statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi.

Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare s-a simțit nu în sens bun numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.

Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanțarea, portul măștii în interior, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.

Evident, Guvernul va dezbate în ședință de Guvern această chestiune, dar repet, măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

În final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă: Stimați parlamentari, fiți responsabili!

Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar, dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei.

Vreau să subliniez, în mod expres, Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii.

Ați urmărit probabil un studiu foarte nou al nui instititut prestigios din Londra, ne spune că fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese. Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla.

Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit corecte!

Vă doresc tuturor multă sănătate!”

Contextul politic, tensionat

Cea mai recentă ședință anunțată pe această temă a avut loc pe 28 mai. Cu acea ocazie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, pentru motive medicale și de carantină, se va organiza o a doua sesiune de Evaluare Națională.

Ședința de la Palatul Cotroceni vine în contextul în care se apropie finalul perioadei în care este instituită stare de alertă pe teritoriul României pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, iar responsabilii analizează variante pentru următorul set de măsuri.

În 20 mai, Parlamentul a încuviințat instituirea stării de alertă, pentru 30 de zile, începând din 18 mai. Din 465 de parlamentari, proiectul a fost adoptat cu 372 voturi pentru și 37 voturi împotrivă.

Ministrul Sănătății a afirmat, recent, într-o intervenție tv, că este posibil ca starea de alertă să fie prelungită, dacă situație epidemiologică o va impune.

„Până în 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluția din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prelungirea sau nu a stăriii de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deși mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere și evoluția, focarele noi și faptul că încă avem o transmitere în comunitate”, a declarat Nelu Tătaru la B1.

Declarațiile ministrului Tătaru au declanșt reacții politice, din partea ALDE, carea acuzat luni „guvernul Iohannis-Orban” că pregătește prelungirea stării de alertă ca sa să evite moțiunea de cenzură, anunțată anterior de liderul interimar al PSD.

Mai mult, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că social-democrații nu își mai doresc „continuarea Klaustrofobiei” ca model de guvernare a țării și a subliniat că PSD mai vrea continuarea stării de alertă după data de 15 iunie.

Și liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat că va vota împotriva prelungirii măsurii, la fel și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat „motive multiple” pentru refuzul de a vota măsura.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar