În timp ce infecțiile cu noul coronavirus au sfâșiat Statele Unite , mai mulți miliardari sin Silicon Valley au luat cu asalt Noua Zeelandă pentru a-și construi buncăre, informează Bloomberg.
De ani buni, Noua Zeelandă a fost prezentă în planurile de supraviețuire ale americanilor înstăriți îngrijorați că un virus criminal ar putea paraliza lumea.
Izolată la marginea pământului, aflată la peste 1.000 de mile de coasta de sud a Australiei, Noua Zeelandă găzduiește aproximativ 4,9 milioane de oameni. Statul insular verde și curat este cunoscut pentru frumusețea sa naturală, politicienii relaxați și facilitățile de sănătate.
În ultimele săptămâni, țara a fost lăudată pentru răspunsul său la pandemie. În Noua Zeelandă a fost aplicată carantina cu patru săptămâni mai devreme, iar astăzi țara are mai multe recuperări decât cazuri noi. Doar 12 persoane au murit din cauza bolii. Numărul de decese din SUA este de peste 39.000, ceea ce înseamnă că rata de deces pe cap de locuitor a țării este de aproximativ 50 de ori mai mare.
Rising S Co. a construit aproximativ 10 buncăre private în Noua Zeelandă în ultimii ani. Costul mediu este de 3 milioane de dolari pentru un adăpost care cântărește aproximativ 150 de tone, dar poate ajunge cu ușurință până la 8 milioane de dolari, cu funcții suplimentare precum băi de lux, săli de jocuri, spații de filmare, săli de sport, teatre și paturi chirurgicale.
Mihai Dinulescu, antreprenorul Bay Area, și soția sa, au luat un avion cu destinația Aukland la începutul lunii martie, cu doar patru zile înainte ca Noua Zeelandă să își închidă granițele pentru străini, notează Bloomberg.
Bogații din Silicon Valley nu sunt singurii care văd în țara de la antipozi un adăpost pentru eventuale catastrofe, scrie aceeași publicație. Miliardarii de pe Wall Street au aruncat și ei sume considerabile pe proprietăți în Noua Zeelandă, astfel că autoritățile au fost nevoite în 2018 să adopte o lege care interzice majorității cetățenilor străini să mai cumpere pământuri.
Succesele înregistrate de statul insular pot atrage un număr și mai mare de oameni înstăriți de pe glob pentru a se refugia din calea dezastrelor.